U Gimnaziji Antuna Gustava Matoša u Zaboku obilježeni Dani hrvatskog jezika

Vrsni jezikoslovci gimnazijalcima održali predavanje o anglizmima, žargonizmima i lažnim prijateljima u hrvatskom jeziku

Objavljeno: 18.03.2019. IB

Gimnazija Antuna Gustava Matoša svake se godine uključuje u obilježavanje Dana hrvatskog jezika, koji se u cijeloj Hrvatskoj obilježavaju od 11. do 17. ožujka. Ta kulturna manifestacija utemeljena je odlukom Hrvatskog sabora 1997. godine, u spomen na “Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskoga književnoga jezika”, koja je objavljena 17. ožujka 1967. godine. Tako je u petak u zabočkoj Gimnaziji održana prigodna priredba, kojom je ujedno i zaključena manifestacija Mjesec hrvatskog jezika, u sklopu koje je po prvi puta obilježen i Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva.

Okrugli stol

Gimnazijalci su ove godine ugostili vrsne znanstvenike iz Instituta za jezik i jezikoslovlje – Milicu Mihaljević, voditeljicu Odsjeka za hrvatski standardni jezik i Kristiana Lewisa, višeg znanstvenog suradnika na istom Odsjeku. Svjesni stručnosti i vrsnosti predavača, gimnazijalci su predavanje o anglizmima, žargonizmima i lažnim prijateljima u hrvatskom jeziku, pozorno popratili, sudjelujući i aktivno komunicirajući s predavačima. Nakon predavanja, jezikoslovci su održali okrugli stol s tridesetak učenika.

Stepenica više

– Svrha predavanja i razgovora o jezičnim idiomima je napraviti stepenicu više u podizanju svijesti učenika da očuvanje hrvatskog jezika, nacionalnog i kulturnog identiteta ovisi o nama, o tome koliku važnost pridajemo njegovanju i poznavanju našeg jezika. Značajno je da mladi promišljaju o jeziku i uočavaju aktualnu problematiku te razlikuju razine upotrebe različitih idioma, žargonizama, dijalektizama, anglizama i normiranih izraza, u različitim društvenim odnosima i komunikacijama – poručuju iz Gimnazije AGM.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba