Oko 3,5 tisuće putnika dnevno presjedat će u Zaboku i Zaprešiću

Zbog radova na elektrifikaciji i modernizaciji pruge Zaprešić – Zabok, od 1. travnja do srpnja 2021. na toj će liniji voziti autobusi

Objavljeno: 25.03.2019. zagorjeinternational

U Velikoj galeriji grada Zaboka održan je sastanak predstavnika HŽ Putničkog prijevoza s predstavnicima Krapinsko – zagorske županije te gradonačelnicima i načelnicima s područja županije, na temu organizacije prometa tijekom radova na modernizaciji i elektrifikaciji pruge Zabok – Zaprešić. Nazočili su predsjednik uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić te krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
Željko Ukić je rekao da je, s obzirom na predviđeni remont pruge na dionici Zaprešić – Zabok, koji formalno započinje 1. travnja, HŽ Putnički prijevoz dužan napraviti organizaciju prijevoza putnika.
– Ta dionica će biti zatvorena kompletno, 24 sata i organiziran je alternativni prijevoz autobusima. Gradonačelnicima i načelnicima je predstavljena ta promjena, te će na tim stajalištima na kojima će umjesto vlakova voziti autobusi, biti objavljen i vozni red. Ovdje u Zaboku ima velik broj putnika, oko 3,5 tisuće dnevno i za njih ćemo na najbolji mogući način nastojati sve dobro organizirati. Putnike ćemo zamoliti za strpljenje, jer će dva puta, u Zaboku i Zaprešiću, presjedati na autobuse. Autobusi će stajati što je najbliže moguće željezničkim stanicama ili na nekim postojećim autobusnim stanicama. Bit će i dvije linije, brza autobusna linija i spora autobusna linija, koja će se zadržavati na svim stajalištima. Ta regulacija će trajati šest mjeseci, do 1. listopada, ali ni onda neće remont u potpunosti biti gotov, nego će pruga biti zatvorena na osam sati, odnosno, od 8 do 16 sati. Kompletna elektrifikacija će trajati najkasnije do srpnja 2021. godine. Tako da za to treba imati puno razumijevanja i nastojat ćemo prijevoz obaviti na najbolji i najkvalitetniji način – istaknuo je Ukić.

Zabok je spreman

Župan Kolar je zadovoljan jer je investicija počela.
– Znali smo da će biti određenih problema u organizaciji alternativnog prijevoza. Isto tako, prije samog potpisivanja ugovora, znali smo da je rok završetka 2021. godine i čekali smo vrijeme kada ćemo početi koristiti alternativni prijevoz. Ono što je dobro i za što pohvaljujem direktora HŽ Putničkog prijevoza, je da su došli na lice mjesta i da su preko Županije zamolili sastanak koordinacije svih načelnika i gradonačelnika, da sve detaljno upoznaju s načinom prijevoza. Važno je da ljudi što manje osjete tu promjenu, bit će određenih problema, ali važno je da ćemo imati brzu i sporu liniju autobusa. U Zaboku će se morati drugačije organizirati i gradski prijevoz i parkiranje, budući da će se ondje ukrcavati i iskrcavati oko 3,5 tisuća putnika dnevno. Vidjet ćemo i s drugim jedinicama lokalne samouprave, hoćemo li i uz neke županijske ceste morati napraviti privremena stajališta ili dodatna ugibališta da bi prijevoz putnika bio siguran – naglasio je Kolar.
Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek kazao je kako je Zabok spreman, jer su već imali slične situacije kad su se radile rekonstrukcije pruge prema Krapini i Stubici.
– S obzirom na okolnosti, da je sve vezano za uži centar, mi smo pripremili i određene zahvate u regulaciji prometa, koji će omogućiti da autobusi i prekrcaj putnika budu efikasniji i jednostavniji. Prekrcaj će biti u kolodvorskoj ulici, tako da će putnici čim manje morati pješačiti do autobusa. Kolodvorska ulica će biti zatvorena za promet i promet će se preusmjeravati u Ulicu Matije Gupca, jer si ne možemo dozvoliti da putnici kasne i da se prilikom ulaska i izlaska iz autobusa oni ugrožavaju – rekao je Hanžek te otkrio koji su radovi trenutno u tijeku u Zaboku.
– Započela je izgradnja upravljačke zgrade za kompletnu elektrifikaciju i upravljanje sa sustavom, radi se polaganje kablova za sve sustave koji trebaju u budućnosti funkcionirati, a najintenzivniji radovi su na teretnom kolodvoru, kod pružnog prijelaza – istaknuo je Hanžek.

Stvaratelji za stoljeća

Župan Kolar je iskoristio sastanak zagorskih načelnika i gradonačelnika i kako bi ih upoznao s nagradom Stvaratelji za stoljeća, koju je Krapinsko – zagorska županija dobila na Gospodarsko – ekonomskom forumu u Dubrovniku.
– To je velika nagrada za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi i ove je godine pripala Krapinsko – zagorskoj županiji. Imali smo i priliku prezentirati gospodarstvo Krapinsko – zagorske županije i naše strateške projekte. Rezultati koje imamo ostvareni su prvenstveno zahvaljujući našim gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima, a tu je i naš mali doprinos, kroz mjere koje smo provodili. Iz Republike Sjeverne Makedonije su bila prisutna dva ministra, s kojima smo na marginama foruma razgovarali o gospodarskoj suradnji i od njih smo dobili poziv na drugi svjetski gospodarski forum, koji će se ove godine u listopadu održati u Skopju. Iz Hrvatske su priznanja dobili i Grad Sveta Nedelja, Grad Belišće i Poduzetnički park Križevci. Prezentirao sam i mogućnosti ulaska u naše gospodarske zone, te koje benefite daju naše jedinice lokalne samouprave za investitore. Iz Krapinsko – zagorske županije, nagrađeno je i poduzeće Dundo promet, za inovacije u poduzetništvu – istaknuo je Kolar. (ab, ib) 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba