Nešto sasvim novo u turističkoj ponudi Varaždinske županije

DOĐITE NA 1. FESTIVAL NORDIJSKOG HODANJA U TRAKOŠĆANU: Organizirane tri rute za šetače, razgledavanje dvorca uz pratnju vodiča, koncert i ručak

Objavljeno: 17.03.2019. JJ

Povodom Svjetskog dana voda, a u svrhu popularizacije nordijskog hodanja i promocije prirodnih ljepota, povijesnih zanimljivosti i tradicije bisera Hrvatskog zagorja, Udruga nordijskog hodanja i pješačenja “Drava” iz Varaždina, u subotu, 23. ožujka, u Trakošćanu organizira prvi Festival nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije, pod nazivom Trakošćan 2019. Festival se organizira u suradnji s Varaždinskom županijom, Turističkom zajednicom Varaždinske županije i Hrvatskim savezom nordijskog hodanja.
Cjelokupni program te popratne aktivnosti najavili su na prigodnoj press konferenciji predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević, direktor Turističke zajednice Miran Bojanić Morandini te predsjednica Udruge Drava Katica Kalajdžija i članica Udruge Olgica Friščić.

Priroda i kultura

Kako je istaknula Martinčević, Festival je nešto novo u turističkoj ponudi Varaždinske županije.
– Mi želimo spojiti i našu turističku ponudu, prirodne i kulturne ljepote naše županije te jedno iznimnu zdravu aktivnost, kao što je nordijsko hodanje. Dobro je poznato da je ono pogodno za sve generacije, od onih najmanjih do najstarijih te zato pozivam sve da se odazovu manifestaciji. I sama sam odnedavno članica ove Udruge i moram priznati kako me nordijsko hodanje zaista veseli, a izvrsno je i za zdravlje – rekla je Martinčević te pohvalila rad i aktivnosti Udruge Drava.
Predsjednica Udruge Drava Katica Kalajdžija napomenula je kako je nordijsko hodanje postalo omiljeni hobi za mnoge Varaždinke i Varaždince.
– Ideja je nastala nedavno, Županija nas je podržala i odlučili smo organizirati ovaj Festival na jednoj atraktivnoj lokaciji, a to je Trakošćan. Pozivamo sve, od mališana, do umirovljenika, da dođu, da se uključe, bit će organizirane tri rute, bit će organizirano i razgledavanje Dvorca Trakošćan, uz pratnju vodiča, prigodni koncert, a predviđen je i ručak za sve šetače. Također, prije samog otvaranja Festivala svim zainteresiranima mjerit će se masnoća u tijelu, krvni tlak i šećer – rekla je Katica Kalajdžija.
Bojanić Morandini je pak istaknuo kako će subota u Trakošćanu svakako privući veliki broj šetača, ali i turista iz susjednih županija.
– Ove smo godine inače, u suradnji s pet sjevernih županija, pripremili konjičko – turističke rute, a zasigurno ćemo se u narednom razdoblju značajnije posvetiti pješačkim stazama. Naime, dolazi nam sve više turista iz skandinavskih zemalja, gdje je tradicija pješačenja jako popularna i razvijena – rekao je Bojanić Morandini.

Program

Okupljanje sudionika, piće dobrodošlice i okrjepa predviđena je od 9 do 10 sati. U 10.30 počinje zajedničko vježbanje te formiranje grupa po rutama. Od 11.10 do 13.30 na rasporedu je prva ruta, dugačka deset kilometara, koja uključuje dva kruga oko jezera. Druga ruta, dugačka pet kilometara, trajat će od 11.20 do 12.30, a uključuje jedan krug oko jezera, dok treća ruta, dugačka 2,5 kilometara, počinje u 11.30 sati i traje jedan sat. Uključuje šetnju do ribarske kućice i natrag. Od 11.30 do 13.30 na rasporedu je kreativna ruta za one koji nisu uključeni u prethodne rute (odrasli, djeca u pratnji roditelja i osobe s posebnim potrebama), kada će se održavati rute po dogovoru. Od 13.30 do 14.30 je ručak, a od 14 do 16 sati glazbeno – zabavni program uz Nenada Kumrića Charlieja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba