Nakon što je prošlog tjedna raspisan međunarodni natječaj za prodaju zgrade nekadašnje partijske Političke škole, u Kumrovcu sredinom sljedećeg tjedna s nestrpljenjem očekuju dolazak mogućeg kupca zapuštenog zdanja, procijenjenog na gotovo 12 milijuna kuna

ULAGAČI, DOBRODOŠLI!: Počelo “ušminkavanje” Političke škole za gospođu Yu

Objavljeno: 02.04.2019. Alen Brodar

Nakon što je prošlog tjedna raspisan međunarodni natječaj za prodaju zgrade nekadašnje partijske Političke škole, u Kumrovcu sredinom sljedećeg tjedna s nestrpljenjem očekuju dolazak mogućeg kupca zapuštenog zdanja procijenjenog na gotovo 12 milijuna kuna – pekinšku kompaniju Z-Run Well Ton Industry, odnosno njenu predsjednicu, gospođu Jiang Yu.

Podsjetimo, s gospođom Yu je kumrovečki načelnik Robert Šplajt početkom studenog prošle godine, zajedno s načelnikom Krapinskih Toplica Ernestom Svažićem, potpisao Memorandum o međusobnom razumijevanju i suradnji, dokument koji je prvi korak prema realizaciji projekata koji predstavljaju višemilijunske investicije na području te dvije zagorske općine.

Izgrađena 1981.

Oni su naime bili pozvani na investicijski forum, upravo u vrijeme dok je i hrvatska delegacija bila u posjetu Pekingu i Šangaju, a tamo ih je pozvala spomenuta tvrtka i njena osnivačica Jiang Yu, koja je već u nekoliko navrata bila Zagorju te pritom snimila ulagačke mogućnosti “na bregima”.
Sada ponovno dolazi, pa je upravo danas počelo čišćenje Političke škole, kako bi se zdanje malo “ušminkalo”, da gospođu Yu ne dočeka baš u katastrofalnom izdanju u kakvom je bilo dosad – takvom da se pričalo da bi bilo idealna kao kulisa za snimanje horor filmova.

Politička škola u Kumrovcu izgrađena je 1981. godine i u naravi je građevina poslovne namjene ukupne građevinske bruto površine 11.310 kvadrata raspoređene na četiri etaže te bruto volumena 34.464 kubnih metara. Prema projektnoj dokumentaciji, na ukupnoj bruto površini građevine na 3429 kvadrata nalaze se smještajni kapaciteti, na 3089 kvadrata komunikacije i zajednički prostori, na 1552 kvadrata su restoran i drugi ugostiteljski sadržaji, a na 727 kvadrata kuhinja, servisi i tehnika. Tu je i kongresni centar veličine 546 kvadrata, a 1389 kvadrata predviđeno je za sport i zdravstveni program. Politička škola dugi je niz godina izvan uporabe, nije održavana, jako je zapuštena i u lošem je stanju, naročito u dijelu ispod krovišta s kojeg je pokraden pokrovni bakreni lim.

Nama je vrata u ponedjeljak otključao općinski komunalni djelatnik Branko Štefan, koji je u društvu dvojice kolega započeo pripreme za veliko čišćenje Političke škole, koje počinje danas i koje će se odvijati u naredna dva tjedna. Društvo nam je pravio i općinski načelnik Robert Šplajt, a Štefan nas je proveo impresivnim zdanjem u kojem kao da je vrijeme stalo, njegovim središnjim dijelom, kuhinjom, kotlovnicom, spavaćim sobama, učionicama, knjižnicom i arhivom.

Puno toga pokradeno

– Tijekom godina, pokraden je bakar s krova, pa sve prokišnjava, zato je sve tako i propalo. I iz unutrašnjosti je dosta toga pokradeno, ukradene su i police na kojima su bile knjige, pa su zato sve pobacane po podu. Mi ćemo pokušati spasiti većinu naslova koji imaju neku vrijednost te sve što je u arhivu, pogotovo uvezena izdanja dnevnika Borba – rekao nam je ukratko Branko Štefan, dok nam je to pokazivao, a mi smo pronašli i što se događalo na današnji datum, 2. travnja 1964. godine.

– Što se tiče čišćenja tu se očekuje da se prostor, koliko je moguće, uredi, da se iz njega izbace oštećeni dijelovi, papir kojeg u bivšoj knjižnici, ima jako puno te da se izbace dijelovi namještaja koji su u lošem stanju i da se jednostavno taj prostor očisti. Pregled zgrade za potencijalne ulagače bit će 15. travnja, tako da do onda taj objekt mora biti očišćen i spreman – otkrio nam je načelnik Šplajt.

Dodao je kako im jako puno znači što je raspisan međunarodni natječaj jer su na tome intenzivno radili dvije godine.
– Pregovarali smo s Ministarstvom državne imovine i na naše inzistiranje došlo je do raspisivanja međunarodnog natječaja. Cijena, o kojoj mnogo toga ovisi, mogla je biti i manja, ali mislim da ni sad nije pretjerana za mogućeg stranog investitora, koji gleda na mogućnost ulaska na naše tržište. Ako će oni procijeniti da im je to prilika, a mi ćemo dati sve od sebe da ih u to uvjerimo, cijena ih sigurno neće spriječiti u kupnji tog objekta – tvrdi Šplajt te dodaje:

Zaokružena priča

– Radimo na tome da za Spomen dom također raspišemo jedan takav međunarodni natječaj. On je pod Ministarstvom znanosti i obrazovanja, ali intenzivno radimo da se taj objekt prebaci u Ministarstvo državne imovine pa da se može raspisati takav natječaj. Tu je i Titova vila – rezidencija, koja je dana na upravljanje Muzejima Staro selo Kumrovec, ali je u vlasništvu države. Nadamo se da ćemo i za rezidenciju u budućnosti raspisati takav natječaj. Stadion Kumrovec je isto vrlo zanimljiv da se uklopi u tu priču, kao i naši termalni izvori koji raspolažu s vodom temperature od 26 do 28 Celzijevih stupnjeva, za eventualne buduće toplice – nabraja Šplajt.

Kako je procijenjena vrijednost Političke škole nešto manja od 12 milijuna kuna, razmišlja se da za Spomen dom, koji je u puno boljem stanju, cijena ne bi bila viša od 15 milijuna kuna, iako će se i to, kaže Šplajt, probati smanjiti.
– Do izračuna za rezidenciju još nismo došli, ali isto tako vjerujem da bi ona, koja je na jako atraktivnom prostoru s puno okolnog zemljišta, mogla biti prodana po jednoj pristojnoj cijeni. Važno je da dođe do te faze, da se i za nju može raspisati međunarodni natječaj, kako bi i stranci mogli konkurirati za njenu kupovinu. Time bismo zaokružili čitavu priču o turističkom procvatu Kumrovca. Vjerujem da kaka bi se prvi objekt prodao, uredio i dobio svrhu, da bi se stvorila lančana reakcija i da bi se ubrzo sve prodalo. Danas godišnje u Kumrovec dođe oko 100 tisuća ljudi. Kada bi se ostvarili ti kapitalni projekti, zaposlilo bi se stotinjak i više ljudi, čime bi se riješila životna egzistencija dijela našeg stanovništva i šire okolice te bitno poboljšalo stanje gospodarstva u kumrovečkom kraju. Isto tako, mogao bi se povećati ne samo broj dolazaka u Kumrovec, nego i u cijelu okolicu na pola milijuna, pa čak i na milijun gostiju godišnje – zaključuje načelnik Šplajt.
Na potezu je gospođa Yu. Dobrodošla!

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba