U Dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici održana 13. po redu manifestacija “Babičini kolači”, na kojoj su se ove godine u pripremi autohtonih kolača natjecale čak 42 bake iz cijelog Zagorja

Pobjedu odnijela babica Sanja Čačko (49) iz Hrašćine, s kolačem “Slatko od bijele kuruze”

Objavljeno: 30.03.2019. Alen Brodar

Sanja Čačko (49) iz Hrašćine s kolačem “Slatko od bijele kuruze” pobjednica je 13. Babičinih kolača, manifestacije koja je održana u Dvorcu Oršić i Gornjoj Stubici.
Baki Sanji ovo su već treći “Babičini kolači”, a prvi puta kad je sudjelovala osvojila je treće mjesto s “kuhano – pečenim kolačem na špagi”. Sada je pronašla pobjednički recept, koji je oduševio ocjenjivačku komisiju, koju čine vrsni gastronomski znalci: Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, a ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki i Dražen Đurišević, promotor Podravkine kuhinje.

Pobjednički recept

– To vam se pomiješa jedna šalica bijele kuruze, jedna šalica grisa i šalica šećera. Stavi se potom i soda bikarbona te pecilni prašak, sve se pomiješa i posipa po limu. Zatim se nariba par jabuka, malo cimeta i šećera, pa potom opet smjesa brašna i grisa, pa opet jabuke i ponovo smjesa i gore ide margarin. To se zapeče i to je taj kolač, vrlo jednostavan.
Kaže kako je njezinim kolačima oduševljena i njena unuka, a dodaje kako je još puno prije, kada su bile po selima svadbe, pekla puno kolača, “odradila je”, kaže, desetak svadbi.
Drugo mjesto osvojila je Vesna Hršak iz Krapine, dok je trećeplasirana Zdenkica Ljubić iz Oroslavja.
– Glavni kriterij bila je inovativnost babica, nešto što se još nije pojavilo na dosadašnjim natjecanjima, otkrio je Branko Čukelj i dodao da su se za pobjedničku lentu natjecale babice koje dolaze iz svih dijelova Županije, njih 42, a osvojila ju je ona čiji je kolač dobio najviše bodova za autohtonost recepture i sastojaka, za okus i izgled kolača te za domišljatost u prezentaciji.
– Svaki detalj koji oko može zamijetiti, a nepce okusiti, važan je element pri bodovanju vrsne ocjenjivačke komisije koja proglašava pobjednicu – zaključio je Čukelj.
Prema pravilima, pobjednica dovodi natjecanje iduće godine u svoj kraj tako da će se “Babičini kolači” 2020. godine održavati u Hrašćini.
– Sjajna atmosfera, nevjerojatan je broj ljudi koji se odazvao na ovu manifestaciju. Zahvala svim našim babicama koje su se ponovo odazvale, ove godine u rekordnom broju i koje su pripremile stotinjak sjajnih slastica po receptima svojih baka i prabaka. Apelirat ćemo na naše restorane i toplice da uvrste ove kolače u svoje menije te da na taj način obogatimo gastro ponudu Krapinsko – zagorske županije – kazao je župan Željko Kolar.

Apel hotelima

Osim za jedno od tri pobjednička mjesta, babice su se natjecale i za priznanje za vizualni dojam pod nazivom „Izvorno zagorsko“. U ovoj kategoriji bodovao se opći dojam, koliko su se natjecateljice svojom odjećom koju su odabrale nositi prilikom manifestacije i dekoracijom svog izlagačkog mjesta uspjele približiti starini zagorskog duha i tradiciji.
Tu je pobjedu odnijela prošlogodišnja pobjednica “Babičinih kolača”, koji su održani u Oroslavju, Mirica Sinković.
– Uzbuđena sam ponovno jer sam pobjednica ove druge kategorije, s “Vanjkušekima od sira i jabuke”. Vjerujem da ću se natjecati i sljedeće godine, jer sam dosad bila na svih 13 manifestacija, rekla je baka Mirica.
Kao i svake godine, nakon manifestacije i natjecanja bit će izdana i knjiga svih recepata kolača natjecateljica. No prije toga, izloženi kolači pripremljeni na tradicionalan način prema originalnoj recepturi naših zagorskih babica mogu se kušati na samoj manifestaciji “Babičini kolači” u Gornjoj Stubici.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba