Erasmus+ projekt “Beecome” poveo ih je put Španjolske

Bedekovčanski učenici u Valenciji predstavili svoj film o povijesti pčelarstva u Hrvatskoj

Objavljeno: 21.03.2019. JJ

Učenici i nastavnici Srednje škole Bedekovčina sudjelovali su na drugom susretu projektnih partnera u sklopu Erasmus+ projekta “Bees in Europe: an Example of Challenges Over Men and Environment” (Beecome) u španjolskoj Valenciji. “Beecome” je projekt koji zajednički razvijaju učenici iz Italije, Njemačke, Austrije, Španjolske, Hrvatske i Francuske, a proučava pčele, njihovu zaštitu, korisnost i suodnos s ljudima. U Valenciji su bili Gabrijela Pugar, Izodor Kranjčec, Danijela Staniša, Lucija Pozaić i Dejan Voljavec te nastavnici Daniela Usmiani i Daniel Gavran, koordinator projekta.

Kamene košnice

Zadatak ovog projektnog susreta bio je snimiti i predstaviti film o povijesti pčelarstva u svakoj od šest zemalja sudionica. Učenici Srednje škole Bedekovčina predstavili su autorski film o povijesti pčelarstva u Hrvatskoj, počevši od prvih zabilježenih zapisa u Vinodolskom zakoniku.

Među najstarijim opipljivim dokazima u Hrvatskoj svakako su kamene košnice na otocima, kao i cijelom Mediteranu. Nadalje se u filmu govori o vremenu vladavine Marije Terezije i Patentu o pčelarstvu, a spomenuta je i Hižna knjižica, prvi pisani trag o pčelarstvu na hrvatskom jeziku. Učenici su prikazali i važnost časopisa “Hrvatska pčela”, koji je jedan od pet najstarijih časopisa tog tipa u svijetu. Prvi broj ovog časopisa izašao je 1881. godine, pod nazivom “Slavonska pčela”. U filmu se još spominju Bogdan Penjić, otac modernog hrvatskog pčelarstva, kao i Ivo Tomašec, jedan od osnivača Hrvatskog pčelarskog saveza. Uz povijesne činjenice, film prikazuje poveznicu tradicionalnih obrta, proizvodnje medenjaka, gvirca, licitara i svijeća s pčelarstvom u Hrvatskom zagorju.

Spiljski crtež

U Valenciji su učenici posjetili jedan od najstarijih lokaliteta prema povijesnim dokazima pčelarstva u Europi. Radi se o spiljskom crtežu, petroglifu, koji je otkriven 1921. godine u općini Bicorp. Crtež prikazuje ljudski lik koji uzima med iz divljeg pčelinjeg gnijezda i stavlja ga u posudu. Smatra se da je nastao prije 8000 godina. Učenici su posjetili i Muzej pčelarstva u Montroi, a posjetili su i pčelarsku proizvodnju Apicultura Cerda, gdje su se pobliže upoznali s prijemom, vrcanjem i skladištenjem meda, proizvodnjom transportnih košnica za transport pčela, proizvodnjom satnih osnova, proizvodnjom propolisa, karantenom za pčele i na kraju degustirali med iz tog dijela Španjolske.
Osim edukativnog karaktera projekta “Beecome”, učenici su sudjelovali na otvorenju jednog od najvećih festivala na svijetu – Las Fallas, upoznali se s ljepotama grada i drugim zanimljivim sadržajima te za kraj posjetili nezaobilazni Oceanografic u Valenciji.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba