Predstavljen bogat program 12. Glumačkog festivala u Krapini – i po Zagorju, koji će osim u zagorskoj prijestolnici, gostovati u još 28 mjesta diljem Krapinsko – zagorske, Varaždinske i Zagrebačke županije

Publika će uživati u predstavama velikih glumačkih imena, a GFUK otvara “Mila Show” – premijera koncerta s pričom

Objavljeno: 08.04.2019. ivanabelosevic

Na press konferenciji u Krapini je predstavljen program 12. GFUKA-a i 10. GFUK-a po Zagorju, koji počinje u petak, 26. travnja i traje do 12. svibnja. Otvara ga premijera neobičnog, koncertnog izdanja poznate glumice, pjevačice, kantautorice i tv osobe Mile Elegović, pod nazivom “Mila Show”. Program je najavio organizator i predsjednik Kulturne udruge GFUK Adam Končić.

– Krapina će ugostiti pet vrhunskih predstava, osim Mila Showa, tu je predstava Kerekesh Teatra “Pod hitno na hitnu“ (27.travnja), zatim predstava “Ništa ljubav, samo sex“ Renea Bitorajca (4. svibnja), dječja predstava Kazališta Trešnja, “Carevo novo ruho“ (5. svibnja) i Cabaret “Preko veze“, Satiričkog kazališta Kerempuh i Kazališta Moruzgva iz Zagreba (11. svibnja). Sve predstave počinju u 20 sati, osim dječje, koja je u 17 sati. GFUK i po Zagorju nudi osam predstava, koje će igrati u čak 28 mjesta, najviše pod Zagorju, jednim dijelom  u Zagrebačkoj i Varaždinskoj županiji. Predstava Kerekesh Teatra, “Pokopaj me nježno“ gostovat će u Mariji Gorici, Novom Marofu, Višnjici i Novom Golubovcu. Zatim tu je predstava Kazališta Moruzgva i Ludens Teatra, “Brodolomke“, koja će igrati u Donjoj Stubici i Bedekovčini, predstava Ladislava Prežigala, “Nikad nije prekasno“, Kulturne udruge GFUK igrat će u Stubičkim Toplicama i Dubravici. Prežigalo će se predstaviti i s predstavom “Idi pa vidi“, koja će biti prikazana u Vinici, Gornjoj Voći i Maču, dok će predstava Rene Bitorajca, “Samo preko mene mrtvog“ igrati u Zlatar Bistrici, Loboru, Tuhlju i Oroslavju. “Metoda za brak“, naziv je predstave Hit Teatra iz Zagreba koja će se prikazati u Humu na Sutli, Klanjcu, Mihovljanu, Pregradi, Mokricama, Svetom Iliji i Brdovcu, predstava Kerekesh Teatra, “Krtice“ u Jakovlju, Zaboku i Bistri te predstava Mie Begović, “Sve što sam prešutjela“ u Zlataru. U 17 dana Festivala imat ćemo 33 predstave i to je najviše do sada. – rekao je Končić.

Spoj umjetnosti

Mila Elegović najavila je premijeru svoje predstave.

– Radi se o koncertu s pričom, naime publici ne možemo više nuditi stalno isto, već moramo istraživati stvari, pa tako mnogi pjevači znaju u svoje izvedbe staviti svoje neke privatne priče. S obzirom na to da sam ja glumica, meni ipak treba neko lice, pa sam si napisala svoje lice koje u ovom koncertu pjeva i putuje svijetom filma i svijetom sebe. U predstavi sa mnom su i plesačice kazališta Komedija, pjevač i glumac Adalbert Turner Juci i live band. U Krapini će posebna gošća biti Marija Borić. Sretna sam da tu jednu novu stvar predstavljam zagorskoj publici – naglasila je Mila Elegović.

Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek kazala je kako s GFUK- om karta kulturnih događanja, od prije 12 godina u županiji više nije ista.

– GFUK se čeka iz godine u godinu, kada jedan završi, već se pitamo što će biti na sljedećem. Učinio je kazališne predstave dostupnijima velikom broju ljudi.  Ono što nas ove godine veseli, to je činjenica da osim kazališne umjetnosti, kroz izložbe ovdje imamo i jedan spoj likovne umjetnosti te spoj književnosti, što naš GFUK čini posebnim, kvalitetnim i odličnim mjestom za izlazak, ali isto tako i za edukaciju – istaknula je Petek.

Prodaja ulaznica

Zamjenik gradonačelnika Krapine Drago Kozina rekao je kako je ovo sjajan festival, kojeg će Grad i dalje podržavati, dok se ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina Grozdana Pavlović nadovezala kako je zadovoljna što glumačke zvijezde dolaze u Krapinu.

– Tako smo ove godine obnovili i osvježili naše garderobe za izvođače kako, bi se ugodno osjećali prije nastupa – otkrila je te navela kako je uz GFUK pripremljen i popratni sadržaj.

– Od popratnih programa, 4. svibnja imamo promociju zbirke pjesama “Izdignute stijene“, Ladislava Prežigala, a u subotu 11. svibnja ugostit ćemo Kristijana Novaka koji će održati književnu tribinu. Prodaja ulaznica počinje sutra, a mogu se kupiti na blagajni festivalske dvorane od utorka do petka od 13 do 17 sati te sat vremena prije kino projekcija. Ulaznice se mogu kupiti i na ulaznice.hr, a cijene ulaznica su 50 kuna, osim predstave za djecu za koju je cijena 30 kuna. Postoji i mogućnost popusta na grupe kod predstava za odrasle i tada su ulaznice 40 kuna – naglasila je Pavlović.

Poklon kazalištima

Direktorica Turističke zajednice grada Krapine Nedjeljka Vodolšak, govorila je o suradnji  s Gradišćanskim Hrvatima, koji su nedavno imali priliku uživati u gostovanju Glumačkog festivala  i predstavi “Nikad nije prekasno“.

– Bili su oduševljeni i zatražili su još gostovanja te najavili kako će grupa od 150 ljudi doći u posjet Muzeju krapinskih neandertalaca te na Glumački festival u Krapinu – dodala je Vodolšak.

Na press konferenciji je bio i Ladislav Prežigalo, koji je autor dvije predstave koje će gostovati na GFUK-u, a ujedno bit će predstavljene i njegove zbirke pjesama.

Posjetitelji će prije predstava u Krapini tri subote moći uživati u nastupu Plesnog centra Zagreb by Nicolas.

Kazalištima koja će gostovati u Krapini i po Zagorju uručit će se učenički rad Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, kojeg će odabrati povjerenstvo kojeg čine kustosica Galerije grada Krapine Vesna Kunštek, slikar Stjepan Đukić Pišta i Adam Končić.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba