Najstarije dobrovoljno vatrogasno društvo na području Krapinsko – zagorske županije, DVD Krapina, održalo je redovnu godišnju skupštinu

“Već 144 godine neprekidno djelujemo i nama je to izuzetna čast i ponos”

Objavljeno: 10.03.2019. Alen Brodar

Najstarije dobrovoljno vatrogasno društvo na području Krapinsko – zagorske županije, DVD Krapina, održalo je 144. redovnu godišnju skupštinu.
– Već 144 godine neprekidno djelujemo i nama je to izuzetna čast i ponos. Danas brojimo 72 člana, dok imamo 24 člana u podmlatku. Kadar je odličan, ali kao najstarije dobrovoljno vatrogasno društvo u Zagorju uvijek moramo težiti da privlačimo u struku mlade ljude s našeg područja. Za ovu godinu stoga nam je u planu rad s mladeži – kazao je predsjednik DVD-a Dražen Strabić, dodajući da je 2018. godina za njih bila izuzetno povoljna.

Važnost preventive

– Imali smo samo pet intervencija, što znači da smo odlično radili na preventivi. Upravo je ovih dana krenulo spaljivanje korova, kojima se ljudi pripremaju za proljetne radove na poljoprivredi, a mi ih još jednom pozivamo da nam se obrate na broj 193, kako bi to spaljivanje bilo kontrolirano, jer onda vatrogasci besplatno osiguravaju taj prostor i sprječava se izbijanje požara – apelirao je Strabić.
Predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber istaknuo je kako u Zagorju djeluju 82 dobrovoljna vatrogasna društva, dvije javne vatrogasne postrojbe te 12 vatrogasnih zajednica općina i gradova.
– U Zagorju je 1550 operativnih vatrogasaca, koji mogu izaći na intervencije, a što se tiče Krapine oni su najstariji u Zagorju i mi smo im došli čestitati 144. rođendan – kazao je Skuliber.
Uz predstavnike brojnih zagorskih vatrogasnih društva, na Skupštini DVD-a Krapina sudjelovali su i članovi pobratimskih vatrogasnih društava iz Slovenije i Austrije, prijatelji iz DVD-a Metković, s kojima surađuju već četiri godine te vatrogasci iz Zadra, a veliku obljetnicu došli su čestitati i saborska zastupnica Marija Puh, dožupan Anđelko Ferek – Jambrek, krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović s oba zamjenika, Dragom Kozinom i Brankom Varjačićem, krapinski župnik Tomica Šestak te brojni drugi uzvanici i gosti.
– Činjenica da postoje 144 godine govori koliko je to važno društvo za zagorsko vatrogastvo. Ova godina nažalost je počela jako loše zbog velikog broja požara na otvorenom, a upravo su vatrogasci ti koji prvi izlaze na teren i sprječavaju neke veće katastrofe. Vatrogasci su nam uvijek na dispoziciji u svakoj situaciji, pa im mi to moramo uzvratiti – prije svega financijski, ali i davati im moralnu potporu. Oni su najbitnija operativna snaga, najčešće ih koristimo, pa Krapinsko – zagorska županija za Vatrogasnu zajednicu KZŽ godišnje osigurava milijun kuna – kazao je dožupan Ferek – Jambrek .
Krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović na skupštinu je došao kao gost, no on je i sam obnašao dužnost predsjednika DVD-a Krapina.

Dodijeljena priznanja

– Već sam 25 godina ponosni član ove vatrogasne obitelji. Možemo mi govoriti o civilnoj zaštiti ili HGSS-u, ali oni koji su prvi i organizirani u sustavu zaštite i spašavanja su upravo vatrogasci. Zato i Grada Krapina pomaže dobrovoljna vatrogasna društva, kao i našu Javnu vatrogasnu postrojbu. S 300 tisuća otprije nekoliko godina, izdvajanja za vatrogastvo digli smo na 700-tinjak tisuća kuna godišnje, od čega se 450.000 kuna raspodjeljuje na dobrovoljna vatrogasna društva, a 240.000 kuna se mimo decentraliziranih sredstava izdvaja za Javnu vatrogasnu postrojbu. S ponosom mogu reći da danas na području Krapine imamo 18 vatrogasnih vozila u četiri DVD-a i u JVP-u. Napravili smo sve, ne samo da obnovimo vozni park, već i da pomognemo uređenja vatrogasnih domova. Naravno, Grad je pomogao, ali DVD-i su odradili ogroman dio posla svojim entuzijazmom, inicijativom i radom – zaključio je Gregurović.
Zaslužnim članovima DVD-a dodijeljena su i prigodna priznanja, pa su tako Spomenice za 10 godina u društvu dodijeljene Filipu Dunaju, Hrvoju Fabijančiću, Matiji Kranjčecu, Vjekoslavu Kranjčecu, Draženu Strabiću i Josipu Vincelju, dok su Spomenice za 20 godina u DVD-u uručene Robertu Mikši i Božici Mužar.
Srebrnu medalju dobio je Dražen Strabić, zlatnom se okitio Dražen Mužar, a srebrne Plamenice dobili su Vjekoslav Kranjčec i Josip Vincelj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba