Udruga broji 128 članova i posjeduje 4714 pčelinjih zajednica

Za predsjednika Udruge pčelara “Nektar” iz Konjščine po treći puta izabran Darko Milinković

Objavljeno: 06.03.2019. IB

U Konjščini je održana izborna skupština Udruge pčelara “Nektar” Konjščina. Za predsjednika, na treći uzastopni mandat, izabran je Darko Milinković , za tajnicu Tajana Svrtan, dok su u Upravnom odboru Nenad Martinjak, Željko Hubak, Darko Antonina, Zoran Žugec i Vinko Ferenčić. Udruga pčelara “Nektar” broji 128 članova, koji posjeduju ukupno 4714 pčelinjih zajednica. Kako je istaknuto na skupštini, rad udruge se u prošloj pčelarskoj godini svodio na nekoliko smjerova – prilagođavanje pčelarenja novim klimatskim uvjetima, edukaciju, promociju pčelarstva i pčelinjih proizvoda, organizaciju sajmova, tehničku potporu te suradnju sa sličnim udrugama i medijsko predstavljanje. Predsjednik Darko Milinković istaknuo je kako je prošla pčelarska godina bila relativno dobra po prinosu meda, te upozorio da se mijenjaju klimatski uvjeti.

Manji prinosi

– Tome smo svjedoci već pet – šest godina. Klima u proljetnom dijelu stvara velike probleme, naročito kod razvoja pčela, pa praktički preskočimo proljetnu pašu te pred glavnu pašu ulazimo sa znatno manjim brojem pčela. Zbog toga su manji prinosi nego nekada. Susrećemo se i s kompleksnim problemima prisutnima na globalnoj razini – upotrebom različitih pesticida i insekticida. Kako se livade sve manje kose, ni pčela ne može prikupiti dovoljno hrane za zimu, što trebamo nadoknaditi konzumnim šećerom – rekao je Milinković te podsjetio i na razne aktivnosti koje Udruga provodi za svoje članove, poput zimskih edukativnih radionica.

30 uzoraka

Za 17. Ocjenjivanje i izložbu meda Krapinsko – zagorske županije članovi Udruge dostavili su 30 uzoraka meda te dobili 19 zlata, šest srebra i pet bronci. Drugi i treće najbolje ocijenjeni med imali su Darko Milinković i Željko Zozoli.
Na izbornoj skupštini bila je i predsjednica Županijske skupštine KZŽ Vlasta Hubicki, koja je tom prilikom čestitala novoizabranom vodstvu Udruge, na čelu s predsjednikom Darkom Milinkovićem. Okupljene su pozdravili i načelnik Hrašćine Branko Tukač, predsjednik Saveza pčelarskih udruga KZŽ Zdravko Bedeniković te gosti iz prijateljskih pčelarskih udruga, među kojima i oni iz Mađarske.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba