Društvo Naša djeca Zabok nastavlja s projektom “Zdravo i fino“

ZIMSKA GOZBA: Djeca uživala u pripremi fritate s mišancijom i špinatom, kruhu bez brašna te pudingu od riže

Objavljeno: 21.02.2019. IB

Četvrta radionica zdravog kuhanja u novom ciklusu projekta “Zdravo i fino” Društva Naša djeca Zabok, održana je prošlog vikenda u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok, partnera na projektu. Na radionici sudjeluju članovi Dječjeg gradskog vijeća, Dječjeg foruma i ostala zainteresirana djeca te učenici Srednje škole Zabok. Kako su tema ovog ciklusa radionica hrvatska tradicijska jela, djeca se kroz radionice kuhanja upoznaju s tradicijskim regionalnim jelima hrvatske kuhinje, spajajući tradicionalna jela s modernim kuhinjama, uz korištenje zdravih i sezonskih namirnica i začina. Radionica pod nazivom “Zimska gozba – tradicionalna hrvatska kuhinja za 21. stoljeće“ i ovog je puta okupila iskusnu i uhodanu ekipu volonterki i volontera DND-a i profesorica Srednje škole Zabok Anke Ilinčić, Renate Tršinski, Dubravke Kolarić, Anje Kolarić, Jane Borovčak, Sandre Benčić, Vjekoslava Flegara, Igora Jadana, Tomislava Jadana, Petre Poslek i Goranke Vlahović, na čelu s voditeljicom radionica Snježanom Krpes i demonstratoricom, poznatom gastro stručnjakinjom Željkom Klemenčić. Nastavljena je i vrlo uspješna suradnja s fotografkinjom i stilisticom hrane Majom Danicom Pečanić i fotografom Mirkom Cvjetkom.

Hranjivo i zdravo

U uvodnom izlaganju, gastro poznavateljica hrane Željka Klemenčić djeci je približila važnost sezonske hrane i pripreme obroka u skladu s godišnjim dobom, prije svega zimom, jer nije prirodno da u ovo doba godine u ovom podneblju rastu rajčica, krastavci, paprike, tikvice. Zato se zimi od domaćih i neprerađenih namirnica koriste grahorice i žitarice (domaći grah, slanutak, ječam, heljda, riža). Za doručak je posluženo, već uobičajeno, energetsko piće, ovaj put od banane, maslaca kikirikija, zobenog napitka s dodatkom spiruline, a djeca su bila oduševljena okusom. Većina njih po prvi put je kušala fritatu s mišancijom i špinatom, zatim kruh bez brašna, samo sa sjemenkama i orašastim plodovima, te namaz od slanutka i bundevinih sjemenki. Poslužili su i tradicionalni turski čaj od ploda nara. Za ručak je pripremljeno hranjivo rapsko sočivo (varivo) s grahoricama, ječmom i kukuruzom, umiješano domaće krumpirovo tijesto (valjušci ili šufnudle), ali umjesto s krumpirom, s ljubičastim i narančastim batatom, zeleni umak od raštike i smeđi umaci od paste sezama i kikirikija, slana pita od poriluka te kao ravnoteža težoj zimskoj hrani, svježa zimska salata s koromačem i narančom. Za desert je skuhan puding od riže sa začinima anisa i cimeta (inačica bakinog recepta riže na mlijeku) te čokoladna torta bez mlijeka, bijelog šećera i brašna, prava zdrava bomba s tamnom čokoladom s visokim postotkom kakaa te s orašidima i medom.

Edukativno – kreativne radionice

– Osim radionica zdravog kuhanja, u 2019. godini započelo se i s provedbom edukativno – kreativnih radionica vršnjačke edukacije u Osnovnoj školi K. Š. Gjalskog u Zaboku, s ciljem osvješćivanja djece o važnosti konzumiranja zdravih namirnica, a posebno voća i povrća, za njihov pravilan razvoj i zdravlje, a u ovom ciklusu projekta po prvi put će se edukativno – kreativne radionice provoditi i s djecom predškolske dobi u Dječjem vrtiću Zipkica. Za stručne suradnike u vrtićima, školama, zdravstvene i socijalne djelatnike, roditelje i širu javnost, organizirat će se Savjetovanje “Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme“ s eminentnim stručnjacima kao što su Aida Salihagić-Kadić, Milivoj Jovančević i Sanja Musić Milanović. Organizirat će se edukativne šetnje s djecom i mladima na temu samoniklo jestivo bilje i eko-vrt, a u suradnji sa Školom animiranog filma iz Čakovca, djeca iz Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma izradit će kratki animirani film na temu zdrave prehrane. Šećer na kraju bit će nova kuharica s hrvatskim tradicijskim jelima u novom ruhu. Projekt “Zdravo i fino“ u 2019. godini financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja – istaknula je voditeljica projekta Jasenka Borovčak.

FOTO: Mirko Cvjetko

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba