Simptomi su povraćanje, proljev i povišena tjelesna temperatura, a u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice već su od petka na snazi mjere za suzbijanje širenja virusa

NOROVIRUS “POKOSIO” SBKT: Tijekom subote i nedjelje oboljelo 160-ak pacijenata i zaposlenika

Objavljeno: 11.03.2019. Jelena Jazbec

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice proteklog su vikenda imali pune ruke posla. U petak su se, naime, kod dijela pacijenata i djelatnika bolnice počeli pojavljivati simptomi crijevne viroze koja je po svemu upućivala na virusnu infekciju – povraćanje, proljev, mučnina, u nekim slučajevima i povišena tjelesna temperatura, do najviše 38 stupnjeva.
Broj oboljelih je brzo rastao, pa je tijekom subote i nedjelje simptome imalo 80-ak zaposlenika i 80-ak pacijenata SBKT-a. Ravnateljica bolnice Željka Žnidarić rekla nam je da između 160-ak oboljelih nema nikakve poveznice, odnosno, šuškanja kako se radilo o reakciji na hranu u bolničkoj menzi nisu istinita, jer dio zaraženih nije konzumirao tu hranu.

Pranje ruku

– Uzrok nije niti voda niti hrana, nego jednostavno virusna infekcija, koja je normalna pojava nakon virusa gripe, a svi znamo da je ove godine gripa bila malo pojačana u odnosu na prethodne godine. Trenutno se primjenjuju pojačane higijenske mjere. Najvažnije je redovito prati i dezinficirati ruke da bi se spriječilo daljnje širenje infekcije. Svi koji su imali simptome tijekom vikenda, su bolje, a danas smo imali samo jedan novi slučaj – otkrila nam je Žnidarić.

Ivica Ščurić, predsjednik Povjerenstva za bolničke infekcije, odmah je u petak sa svojim timom krenuo u poduzimanje svih potrebnih mjera za sprječavanje širenja virusa.

Unutar 24 sata

– Odmah smo u dogovoru s našim osobljem koje je tada bilo u službi, s našom sanitarnom službom i mi iz tima za bolničke infekcije, poduzeli sve potrebne mjere, od pojačanog čišćenja, do pojačanih mjera higijene, većeg broja spremačica, ograničenja kretanja pacijenata koji su imali simptome, tako da se sve polako smirilo i danas smo imali samo jednog pacijenta. Poslali smo stolice na testiranje pa su nam iz Zavoda za javno zdravstvo javili da su od četiri poslane, tri stolice bile pozitivne na norovirus. Radi se o jednoj virusnoj infekciji koja se javlja u zimskoj sezoni te se eksplozivno širi među većim brojem ljudi. Česta je po bolničkim ustanovama i domovima za starije. Simptomi su bili povraćanje, proljevasta stolica, neki su imali samo mučninu, a bilo ih je par i s temperaturom do 38. Simptomi su dakle, na sreću, bili blaži i unutar 24 sata su svi već bili bolje, bez visoke temperature i potrebe za daljnjim liječenjem. Sad smo imali sastanak s epidemiologom i sa sanitarnom inspektoricom, koji su potvrdili da su sve te mjere koje smo poduzeli ispravne i da ih nastavimo provoditi i dalje – rekao nam je doktor Ščurić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba