Troje hrvatskih i jedan slovenski ministar okupili se u Dvorcu Miljana, gdje je održana panel rasprava na temu “Kulturna baština u funkciji razvoja turizma“, na kojoj je istaknuto kako je kultura pokretač turizma, posebno u malim sredinama

Ministrica Obuljen – Koržinek: Odličan primjer je Muzej krapinskih neandertalaca, koji je pokazao kako inovativni pristup može privući velik broj posjetitelja

Objavljeno: 05.04.2019. ivanabelosevic

U dvorcu Miljana u Zagorskim Selima održana je panel rasprava na temu “Kulturna baština u funkciji razvoja turizma“, na kojoj su sudjelovali ministar turizma Gari Cappelli, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar financija Zdravko Marić, ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju u Vladi Republike Slovenije Zdravko Počivalšek, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, Ninoslav Dusper iz Urbanističkog instituta Hrvatske, Miroslav Dragičević iz poduzeća Horwath HTL te vlasnik Dvorca Miljana Dragutin Kamenski. Panel je održan u sklopu Nacionalnog susreta nezavisnih, kojeg organizira Udruga nezavisnih, koja okuplja nezavisne (grado)načelnike i vijećnike s područja RH.

Kulturni projekti

Ministar Gari Cappelli rekao je da je po nekim anketama 12,5 posto turista u Hrvatsku došlo zbog kulturnog turizma, odnosno, kako bi obilazili kulturnu baštinu, znamenitosti i sve ono što ih zanima u Hrvatskoj.

– Po nekim statistikama, 40 posto ljudi na svojim putovanjima ima nešto od kulture. Tvrđava Klis je nekad imala sedam ili osam tisuća posjetitelja, a danas ih ima 70 tisuća. To je jedan od primjera, koliko se taj mali gradić uspio pokrenuti zahvaljujući jednom kulturnom projektu. Zahvaljujući Muzeju Apoksiomena u Malom Lošinju, imali smo prve godine preko trideset tisuća posjetitelja. Ta kultura u svrhu turizma i obrnuto je vrlo važna, i uz dobru gastronomsku ponudu možemo goste zadržati dan – dva više. Suradnja Vlade i nezavisnih gradonačelnika i načelnika je vrlo dobra, a to pokazuje i dolazak  tri ministra ovdje. Važan je razvoj svakog dijela zemlje i tako ćemo se dalje ponašati – istaknuo je Capelli.

Ministrica kulture Nina Obuljen – Koržinek kazala je kako su se sastali na skupu neovisnih gradonačelnika i načelnika, jer su prepoznali kulturu kao jednog od pokretača turizma, posebno u malim sredinama.

– Sve ono što radimo je zato da bismo podržali one projekte koji su samoodrživi i u manjim sredinama mogu prezentirati bogatu kulturnu baštinu te biti pokretač razvoja koji će privući posjetitelje i stvoriti dodanu vrijednost za građane diljem Hrvatske. Tu je niz takvih projekata – od dvoraca diljem Slavonije, pa do Muzeja Hrvatskog zagorja, pri čemu prvenstveno treba istaknuti Muzej neandertalaca, koji je pokazao kako se s inovativnim pristupom može privući velik broj posjetitelja, i tako bi za svaki dio Hrvatske mogli navesti neki primjer. Naša Vlada je pokazala da surađuje za županijama i općinama, napravili smo ozbiljnu fiskalnu decentralizaciju, ne radimo razliku je li gradonačelnik ili načelnik pripadnik jedne ili druge političke stranke i zato smo došli u Miljanu – naglasila je Obuljen – Koržinek.

Mogu biti zadovoljni

Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako Hrvatska ne treba ovisiti samo o turizmu, ali da je to jaka grana s velikim kapacitetom, na koju se trebaju oslanjati i druge djelatnosti. Tu su važne kreativne industrije, koje su usko vezane uz kulturu.

– Mislim da nitko nema razloga biti nezadovoljan, jer su nakon novog zakona o financiranju jedinica regionalne i lokalne samouprave,  koji je stupio na snagu 1. siječnja 2018., one dobile 2,1 milijardu kuna više u odnosu na godinu prije. To je nekih 11,4 posto više, kad gledate strukturu od 570 jedinica, njih 520 i nešto je u velikom plusu. Jasan je i stav države da ne može podržati povećanje postotka nacionalne komponente u financiranju projekata. To nas stavlja u nepovoljan položaj, no komunicirat ćemo da je Hrvatska nakon pet godina članstva konačno krenula jačim smjerom iskoristivosti EU fondova, ali daleko smo još od onih razina na kojima trebamo biti – istaknuo je Marić.

Slovenski ministar Počivalšek rekao je da Slovenija ima novu strategiju razvoja turizma i 10 turističkih projekata, a jedan od značajnijih je kultura.

– Mislimo da je to pravi temelj naše promocije i da smo destinacija s pet zvjezdica u kulturnim doživljajima. Godišnje se od kulturnog turizma ostvari 20 posto, od ukupnog prihoda u turizmu. Naša država konstantno to potiče kroz promociju i događaje te kroz obnovu kulturne baštine, prvenstveno ulaganjem i održavanjem u dvorce – kazao je Počivalšek.

Povećati sredstva

Županu Kolaru je drago da se međunarodni susret nezavisnih načelnika i gradonačelnika održava u Krapinsko – zagorskoj županiji.

– Problemi koje imamo u funkcioniranju jedinica regionalne i lokalne samouprave nemaju stranačku pripadnost. Problemi su nam isti, želje za povlačenje europskih sredstava također, tako da im dajem ovdje podršku. Ovaj način financiranja lokalne i regionalne samouprave je mrtav i može funkcionirati do nove financijske omotnice. Nova financijska omotnica donosi 30 posto europskog novaca i mi ćemo tu biti nijemi promatrači onoga što će se događati. Ako se ne promijeni način financiranja, nećemo moći aplicirati, za neke projekte smo se morali već kreditno zadužiti, zbog veće cijene na tržištu rada i slično. Mi smo tu da radimo velike projekte, veće od 100 milijuna kuna i prema tome morat ćemo sjesti i s Vladom dogovoriti želimo li u sljedećoj financijskoj perspektivi povlačiti europska sredstva ili ne – zaključio je Kolar.

Sudionike su na početku susreta pozdravili načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec – Jurak i Goran Aladić, predsjedavajući Udruge nezavisnih te vlasnik Dvorca Miljana Dragutin Kamenski.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba