Održana peta radionica u sklopu projekta “Zdravo i fino”

Učenici i profesori SŠ Zabok se upoznali s vegetarijanskom prehranom i naučili pripremati zdrava jela od žitarica, grahorica, klica, algi, ribe, badema i kakaa

Objavljeno: 31.03.2019. IB

Peta po redu radionica zdravog kuhanja u ovom ciklusu projekta “Zdravo i fino“, Društva Naša djeca Zabok, održala se u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok, partnera na projektu, a bila je namijenjena učenicima i profesorima. Stručna voditeljica radionica Snježana Krpes učenicima i profesorima je predstavila temu “Vegetarijanska i veganska prehrana za početnike“, s kojom se oni ne susreću u svom klasičnom obrazovanju, kako bi ih informirala i upoznala s osnovnim receptima i metodama vegetarijanske, veganske i bezglutenske prehrane, koje će u budućnosti znati koristiti u svojoj struci. Predstavljene su im žitarice, grahorice, povrće, voće, orašidi, sjemenke, klice, cjelovite i ekološke namirnice, uključujući veganske i vegetarijanske namirnice kao što su seitan, tofu, tempeh.

U praktičnoj radionici pripremala su se predjela, glavno jelo, slastica i zdravi napitci (zeleni smoothie od stapke svježeg celera, naranče, špinata i čaj od nara i narančinog soka) za potrebe različitih zabava, domjenaka i svečanosti.

Ledeni turski čaj

Za hladno predjelo pripremljeni su bezglutenski krekeri od sjemenki lana, sezama, suncokreta i tapioka brašna s paštetom od plave ribe srdele i tune. Za demonstracijsko jelo izabrano je japansko tradicionalno jelo sushi u nori algi, punjen rižom, slanim inćunima, dimljenim tofuom, avokadom, blanširanim štapićima mrkve i mladog luka. Za one koji ne konzumiraju ribu, morske plodove i sushi, može biti s lećom, povrćem, žitaricom, umotani u tortilju, rižin papir ili širok list raštike ili mladog kupusa. Sushi i rolice s povrćem poslužuju se uz tradicionalni slani soja umak. Pripremljena je i bezmesna varijanta odrezaka (popečaka) u kombinaciji slanutka i prosa s tartar umakom i umakom od pečene bundeve i svježih listića bosiljka. Da se povrće i gljive, osim sirovoga, pirjanoga, kratko kuhanog, blanširanog i zapečenog može pripremati kao hrskavo, demonstrirano je u tempuri komada povrća (luk, batat, brokula) i svježih gljiva prženih u dubokom ulju. Za zdravu slasticu pripremljen je tiramisu od kreme badema, lješnjaka i biskvita od kakaa s preljevom od crne kave organskog podrijetla s plantaža kave u Hondurasu. Za piće je poslužen ledeni turski čaj od nara s narančinim sokom i svježim listovima kadulje, a koji se u ljetnim varijantama može poslužiti uz kockice leda.

 Zahvalnica za partnerstvo

Svim učenicima, kao i profesorima Anki Ilinčić, Renati Tršinski, Brankici Kralj i Ivanu Peteku uručene su potvrde o sudjelovanju na radionici, a ravnateljici Draženki Jurec, predsjednica DND-a Zabok Sonja Borovčak uručila je zahvalnicu za uspješno partnerstvo i provođenje radionica zdravog kuhanja projekta “Zdravo i fino“ u SŠ Zabok. Uz stručnu voditeljicu Snježanu Krpes, u izvedbi radionice pomagale su asistentice i dugogodišnje volonterke Jana Borovčak i Sandra Benčić.

Projekt “Zdravo i fino“ ima za cilj promovirati, odgajati i obrazovati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te prevenciji pretilosti, a projekt u 2019. godini sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba