Danas se obilježava Europski dan logopedije

OVOGODIŠNJA TEMA – AUTIZAM: “Simptomi ovog neurorazvojnog poremećaja mogu se uočiti već oko 18. mjeseca života, a najvažnija je rana intervencija”

Objavljeno: 06.03.2019. JJ

Danas se obilježava Europski dan logopedije. Diljem Europe logopedi promiču svoju struku, a pažnja se svake godine usmjeri na neko od područja logopedske djelatnosti. Ove godine tema je poremećaj iz spektra autizma, odnosno, komunikacija kao ključ povezivanja.

Jasni kriteriji

– Iako se čini da se u javnosti sve više govori o temi autizma, i dalje se susrećemo s mnogim pogrešnim uvjerenjima, poput onog da je dijete od dvije godine premalo da ode kod stručnjaka edukacijsko – rehabilitacijskog profila na procjenu, da se radi o dječaku, a dječaci kasne u razvoju, da je cijepljenje odgovorno za autizam, da potpomognuti oblik komunikacije sprječava jezični i govorni razvoj. A što je to zapravo autizam? Poremećaj iz spektra autizma neurorazvojni je poremećaj čiji se simptomi javljaju u ranom djetinjstvu. Prevalencija poremećaja raste, uzrok povećanju nije jedan (jedan od mogućih objašnjenja je bolja dijagnostika). Prema najnovijoj klasifikaciji iz DSM-a V (dijagnostički i statistički priručnik za duševne poremećaje) određeni su jasni kriteriji za dijagnozu poremećaja iz autističnog spektra. Prisutne su trajne teškoće u socijalnoj komunikaciji i socijalnim interakcijama u različitim kontekstima (neuobičajeni socijalni pristup, smanjena podjela interesa i emocija, nemogućnost započinjanja ili odgovora na socijalne interakcije, kao i nedostaci u neverbalnoj komunikaciji (smanjen kontakt očima, nedostatak facijalne ekspresije, smanjena uporaba gesti), nedostaci u razvoju, održavanju i razumijevanju odnosa i dr.). Uz te se teškoće javljaju i stereotipna ponašanja, eholalije, neobični interesi i rutine – stoji u priopćenju koje je povodom Europskog dana logopedije uputila Podružnica Hrvatskog logopedskog društva Krapinsko – zagorske županije.

Nedovoljan broj stručnjaka

Simptomi autizma mogu se uočiti već oko 18. mjeseca života, stoga je od iznimne važnosti krenuti s ranom intervencijom i radom s logopedom i/ili edukacijskim rehabilitatorom. Nažalost, kažu članice zagorske podružnice Društva, u KZŽ je nedovoljan broj stručnjaka koji provode ranu intervenciju te su roditelji prisiljeni pomoć tražiti u Zagrebu i okolici.
Ove godine, Podružnica Hrvatskog logopedskog društva KZŽ odlučila je za svoj dan pokloniti dva predavanja, jedno osnovnoj školi i jedno vrtiću, kako bi promovirala struku, ali i dodatno educirala učitelje i odgojitelje, kao neposredne suradnike u radu s djecom s teškoćama u razvoju. A svi koji imaju bilo kakve nedoumice i pitanja, mogu se javiti putem e-maila: [email protected].

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba