U Virovitičko – podravskoj županiji održana 51. sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

Ravnatelj REGEA-e Julije Domac predstavio inovativni program “Izgradimo Hrvatsku!“, a Helena Matuša iz ZARA-e WBAF ured otvoren u Dvorcu Bračak

Objavljeno: 16.03.2019. IB

U Virovitičko – podravskoj županiji održana je 51. sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija. Uvodno se obratio domaćin,  virovitičko – podravski župan Igor Andrović.

– Drago mi je da smo se okupili u Kuriji Janković, prostoru koji je uredila upravo Virovitičko – podravska županija kroz projekte Europske unije. Izvršni odbor prilika je da se osvrnemo na nekoliko važnih tema poput energetske obnove i tema koje se tiču obrazovanja. Ponosan sam što svi mi kao članovi Izvršnog odbora, unatoč različitim političkim opcijama, uvijek pronađemo zajednički zaključak iza kojeg stojimo – istaknuo je Andrović.

U nastavku sjednice, župani su se složili kako će prijenos poslova državne uprave potaknuti funkcionalnu decentralizaciju koju Hrvatska zajednica županija zagovara već niz godina.

Decentralizacija

– Glavna poruka je da promjene dolaze jedino suradnjom i to na svim razinama, lokalnoj odnosno regionalnoj, nacionalnoj i europskoj. Ciljevi regionalnog razvoja su na temeljima daljnje decentralizacije fiskalnih kapaciteta i decentralizacije obveza i nadležnosti. U smjeru ravnomjernog regionalnog razvoja na nacionalnoj razini, ide i preuzimanje poslova ureda državne uprave, a na europskoj nova statistička klasifikacija prostornih jedinica – NUTS 2 klasifikacija. Reorganiziranjem NUTS 2 sustava u Republici Hrvatskoj, stvorit će se povoljniji položaj županijske uloge regionalnog razvoja – zaključio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko – kninski župan Goran Pauk.

Izgradnja, dogradnja, energetska obnova te održavanje i upravljanje zgradama javne namjene, jedna je od najvažnijih zadaća i odgovornosti hrvatskih županija, ali i cijelog javnog sektora Republike Hrvatske, stoga je ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac predstavio inovativni program “Izgradimo Hrvatsku!“, kojim bi se obuhvatila realizacija jedne desetine ukupnih potreba za izgradnjom, dogradnjom i energetskom obnovom javnih građevina na nacionalnoj razini (oko 1,5 milijuna metara kvadratnih), ukupne vrijednosti kapitalnih ulaganja od oko jedne milijarde eura, primarno korištenjem sredstava iz fondova EU.

Niži životni troškovi

– Osnovno obilježje ovog modela nabave jest obveza privatne strane da projektira, financira i izvrši sve radove, održava i upravlja imovinom te jamči za ugovorene standarde tijekom ugovorenog razdoblja i to s nižim ukupnim životnim troškovima – objasnio je ravnatelj Domac.

Navedena točka, kao i točka pod kojom je zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije Helena Matuša predstavila WBAF ured Hrvatske za područje cijele Europske unije, koji je otvoren na području Krapinsko – zagorske županije, stavljene su na dnevni red sjednice na inicijativu krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba