SVIJET U KOJEM JE SAMO NEBO GRANICA: Skupina mladih Krapinčana, na poziv prijateljice koja ondje radi, posjetila je Abu Dhabi i Dubai

ODMOR IZ SNOVA NA 62. KATU: Na pustinjski safari vozio ih je osobni vozač, kušali su klokana na roštilju, a najviše ih je oduševilo sunčanje i kupanje – u veljači

Objavljeno: 24.03.2019. Jelena Jazbec

Ujedinjeni Arapski Emirati, točnije, dva tamošnja najpoznatija grada, Dubai i Abu Dhabi, najjednostavnije bi se mogla opisati kao mjesta gdje se susreću istok i zapad, prošlost i budućnost. Radi se o svjetskim prijestolnicama koje svojim raskošnim neboderima, hotelima, trgovačkim centrima, restoranima i plažama privlače ljude iz svih krajeva zemaljske kugle. No, uživanje u toj neponovljivoj atmosferi moderne metropole i tradicionalnog pustinjskog života ne može si priuštiti prosječni hrvatski građanin, ukoliko nije sretnik poput skupine Krapinčana čija se prijateljica Kristina Kunštek nedavno zbog posla preselila u Abu Dhabi, pa je svoju ekipu odlučila ugostiti u egzotičnoj zemlji na obali Perzijskog i Omanskog zaljeva.
– Kristina je došla kući i na kavi nam pričala o svojim pustolovinama i životu u Abu Dhabiju, a onda nam je predložila da je posjetimo. Mi smo se u prvi mah samo pogledali i nasmijali jer nismo bili sigurni možemo li si priuštiti takvo putovanju, no, uvjerila nas je da nam i ne treba tako puno novca, a, uostalom, imali smo vremena uštedjeti do onda. Početkom siječnja javili smo joj da nam rezervira karte – otkriva nam kolega iz redakcije Zagorje Internationala, Antonio Poslon (25), koji je s još četvero svojih prijatelja 26. veljače krenuo put azijskog kontinenta. Avionska karta ih je stajala 2180 kuna, a letjeli su iz Zagreba preko Istanbula do Dubaija.

– Svi smo bili jako uzbuđeni jer smo Dubai i Abu Dhabi do tada mogli vidjeti jedino na internetu i u filmovima. Put iz Zagreba do Istanbula trajao je oko dva i pol sata. Tamo smo se ukrcali na avion za Dubai. Let je trajao oko pet sati. Kad smo došli, jedino što smo vidjeli bile su zgrade i zgrade, među kojima smo odmah zamijetili onu najvišu, Burj Khalifa, koju jednostavno ne možete promašiti, s obzirom na to da je visoka 828 metara. Vožnja automobilom iz Dubaija do Abu Dhabija treba sat i pol. Kad smo došli u Kristinin stan, najprije smo se svi “zalijepili” za prozor, s obzirom na to da živi na 62. katu. Moram priznati da nam isprva nije bilo baš svejedno s obzirom na to da nikad nismo bili u tako visokoj zgradi, no, nije nam dugo trebalo da se priviknemo. Pogled je bio fenomenalan – kaže Antonio.

Ispustio zrak

Kristina se pobrinula da njezin ekipa iz Krapine zaista okusi sve blagodati života u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pa je nezaobilazan, dakako, bio – pustinjski safari.
– Osobni vozač je došao po nas do stana i sat vremena nas vozio do pustinje. Prije nego što smo krenuli na dine, morao je ispustiti zrak iz guma na automobilu i vožnja je mogla početi. Vozio nas je gore – dolje, lijevo – desno po dinama… Srećom pa ima velike držače u automobilu za koje se možeš uhvatiti – smije se Antonio, te nam otkriva kako su se zaustavili kraj skupina deva, s kojima su se i fotografirali. Deve su ih oduševile svojom miroljubivošću.
Kad je vožnja završila, stigli su do baze, gdje su imali mnogo isplaniranih aktivnosti: mogli su obući tradicionalnu odjeću, bordati po pijesku, što se popularno naziva sandboarding, voziti se na devi ili bagijem po pustinji…

Isprobali su i tradicionalnu hranu, sokovi su bili besplatni, ali su se zato sva alkoholna pića naplaćivala.
Idućeg dana imali su prilike vidjeti Burj Al Arab, hotel sa sedam zvjezdica u Dubaiju, izgrađen u obliku jedra, jednu od najimpresivnijih svjetskih građevina. Unutra su i dva restorana: Al Muntaha, koji se nalazi na 200 metara iznad mora i iz njega se pruža očaravajući pogled na grad, te Al Mahara, restoran koji se nalazi ispod hotela, pa se do njega dolazi simuliranom podmornicom, a okružen je akvarijima. Na vrhu hotela je helidrom na kojem su Andre Agassi i Roger Federer odigrali prijateljski teniski susret. Nakon toga, razgledali su i Burj Khalifu, megagrađevinu koja privlači na milijune turista, a da bi došli do nje, morali su proći kroz najveći svjetski shopping centar, Dubai Mall. U njemu se, kaže Antonio, nalazi i akvarij s morskim životinjama s najvećim staklenim zidom te klizalište.

– Pogled na Burj Khalifu je predivan. Ne možeš vjerovati da ljudi mogu izgraditi takav neboder. Ispred nje je veliko umjetno jezero s najvećom plesnom fontanom na svijetu, gdje se svaku večer odigrava nekoliko “predstava” popraćenih glazbenim nizom klasične, ali i suvremene arapske i svjetski poznate glazbe. I mi smo navečer imali prilike vidjeti svjetlosnu predstavu uzduž cijele Burj Khalife, u trajanju od nekih sedam minuta, koja prikazuje što se sve može vidjeti u Dubaiju – otkriva nam naš sugovornik.
Burj Khalifa je inače i najviša samostojeća struktura na svijetu, zgrada s najviše katova, s najbržim liftom, s najvišim bazenom, najvišim restoranom i najvišim noćnim klubom.

Najveći tepih

– Jedan dan smo otišli na brunch, gdje se za 80 eura može pojesti i popiti koliko želiš. Probali smo razna jela, od klokana na roštilju do sushija i raznih arapskih tradicionalnih jela. Razgledali smo i džamiju Sheikh Zayeda, najveću u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i osmu po veličini u svijetu. Ona može primiti oko 40 tisuća vjernika, a njezinu unutrašnjost krasi najveći tepih na svijetu, koji je koštao vrtoglavih osam milijuna dolara. Izrađivalo ga je 1200 majstora, a da bi izradili tepih veličine 5700 četvornih metara, trebalo im je dvije godine. Osim toga, možete vidjeti i impresivni luster koji je također najveći na svijetu i teži oko 12 tona. Lusteri su ukrašeni s milijunima Swarovski kristala. Inače, ulaz u džamiju je besplatan. Vidjeli smo i hotel Emirates Palace u Abu Dhabiju, koji je smješten uz privatnu plažu dugu 1,3 kilometra na obali Perzijskog zaljeva, a nudi pogled na vlastitu prirodnu uvalu. Otišli smo i u zoološki vrt Abu Dhabija, gdje smo vidjeli tigrove, žirafe, nosoroge, nojeve, lavove, slonove, krokodile, razne ptice i papige. Mogli smo čak i hraniti životinje – kaže Antonio.
Zemlja ima pustinjsku klimu, pa je u Dubaiju prosječna temperatura u siječnju 23 stupnja Celzijevih, a u lipnju 42 stupnja Celzijeva. Te pogodnosti iskoristili su i mladi Krapinčani, koji su uživali u morskim radostima i sunčanju na plaži u veljači, te se kući vratili dobrano preplanuli.
– Mogu zaista reći da je ovo bio odmor iz snova. Vidjeti sve te građevine i skulpture zbilja je fenomenalno. U tim trenucima zapravo shvatiš kako tamo negdje postoji drugačiji svijet od našeg, svijet u kojemu je, čini se, samo nebo granica. Svakako bih preporučio svima koji će biti u prilici posjetiti Ujedinjene Arapske Emirate, da razgledaju oba grada te da uzmu više džeparca nego što misle da im treba, jer tamo se zaista ne štedi – zaključuje Antonio.

FOTO: Edo Zajec

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba