POMOGLA MINISTARSTVA I HRVATSKE CESTE, NA POTEZU JE ŽUC KZŽ: U Krapini predstavljeni projekti na projektiranju, rekonstrukciji i izgradnji cesta na području Krapinskih Toplica, ukupno vrijedni šest milijuna kuna

Gradit će se tri nova rotora, rekonstruirati Zagrebačka ulica u kojoj će se sanirati i klizište, te asfaltirati nerazvrstane ceste ze rekordan iznos od 2,6 milijuna kuna

Objavljeno: 22.02.2019. Alen Brodar

U Krapini je održana konferencija za medije, na kojoj su predsjednik HDZ-a KZŽ Žarko Tušek, načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić, predsjednik topličkog Općinskog vijeća Zvonko Očić i predsjednica Mladeži HDZ-a K. Toplica Ivana Očić predstavili projekte na projektiranju, rekonstrukciji i izgradnji cesta na području Krapinskih Toplica, vrijedne šest milijuna kuna.
– Mislim da su Krapinske Toplice jedno od onih mjesta koje na karti Krapinsko – zagorske županije prednjače ozbiljnim vodstvom, ozbiljnom vizijom razvoja, a s obzirom na važnost tog mjesta i njegovu povijesnu i gospodarsku komponentu, svi zajedno moramo učiniti što je najviše moguće. To i činimo s pozicije državne vlasti, kako bi se Krapinske Toplice vratile na stare staze slave. Stoga je prometna infrastruktura, razvoj ključnih infrastrukturnih projekata u Krapinskim Toplicama nešto što je neophodno, zato što mjesto takvog razvoja, takvog broja zaposlenih i takvih projekata, ne može biti izuzeto, a činjenica jest da su Krapinske Toplice, s pozicije Županijske uprave za ceste, do sada bile zapostavljene. Nije normalno da ključna prometnica koja vodi do Krapinskih Toplica, a to je županijska cesta, bude u takvom stanju i upravo zbog toga smo još u protekloj kampanji za izbore u Krapinskim Toplicama obećali pomoći toj općini, pozivali smo ŽUC da u okviru svog godišnjeg plana projekata uvaži te zahtjeve Krapinskih Toplica, nažalost, to nije bilo prihvaćeno, pa i dalje pozivamo ŽUC da malo ravnomjernije i manje politički arbitrira i uistinu gleda koji su projekti najvažniji – apelirao je Tušek.

Apel ŽUC-u

Dodao je kako su Krapinske Toplice zato uvrstili u plan Hrvatskih cesta te je od 3,5 milijuna kuna, koje su Hrvatske ceste ove godine izdvojile za pomoć ŽUC-u, milijun kuna definirano i unaprijed predviđeno za prvu fazu rekonstrukcije županijske ceste u Krapinskim Toplicama.
– Ta će se cesta rekonstruirati u dvije faze, druga faza iz budžeta za 2019. godinu iznosit će novih 1,5 milijuna kuna, tako da očekujemo da ćemo riješiti taj problem i da ćemo učiniti apsolutno sve s pozicije državne vlasti da se osiguraju pomoći za kapitalne projekte na području Krapinsko – zagorske županije, ali istovremeno apeliramo na županijsku vlast, sada imamo i novog ravnatelja ŽUC-a, da se definira koji su to strateški projekti i da te projekte realiziramo, da u njima ne gledamo koja je politička opcija na vlasti u određenoj općini, nego što su prioriteti građana. Apeliramo i da ovih preostalih 2,5 milijuna kuna koje je ŽUC dobio od Hrvatskih cesta bude raspoređeno na području Krapinsko – zagorske županije upravo tako – zaključio je Tušek.
Načelnik Svažić kazao da u ovom trenutku sa zadovoljstvom može prezentirati da će se ove godine za izgradnju i poboljšanje cestovne infrastrukture na području Krapinskih Toplica, uložiti najmanje šest milijuna kuna.
– To je ono za što sa sigurnošću možemo reći da će biti realizirano tijekom 2019. godine. Podršku smo dobili od Hrvatskih cesta, Ministarstva prometa, Ministarstva regionalnog razvoja, a očekujemo da će za sanaciju klizišta uz županijsku cestu doći i od strane Hrvatskih voda – kazao je Svažić i zahvalio svim institucijama na podršci, kao i vodstvu županijskog HDZ-a na lobiranju u Zagrebu.
– Projektirat će se tri rotora na državnoj cesti, predviđena Urbanističkim planom uređenja naselja Krapinske Toplice i Klokovec. Rotori će djelovati na usporavanje prometa u nivou aleje kestena te aktiviraju prilaze turističkoj zoni Krapinskih Toplica. Za tu svrhu Hrvatske ceste su predvidjele 400.000 kuna, izabran je izvođač za izradu projektne dokumentacije te očekujemo građevinsku dozvolu prije rujna ove godine. Odmah po dobivanju građevinske dozvole Hrvatske ceste će navedene objekte uvrstiti u program izgradnje. Tu je i rekonstrukcija Zagrebačke ulice (ceste LC22040), a radi se o dionici koja je pod ingerencijom Županijske uprave za ceste, koja nažalost nikako da iznađe sredstva za njezinu prijeko potrebnu sanaciju. Kako se radi o prilazu centru Krapinskih Toplica koji je uistinu dotrajao i sa sigurnosnog aspekta opasan, obratili smo se Ministarstvu prometa da podupre taj projekt. Sa zadovoljstvom možemo ustvrditi da je Ministarstvo udovoljilo zahtjevu Općine Krapinske Toplice te krajem 2018. doznačilo milijun kuna Županijskoj upravi za ceste namjenski za rekonstrukciju Zagrebačke ulice. ŽUC-u je neposredno prije te doznake s državne razine doznačeno i 2,5 milijuna kuna podrške redovitim aktivnostima, što je svakako imalo utjecaja na njihov pozitivan godišnji rezultat. Eto, mi si iz Krapinskih Toplica da parafraziram trenera svih trenera utvaramo kako smo sustavnom argumentacijom pridonijeli i toj subvenciji – kazao je Svažić. Dodao je kako projekt rekonstrukcije Zagrebačke ulice ima građevinsku dozvolu i prema najavi ŽUC-a tijekom proljeća će biti raspisan natječaj za izbor izvođača. Ukupna vrijednost radova je oko 2,5 milijuna kuna.

Sinergija vlasti

– Njima treba nadodati i trošak sanacije klizišta u Zagrebačkoj ulici. Za taj projekt također postoji građevinska dozvola i očekujem podršku Hrvatskih voda preko programa koji su krajem prošle godine najavili. Vrijednost sanacije je oko 500.000 kuna. Što se pak asfaltiranja nerazvrstanih cesta tiče, Općina Krapinske Toplice će do kraja ove godine uložiti rekordnih 2,6 milijuna kuna, a razmatramo i mogućnost da izmjenom proračuna u ožujku osiguramo dodatnu alokaciju. Trenutno su ugovoreni radovi vrijednosti 1,2 milijuna kuna, a u pripremi je postupak nabave za sljedeći set radova vrijednosti 1,4 milijuna kuna. Radove od 1,2 milijuna kuna, koje smo ugovorili krajem 2018. Ministarstvo regionalnog razvoja sufinancira sa 600.000 kuna – zaključio je Svažić.
Predsjednik Općinskog vijeća Zvonko Očić pak je dodao da se takve investicije događaju zbog odlične sinergije zakonodavne i izvršne vlasti u Krapinskim Toplicama.
– Načelnik i većina u Općinskom vijeću dolaze iz iste političke opcije te zbog toga projekte koje načelnik predloži, Općinsko vijeće i prihvaća. Zbog takve suradnje i vidljivih rezultata, velik broj mještana, prvenstveno mladih i obrazovanih ljudi, učlanjuje se u HDZ, jer vide da se u Krapinskim Toplicama uistinu kvalitetno radi – zaključio je Očić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba