Počeo ovogodišnji ciklus predstavljanja deficitarnih zanimanja učenicima sedmih i osmih razreda po osnovnim školama diljem Krapinsko – zagorske županije

POVEĆALI BROJ: Iduće školske godine Županija će stipendirati deset deficitarnih zanimanja – evo kojih

Objavljeno: 05.03.2019. JJ

U ponedjeljak je u Osnovnoj školi Augusta Cesarca u Krapini započeo ovogodišnji ciklus predstavljanja deficitarnih zanimanja učenicima sedmih i osmih razreda na području Krapinsko – zagorske županije. Cilj je potaknuti učenike završnih razreda osnovnih škola da se prilikom upisa u srednje škole odluče za deficitarna zanimanja, a poduzetnici dobivaju priliku po osnovnim školama na info štandovima predstaviti roditeljima i djeci zanimanja koja su najtraženija u Krapinsko – zagorskoj županiji.

Još bolji rezultat

Prošle godine Županija je stipendirala pet deficitarnih zanimanja, pa je svaki učenik koji je upisao jedno od tih zanimanja, automatski dobio stipendiju koja ga prati do kraja srednjoškolskog obrazovanja. Ove godine stipendirat će se pak deset zanimanja. Prilikom predstavljanja u OŠ Augusta Cesarca, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar je rekao kako se ove godine u stipendiranje učenika uključilo Ministarstvo gospodarstva, obrta i poduzetništva, pa očekuje još bolji rezultat upisa učenika za deficitarna zanimanja nego prošle godine.
– Prošle sam godine dao preporuku gimnazijama da se digne prag i to se osjetilo. Konkurencija za upis u deficitarna zanimanja je bila veća nego prijašnjih godina. Imali smo jedan razred CNC operatera do prošle godine, ali tržište rada je tražilo puno više, pa smo ove školske godine upisali tri, dva u Krapini i jedan u Oroslavju i za sve ima posla. Poruka je jasna. Treba upisati deficitarna zanimanja. Strukovno obrazovanje ništa nije manje vrijedno nego neka druga četverogodišnja zanimanja jer imate kruh u svojim rukama, a uvijek se možete dalje školovati i dodatno obrazovati – zaključio je župan Kolar.

Turistički sektor

Ove godine deficitarna zanimanja su autolimar, autolakirer, zidar, instalater grijanja za klimatizaciju, vodoinstalater, strojobravar i keramičar, prema preporuci Obrtničke komore, a Krapinsko – zagorska županija je predložila to još budu zanimanja stolar, konobar i kuhar, s obzirom na to da u turističkom sektoru postoji potreba za tim zanimanjima.
Učenicima krapinske škole obratili su se i predsjednik OKKZŽ Davor Pleško i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Josip Grilec te zamjenik gradonačelnika Krapine Drago Kozina, a nazočio je i zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek.
Pleško je istaknuo kako su ove godine, gledajući situaciju na tržištu rada, manje – više, sva zanimanja deficitarna, poglavito ona koja su proizvodnog karaktera, a s njime se složio i Grilec.
– Prema gospodarskim pokazateljima, još malo i deficitarna će zanimanja biti sva. Nedostaje kvalitetnih radnika u svim zanimanjima, prije svega vozača, građevinara, metaloprerađivača, tekstilnih radnika. Problem je, dakle, gotovo kod sviju i za dvije – tri godine bit će još teže – rekao je Grilec.
Predstavljanje deficitarnih zanimanja u zagorskim osnovnim škola organiziraju Krapinsko – zagorska županija, županijska Obrtnička komora, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina te Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba