Na konferenciji za medije u Krapinskim Toplicama predstavljen projekt rekonstrukcije dionice lokalne ceste L22040 – Zagrebačka ulica, vrijedan 2,4 milijuna kuna

Proširit će se kolnik, urediti pješačka staza te riješiti oborinska odvodnja, a planira se i sanacija klizišta u Zagrebačkoj ulici

Objavljeno: 01.04.2019. ivanabelosevic

U Krapinskim Toplicama je održana konferencija za medije na temu 2,4 milijuna kuna vrijedne rekonstrukcije dionice lokalne ceste L22040 u Krapinskim Toplicama. Naime, lokalna cesta Krapinske Toplice – centar, duljine 577 metara, u izrazito je lošem stanju te ne zadovoljava prometne sigurnosne uvjete i predstavlja opasnu dionicu, pa je zahvatom predviđena potpuna rekonstrukcija kolničke konstrukcije, uz proširenje postojećeg kolnika. Širina kolnika sada iznosi oko 5,5 do šest metara, a nakon rekonstrukcije trebala bi iznositi 6,4 metara. Uređenjem ulice osigurat će se kvalitetno prometovanje na prilazu središtu mjesta, predviđena je izrada zatvorenog sustava oborinske odvodnje i izrada potrebnih slivnika za prihvat oborinskih voda, poboljšat će se nosivost konstrukcije, izgraditi pješačke staze  i povećati sigurnost odvijanja prometa.

Projekt su predstavili krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, ravnatelj Županijske uprave za ceste KZŽ Stjepan Sirovec i načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić.

Sanacija klizišta

Sirovec je kazao kako je postojeći kolnik na većem dijelu dionice oštećen, deniveliran s uzdužnim, poprečnim i mrežastim pukotinama, uz lokalnu mogućnost aktivacije klizišta.

– Oštećenja kolnika nastala su radi neadekvatne odvodnje oborinskih voda, pogotovo iznad školskog igrališta, i nedovoljno dimenzionirane postojeće kolničke konstrukcije. Izrađena je adekvatna projektna dokumentacija s glavnim projektom i građevinskom dozvolom, te će se duž trase napraviti i neka korekcija, što podrazumijeva proširenje i izvršit će se spajanje na postojeću županijsku cestu. Izvršit će se i korekcija križanja prema školi, tako da će autobusi  i automobili imati lakši pristup školi, i svi bočni prilazi kućama će se riješiti na adekvatan način. Ukupna vrijednost radova je 2,4 milijuna kuna, a cijena stručnog, tehnološkog i geodetskog nadzora 80 tisuća kuna. Investitor je ŽUC Krapinsko – zagorske županije, koji je osigurao 1.480.000 kuna te Hrvatske ceste, s iznosom od milijun kuna. Nastavno na ovu rekonstrukciju, je i sanacija klizišta na ovoj lokalnoj cesti u Zagrebačkoj ulici. Sanacija klizišta obuhvaća prostor od 130 metara, gdje se predviđa stabilizacija terena potpunom konstrukcijom te oborinska odvodnja. To je nužno kako bi se mogla stabilizirati sama prometnica i kasnije urediti, odnosno presvući u dužini od 500 metara.  Procijenjena  vrijednost sanacije je oko 500 tisuća kuna i kada zaokružimo te tri investicije, onda dobijemo jedan kontinuitet od 1100 metara prometnice, koje će u samom centru doprinijeti poboljšanju cestovnog prometa i sigurnosti kretanja pješaka – naglasio je Sirovec.

Uložena sredstva

Načelnik Svažić je rekao kako pozdravlja odluku ŽUC-a da se krene u rekonstrukciju te dionice.

– Izuzetno nam je drago što su za rekonstrukciju izdvojena sredstva i Hrvatskih cesta i što je profunkcionirala linija podrške Županijske uprave za ceste s državnom razinom. Općina će nastaviti apel prema Hrvatskim cestama za daljnje sufinanciranje, tako da ove godine očekujemo barem još 1,5 milijuna kuna sufinanciranja Županijskih uprava za ceste na toj predmetnoj dionici. Stanje nije dobro niti u nastavku i očekujemo da će se nakon ove dionice, vrlo brzo nastaviti radovi prema Vrtnjakovcu i Jurjevcu, kako bi se spojilo s dionicom koja je prije par godina rekonstruirana u Viča Selima. Općina Krapinske Toplice je alocirala u proračunu znatna sredstva za rekonstrukciju ostalih dionica, koja će također pridonijeti sigurnosti prometa. Milijun kuna je izdvojeno za radove koji su započeli u 2018. i 2,5 milijuna kuna za naredne programe u 2019. godini – istaknuo je Svažić.

Paralelni radovi

Župan Kolar je rekao kako će biti dobro ako će se paralelno moći raditi rekonstrukcija ceste i sanacija klizišta.

– Za sanaciju klizišta je pola iznosa osigurao ŽUC, a pola je aplicirano na natječaj Hrvatskih cesta i ako dobiju ta sredstva, to znači da bi do kraja godine mogli napraviti još dionicu od 570 metara, tako da bi spojili čitavu Zagrebačku dionicu Što se tiče drugog ulaza u Krapinske Toplice, od Čermaka prema hotelu, vidjet ćemo kakva će biti situacija s izgradnjom ili neizgradnjom hotela. Ako će hotel ići u rušenje, onda sigurno nećemo ići u rekonstrukciju ulice, ali treba napraviti kompletnu infrastrukturu koja je u samoj cesti, jer je ovo idealna prilika da se promijeni i voda i plin, kanalizacija i sve ostalo što je vezano za infrastrukturu koja je ukopana. Nakon gradnje hotela bi onda rekonstruirali cestu. Bilo je primjedbi da nedovoljno ulažemo u županijske ceste na području Krapinskih Toplica, ali mi smo s krajem ove godine, bez ovog drugog dodatka, uložili oko 15 milijuna kuna. Načelnik je spomenuo da smo asfaltirali Viča Sela i Vrtnjakovec, to je jedan ulaz u Krapinske Toplice iz Zaboka. U drugom ulazu, gdje je Klokovec i Mala Erpenja, asfaltirali smo 2,5 kilometara i spojili dva naša turistička bisera – Krapinske i Tuheljske Toplice. U klizišta smo uložili 2,3 milijuna kuna. Treći ulaz u Krapinske dolazi iz našeg sjedišta županije, kroz Slivonja Jarek preko Hršak Brega, gdje smo asfaltirali 2,5 kilometara ceste u jednom potezu. Kad to sve pogledate, onda to nije malo. S obzirom na to da smo u posljednjih nekoliko godina izgubili osam milijuna kuna koja dolaze u proračun Županijske uprave za ceste, onda imamo problem i tražimo preko Zajednice županije da se sustav financiranja  promijeni – zaključio je Kolar.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba