Rak dojke najčešći je tumor kod žena, a prodajom cvijeća koje simbolizira nadu i buđenje, nastojalo se žene potaknuti na preventivne mamografske preglede

Udruga Europa Donna Krapina obilježila Dan narcisa na krapinskom Trgu Ljudevita Gaja

Objavljeno: 24.03.2019. JJ

Udruga Europa Donna Krapina obilježila je u subotu Dan narcisa, prigodnom prodajom cvijeća na Trgu Ljudevita Gaja u Krapini. Danom narcisa, koji se jučer obilježavao u cijeloj Hrvatskoj, želi se ukazati na to kako je rak dojke najčešći tumor kod žena te koliko je važna prevencija i rano otkrivanje te bolesti. Zašto baš narcise? Zato što taj cvijet simbolizira nadu, buđenje i novi život.

Nacionalni program

Rak dojke kao najčešći zloćudni tumor kod žena, nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se te uništavati okolno zdravo tkivo. Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad 50. godine života, iako nisu isključene ni žene mlađe dobi. Zemlje koje su rano počele s organiziranim programima ranog otkrivanja raka dojke već imaju prisutan pad smrtnosti. U Hrvatskoj je 18. listopada 2006. godine počela provedba nacionalnog programa prevencije raka dojke, u kojem su sve žene u dobi od 50 do 69 godina bile pozvane na preventivni mamografski pregled. Cilj programa je smanjiti smrtnost od raka dojke za najmanje 25 posto.

Podržala i zamjenica župana

Akciju je kupnjom narcisa podržala i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek. Sve narcise, njih preko tri tisuće, prikupljene su kroz donacije, koje su za ovaj dan skupljali učenici s područja grada Krapine te okolnih općina, što je za svaku pohvalu, istaknula je Petek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba