Načelnik Jesenja Andrija Ranogajec na Plitvičkim jezerima potpisao ugovor o dodjeli 7,4 milijuna kuna za izgradnju dječjeg vrtića

Vrtić će se graditi kraj osnovne škole, moći će primiti 52 djece, a imat će tri odgojno – obrazovne, jednu jasličku i dvije vrtićke skupine

Objavljeno: 07.03.2019. Jelena Jazbec

Načelnik Jesenja Andrija Ranogajec i ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić na Plitvičkim su jezerima potpisali ugovor o dodjeli sredstava za izgradnju dječjeg vrtića. Općini Jesenje dodijeljeno je 7.412.500 kuna, što čini 90 posto prihvatljivih troškova. Sredstva su osigurana temeljem natječaja Podmjere 7.4., tipa operacije 7.4.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” – sektor dječji vrtići.

Dio izbornog programa

Vrtić će se graditi na novoformiranoj građevnoj čestici pored Osnovne škole Gornje Jesenje, koja je ustupila zemljište, a moći će primiti 52 djece. Zgrada će biti ukupne bruto površine 769,98 četvornih metara, te će se sastojati od dvije etaže, suterena i prizemlja maksimalne dužine 27,60 metara i maksimalne širine 18,85 metara, kao i popratne gospodarske zgrade. Ciljnu skupinu projekta čine obitelji s djecom u dobi od prve do šeste godine života, odnosno, obitelji s djecom jasličke i predškolske dobi s područja općine Jesenje. Prema projektu, predviđene su tri mješovite odgojno – obrazovne skupine u redovitom programu, jedna jaslička skupina za djecu od 12 do 36 mjeseci, u kojoj maksimalni broj djece smije biti 12, te dvije vrtićke skupine u dobi od tri godine do polaska u školu, gdje po grupi smije biti najviše dvadesetero djece.

Načelnik Ranogajec je rekao kako je ideja izgradnje dječjeg vrtića dio izbornog programa njegove Nezavisne liste na prošlim lokalnim izborima te kako je ponosan što će taj veoma važan projekt ubrzo krenuti.

Osamnaestero novorođenih

– Potreba za dječjim vrtićem zasigurno postoji, s obzirom na to da smo 2018. godine imali
osamnaestero novorođenih na području općine. Izgradnjom vrtića znatnije će se poboljšati uvjeti života naših malih sumještana, koji su sada smješteni u vrtićima okolnih sredina, u Krapini, Humu na Sutli, pa čak i Zagrebu. Općina sufinancira boravak djece u tim vrtićima i to za prvo dijete s 50 posto, za drugo sa 70 posto i za treće u punom iznosu – istaknuo je Ranogajec, dodavši kako ta investicija, financirana većim dijelom sredstvima EU fondova, rješava jedan od većih problema mladih obitelji s područja općine Jesenje, te vjeruje da je ovo još jedan korak da ih se potakne kako bi ostali živjeti na tom području. Izgradnja bi trebala početi za nekoliko mjeseci.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba