ŽUPANI KOD PREDSJEDNICE: Održan Okrugli stol na temu “Fiskalna decentralizacija i regionalni razvoj Republike Hrvatske”

“Ne treba se bojati jakih, nego slabih regija. Moramo odmah promijeniti sustav financiranja, kako bi se lakše mogao povlačiti EU novac. Sadašnji model je potrošen”

Objavljeno: 06.03.2019. zagorjeinternational

U Uredu predsjednice Republike Hrvatske održan je Okrugli stol Predsjednice Republike na temu „Fiskalna decentralizacija i regionalni razvoj Republike Hrvatske“, na kojem su sudjelovali župani hrvatskih županija, predstavnici udruga županija, gradova i općina, nadležnih ministarstava, akademske zajednice te stručnjaci za fiskalnu decentralizaciju i regionalni razvoj iz Osijeka, Zagreba, Rijeke, Pule, Splita i Dubrovnika.
Zahvalivši svim županima te gradonačelniku Bandiću na gostoprimstvu u njihovim županijama i Gradu Zagrebu, predsjednica Grabar-Kitarović u uvodnom obraćanju izvijestila je o ciljevima i rezultatima svojih posjeta hrvatskim županijama u sklopu programa “Izmještenog Ureda Predsjednice Republike”, kojem je, kako je istaknula, cilj bio podsjetiti na političku i moralnu odgovornost državne vlasti za rješavanje lokalnih problema te pridonijeti njihovu rješavanju, osnažiti načelo supsidijarnosti i apostrofirati županije kao ključne poluge uravnoteženog regionalnog razvoja Hrvatske.

Prosječna plaća

Uslijedila je rasprava na kojoj su sudjelovali nazočni župani, predstavnici udruga županija, gradova i općina i ministarstava.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar na Okruglom stolu ukazao je na važnost boljeg iskorištavanja novca iz EU fondova za regionalni razvoj, odnosno, realizaciju lokalnih projekata.
– Ne treba se bojati jakih, nego slabih regija. Moramo promijeniti sustav financiranja i to odmah kako bi se lakše mogao povlačiti EU novac i voditi razvojna politika. Ovaj model koji sada imamo je potrošen i vodi prema padu – upozorio je Kolar.
Župan Šibensko-kninske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk je upozorio na nužnost decentralizacije zemlje, budući da je jedna od najcentraliziranijih europskih država, dok se međimurski župan Matija Posavec osvrnuo na predsjedničinu izjavu da je potrebno povećati prosječnu plaću na 7500 kuna, podsjetivši kako je ona sad 6352 kuna, no da 73 posto zaposlenih prima plaću manju od prosječne, odnosno da 1,4 milijuna zaposlenih prima plaću između 3000 i 5500 kuna.

Radna skupina

Kao prinos rješavanju problema i otvorenih pitanja, predsjednica je najavila osnivanje Radne skupine s ciljem izrade smjernica za učinkovitiju fiskalnu decentralizaciju i daljnji regionalni razvoj Republike Hrvatske. Članovi Radne skupine su predstavnici udruga županija, gradova i općina, nadležnih ministarstava, akademske zajednice te stručnjaci za fiskalnu decentralizaciju i regionalni razvoj, dok su područja rada Radne skupine funkcionalna decentralizacija, poslovanje lokalnih jedinica, indeks razvijenosti i regionalni razvoj, a rezultati i smjernice Radne skupine bit će predstavljeni javnosti u rujnu 2019. godine.
– Radna skupna, uvjerena sam, u sljedećih nekoliko mjeseci potvrdit će opravdanost moje odluke o njezinom osnivanju te kvalitetnim radom ostvariti zacrtane ciljeve – zaključila je predsjednica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba