Novi krug natječaja za subvencioniranje stambenih kredita otvorit će se u rujnu

ŽELE DA MLADI GRADE BUDUĆNOST U RH: Ministarstvo uvodi još jednu mjeru koja će olakšati rješavanje stambenog pitanja mladim obiteljima

Objavljeno: 09.03.2019. JJ

U javnu raspravu pušten je prijedlog izmjena Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, kojim Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja dodatno olakšava rješavanje stambenog pitanja mladim obiteljima. Novost u odnosu na dosadašnji model je da će se, uz postojeće produženje od dvije godine za svako rođeno ili posvojeno dijete tijekom trajanja subvencije, rok subvencije produžiti za dodatnih godinu dana za svako dijete koje član kućanstva ili korisnik kredita već ima, a da u trenutku podnošenja zahtjeva nije starije od 18 godina. Novi krug natječaja kreće početkom devetog mjeseca.
Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar najavio je kako očekuje da će ove izmjene zakona stupiti na snagu u lipnju ili srpnju, a primjenjivat će se od ovog rujna.

Ostanak u domovini

– Slušamo građane, uvažavamo argumentirane prijedloge i u skladu s tim mijenjamo zakone kako bismo mjeru koju su mnogi prepoznali kao dobru, napravili još boljom i poštenijom. Zadali smo si jasan cilj – želimo da 20 tisuća mladih obitelji putem naših mjera do kraja iduće godine riješi stambeno pitanje i osigura svoj dom te da ovdje grade budućnost. Za svakoga tko želi ostati u domovini, raditi i tu zasnovati obitelj, to je trenutno najpovoljnija moguća mjera – poručio je ministar Štromar.
Subvencionirani krediti mjera su u sklopu koje država, odnosno Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, pomaže pri otplati stambenog kredita kod kupnje stana ili kuće, odnosnom, pri otplati kredita za izgradnju kuće. Mjera je dosad izazvala velik interes mladih obitelji te polučila odlične rezultate, poručuju iz Ministarstva. Tako je u protekle dvije godine odobrena ukupno 5301 subvencija, a do sada je više od 500 beba rođeno u obiteljima koje su koristile subvencionirane stambene kredite. Kada se tome pribroji i 8276 stanova iz programa poticane stanogradnje, ukupno je više od 13.000 hrvatskih obitelji do sada osnovalo svoj dom putem mjera Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Mlađi od 45

I ove se godine za stambene subvencije mogu prijaviti svi mlađi od 45 godina, a koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Rok subvencije je pet godina, a subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno, gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom u kunskoj protuvrijednosti. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja poručuju da će svi koji se prijave i imaju potpunu dokumentaciju, subvenciju i dobiti, a isti je natječaj planiran i za 2020. godinu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba