Julije Domac, ravnatelj REGEA-e i predsjednik FEDARENE, sudjelovao na EU Lunchu u Bruxellesu – ovog puta razgovaralo se o dugoročnoj viziji za klimatski neutralno gospodarstvo

“Europski san o održivoj i čistoj energiji za sve građane moramo dijeliti svi – i na njemu aktivno raditi”

Objavljeno: 20.03.2019. JJ

U uredu FEDARENE u Bruxellesu u utorak je održan još jedan EU Lunch, sad već tradicionalni susret članova Europskog parlamenta i predstavnika europskih institucija s članovima udruženja FEDARENE. Ovoga puta tema je bila “The European Union’s strategic long – term vision for a climate neutral economy from a regional perspective”, a u raspravi su sudjelovali MEP Tonino Picula, više članova Odbora regija iz Italije i Francuske te članovi FEDARENE iz Francuske, Hrvatske, Irske, Njemačke, Rumunjske i Španjolske.

Pariški sporazum

Ova aktualna tema otvorena je još 28. studenoga 2018. godine, kada je nakon poziva Europskog parlamenta i Europskog vijeća i širokih javnih konzultacija, Komisija predstavila svoju stratešku dugoročnu viziju za klimatski neutralno gospodarstvo do 2050. godine – “Čisti planet za sve”. Vizija Komisije za budućnost pokriva gotovo sve politike EU-a te je u skladu s ciljem Pariškog sporazuma da se globalna temperatura održi na znatno nižoj razini od povećanja od 2 stupnjeva Celzijevih i da se nastavi s naporima da se povećanje zadrži na ispod 1,5 stupnjeva Celzijevih. Svrha ove Dugoročne strategije nije samo određivanje ciljeva, već stvaranje vizije i smisla za smjer, planiranje i nadahnuće, kao i omogućavanje dionicima, istraživačima, poduzetnicima i građanima da razviju nove i inovativne industrije, tvrtke i pridružene djelatnosti.
Ova Dugoročna strategija poziv je svim institucijama EU, nacionalnim parlamentima, poslovnom sektoru, nevladinim organizacijama, gradovima i zajednicama, kao i građanima, a posebno mladima, da sudjeluju u osiguravanju vodeće uloge EU u obuzdavanju klimatskih promjena. Europske regije i gradovi sigurno su predvodnici energetske tranzicije i kao takvi prepoznati na razini EU i globalno.

Nacionalne vlade

– Danas je posve jasno da je potrebno povezati klimatske i energetske dugoročne strategije, ne samo na razini EU i nacionalnoj razini, nego i na razini regija i gradova. Postizanje transformacije prema neto-nultoj stopi stakleničkih plinova postiže se ne samo pomoću tehnologija, nego se radi i o ljudima i njihovom svakodnevnom životu, o načinu na koji Europljani rade, prevoze se i žive zajedno. Od nacionalnih vlada očekujemo ne samo formalno uključivanje scenarija stopostotnog prelaska na obnovljive izvore energije, nego i iskrene napore da se to dogodi. Europski san o održivoj i čistoj energiji za sve građane moramo dijeliti svi – i na njemu aktivno raditi – rekao je u svom uvodnom izlaganju Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske i predsjednik FEDARENE.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba