Predstavljene aktivnosti i projekti Poduzetničkog centra KZŽ u 2018. godini

IZGRADNJA INKUBATORA TEČE PO PLANU: U prošloj godini proveli projekte vrijedne više od 100 milijuna kuna, koji su otvorili 151 novo radno mjesto

Objavljeno: 22.02.2019. Jelena Jazbec

Poduzetnički centar Krapinsko – zagorske županije poduzetnička je potporna institucija osnovana s ciljem poticanja rasta i razvoja gospodarstva na području KZŽ te pružanja stručne i edukativne pomoći poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima. Na press konferenciji u Krapini, predstavljene su najvažnije aktivnosti i projekti provedeni u 2018. godini. Poduzetnički centar KZŽ od 1. svibnja prošle godine preuzeo je ukupno poslovanje koje se tiče gospodarstva, poljoprivrednika i obrtnika za područje KZŽ, a Županija je s istim datumom osnovala Zagorsku razvojnu agenciju kao javnu ustanovu, u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju.
Kako je na press konferenciji istaknula direktorica Martina Jantol – Županić, Poduzetnički je centar prošle godine ostvario prihod od 2,7 milijuna kuna, od čega je 31 posto tržišni udio, 39 posto su sredstva projekata koji su se provodili za potrebe poduzeća, a 30 posto su sredstva osnivača, Krapinsko – zagorske županije. Prijavljeno je 136 projekata za korisnike, ukupne vrijednosti 175 milijuna kuna i tim je projektima definirano minimalno 181 radno mjesto. Iz sfere poduzetništva, radi se o 17 projekata vezanih uz EU izvore, 21 projekt vezan je uz kreditna sredstva, a dva projekta uz Zakon o poticanju ulaganja. Na području poljoprivrede, prijavljeno je 96 projekata za 58 poljoprivrednika. Provedeno je 46 projekata vrijednih 104 milijuna kuna te je novootvoreno minimalno 151 radno mjesto.

Jantol – Županić je istaknula i najvažnije aktivnosti u 2018. godini: projekt “e-Poslovanje”, projekt “Podrži”, projekt “Poslovna zona Gornja Stubica”, te suradnju s Udrugom “Tradicija Zagorja” i otvaranje ureda World Business Angels Investment Foruma, svjetske mreže poslovnih anđela, u Dvorcu Bračak.

Zaštita štrukli

Projekt “e-Poslovanje” vrijedan je 570.842 kune, s provedbom je započeo u siječnju 2017., a završava s prvim mjesecom 2020. godine. Radi se o projektu poboljšanja poslovne konkurentnosti putem elektroničkog poslovanja, u sklopu kojeg je prošle godine proveden ciklus edukacija o e-poslovanju, a druga komponenta je iznajmljivanje opreme poduzetnicima početnicima. Projekt “Podrži” – održivi razvoj poduzetništva KZŽ vrijedan je 717 tisuća kuna, od čega su 600 tisuća kuna bespovratna sredstva, i trajat će do 1. prosinca ove godine. Ove godine organizirat će se radionice korištenja e-alata, promocije poljoprivrednih proizvoda, komunikacije i prezentacije poslovnih ideja, poslovnog planiranja i upravljanja financijama poduzeća.
U sklopu projekta “Poslovna zona Gornja Stubica”, na kojeg su, kaže Jantol – Županić, u Poduzetničkom centru izuzetno ponosni, u prvoj fazi u poslovni kompleks ušlo je 111 djelatnika, postojećih i novozaposlenih. Ulagalo se u kupnju poslovnog prostora, adaptaciju i opremanje 13 poduzeća. Kompleks je veličine gotovo 164 tisuće četvornih metara, a 25 tisuća četvornih metara je veličina poslovnih prostora.
Zajedno s članovima Udruge “Tradicija Zagorja”, Poduzetnički centar KZŽ radi na zaštiti tradicionalnih i autohtonih proizvoda KZŽ. U srpnju 2018. podnesen je zahtjev za zaštitu naziva za stjecanje oznake zemljopisnog podrijetla za zagorske štrukle, a plan je u 2019., nakon zaštite na razini Hrvatske, krenuti prema europskoj zaštiti.
Poduzetnički centar postao je i upraviteljem WBAF ureda, koji je otvoren 21. siječnja u Dvorcu Bračak, te je tom prilikom potpisan tripartitni ugovor između KZŽ, Poduzetničkog centra i WBAF-a.
– Iznimno smo ponosni i na činjenicu da smo partner Grada Krapine i Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske na strateškom projektu Krapinsko – zagorske županije, izgradnji Poslovno – tehnološkog inkubatora Krapinsko – zagorske županije. Projekt je vrijedan 32.319.000 kuna, a provodit će se do 1. ožujka 2020. godine. Projekt uključuje izgradnju i opremanje inkubatora te uspostavu virtualnog inkubatora. Radovi su počeli u listopadu 2018., a trenutno smo u fazi izrade internetske stranice i aplikacije “Virtualni inkubator”. Ovu ćemo godinu iskoristiti za promidžbu i promociju koncepta inkubatora, kao mjesta gdje se stvaraju nove poduzetničke priče, mjesta susreta poduzetnika, mjesta znanja, mentoriranja, savjetovanja, informiranja i stvaranja novih ideja. Pet inkubacijskih prostora bit će namijenjeno proizvodnim djelatnostima, a osam inkubacijskih prostora uslužnim djelatnostima. Naša je krilatica “Vaša naša priča uspjeha”, čime želimo pokazati našu misiju poduzeća i važnost poduzetništva, jer tek kada osiguramo sredstva za poduzetnički pothvat, i mi ostvarujemo uspjeh. U 2019. godini bavit ćemo se i dalje pripremom i provedbom projekata, savjetovanjem i informiranjem, razvojem investicija, provedbom projekta strateškog poslovno – tehnološkog inkubatora, upravljanjem WBAF uredom te ćemo nastaviti suradnju s Udrugom “Tradicija Zagorja” na zaštiti proizvoda. Iznimno nas veseli što imamo klijente iz različitih sektora, različite veličine, od poduzetnika početnika i poljoprivrednika koji se samozapošljavaju, do najvećih poduzeća u županiji, te provodimo širok raspon aktivnosti, od osiguravanja poslovnih prostora, strojeva, opremanja farmi, izgradnje farmi, do uvođenja informacijsko – komunikacijske tehnologije – zaključila je Jantol – Županić.

Do kraja godine

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar čestitao je direktorici.

– S obzirom na broj klijenata i projekata koji su prošli kroz Poduzetnički centar, pokazalo se da zaista postoji potreba za jednom ovakvom agencijom u našoj županiji. Dva su ključna projekta za razvoj poduzetništva, koji će tek dati rezultate. To je izgradnja Poslovno – tehnološkog inkubatora i otvaranje WBAF ureda, čime se otvara mogućnost dolaska do investitora, poslovnih anđela. Time stvaramo kontakt s poslovnim ljudima iz čitavog svijeta te izlazimo iz okvira za financiranje provedbe projekata sredstvima banaka, EU sredstvima i sredstvima ministarstava i županije. Broj kontakata koje smo uspostavili u ovih nepunih mjesec dana od kako je ured formiran, naprosto je nevjerojatan i tek sada shvaćamo koliko je ta mreža poslovnih anđela u svijetu jaka i s kolikim oni kapitalom raspolažu. Uvjeren sam da će se rezultati našeg rada i vizije Krapinsko – zagorske županije tek vidjeti. Sa županijskim kapitalnim projektima mi mijenjamo kompletnu sliku gospodarstva i obrazovanja županije – zaključio je Kolar, dodavši kako radovi na izgradnji Poslovno – tehnološkog inkubatora dobro napreduju, s obzirom na povoljne vremenske prilike, i iznad očekivanja.
– To znači da će radovi biti završeni do kraja ove godine, a do ožujka 2020. bit će završeno opremanje te će Poslovno – tehnološki inkubator moći otvoriti svoja vrata – najavio je župan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba