Nakon pokladnog vremena, koje je u našu svakodnevicu unijelo šalu, satiru, neozbiljnost, pa čak i ludost, danas je počela korizma – četrdesetodnevno razdoblje ozbiljnosti, vrijeme posta, molitve i pokore.
Na svetoj misi, svećenik glave vjernika posipa pepelom, odakle i potječe naziv “Pepelnica”. Zašto baš pepeo? U Starom zavjetu, pepeo je označavao grijeh i ljudsku prolaznost. Vrijeme korizme čiji početak Čista srijeda označava, upravo je razdoblje kada se svaki vjernik na svoj način posvećuje očišćenju od grijeha, kako bi čista i radosna srca mogao dočekati proslavu Uskrsa. Tijekom obreda pepeljenja, vjernik na simboličan način priznaje svoju grešnost, izražava svoje kajanje i ističe svoju spremnost da se popravi i postane nov čovjek.
No, četrdesetodnevno razdoblje korizme postalo je vrlo popularno, čak i izvan zajednice vjernika, jer poziva na promjenu loših životnih navika i “treniranje” samodiscipline. Tako ćete najčešće čuti da su se ljudi odrekli cigareta, alkohola, slatkiša, mesa, kruha, televizije ili društvenih mreža.

A vi? Jeste li se već odlučili?