Ministarstvo turizma i HBOR potpisali Sporazum o suradnji na provedbi financiranja privatnih iznajmljivača, koje će odobravati poslovne banke

Za obnovu objekata, te izgradnju bazena i sportske infrastrukture mogućnost namjenskih kredita do 375 tisuća kuna, s kamatnom stopom od 2 posto

Objavljeno: 27.02.2019. JJ

Ministarstvo turizma i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisali su Sporazum o poslovnoj suradnji na provedbi financiranja privatnih iznajmljivača koji će se odobravati putem poslovnih banaka. Jedinstvena kreditna linija Ministarstva turizma i HBOR-a namijenjena je fizičkim osobama registriranim kao privatnim iznajmljivačima koji u trenutku odobrenja kredita imaju rješenje nadležnog ureda o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, smještaja u sobi, apartmanu, studio apartmanu ili kući za odmor do najviše deset osoba, odnosno dvadeset kreveta i koji pružaju smještaj u kampu s najviše deset smještajnih jedinica, odnosno, za trideset gostiju istodobno.

Dvije banke

Program financiranja rada privatnih iznajmljivača uključuje provedbu aktivnosti koje se odnose na obnovu, adaptaciju, rekonstrukciju i opremanje objekata u domaćinstvu, i/ili opremanje objekata, izgradnju i opremanje novih unutarnjih ili vanjskih bazena, kao i potrebne infrastrukture za cikloturizam, sport i rekreaciju te drugih dodatnih turističkih sadržaja. Paralelno s potpisivanjem Sporazuma s Ministarstvom turizma, potpisani su i ugovori s prve dvije banke: to su Hrvatska poštanska banka i Podravska banka, kojima se potencijalni korisnici kredita mogu obratiti sa zahtjevom za odobrenje ovih kredita, a najavljeno je i da će uskoro biti potpisani ugovori s dodatnih nekoliko banaka, čime bi se omogućila još veća dostupnost sredstava. Predstavljeni krediti ugovaraju se u kunama, u iznosu od 20 tisuća do 375 tisuća, s kamatnom stopom 3,7 posto godišnje, tj. u eurima od 2600 do 50 tisuća eura, s ugovorenom kamatnom stopom 3 posto godišnje. Financiranje se temelji na kreditnim sredstvima HBOR-a, dok Ministarstvo turizma osigurava sredstva za subvenciju dijela ugovorene redovne kamate u visini 1 posto godišnje te u konačnici kamatne stope iznose 2,7 posto za kredite u kunama, tj. 2 posto za kredite u eurima. Najkraći rok otplate je 13 mjeseci, a najduži 10 godina, uključujući poček od 12 mjeseci.

Ujednačavanje kvalitete

Krediti nisu namijenjeni za izgradnju novih i povećanje broja postojećih smještajnih kapaciteta, refinanciranje postojećih kredita ili refundaciju sredstava korisnika uloženih u smještajni kapacitet. Krajnji cilj kreditne linije je ujednačavanje kvalitete i ostvarenje što bolje usluge u privatnom smještaju te podizanje konkurentnosti hrvatskog turizma kroz kvalitetne turističke proizvode i usluge. Više informacija o kreditnoj liniji dostupno je na službenim stranicama Ministarstva turizma i Hrvatske banke za obnovu i razvitak, kao i u poslovicama prvih partnera u projektu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba