ENERGETSKA TRANZICIJA NA KRILIMA ENERGETSKIH AGENCIJA: U Bruxellesu održana svečana dodjela nagrada najboljima u Europi

ZASLUGA REGEA-e: Hrvatski projekt NEWLIGHT primio prestižnu Europsku nagradu za energetske usluge (EESA)

Objavljeno: 21.02.2019. zagorjeinternational

Od 2005. godine Berliner Energieagentur i Europska komisija odaju priznanje tvrtkama i projektima za izvanredna postignuća u području energetskih usluga dodjeljujući im Europsku nagradu za energetske usluge (EESA). Ove godine jedan od nagrađenih projekata je i projekt NEWLIGHT kojeg je provela Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), a koji je potaknuo ulaganja od preko 22 milijuna eura u 32 gradska i općinska sustava javne rasvjete u Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Sporazum gradonačelnika

Ovogodišnja svečanost dodjele nagrada održana je u okviru Investicijskog foruma Sporazuma gradonačelnika, a nagradu EESA primio je dr. sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e i predsjednik FEDARENE, europskog udruženja regija i energetskih agencija u svom drugom mandatu.
– Sjajan je osjećaj jer u žiriju koji dodjeljuje nagrade sjede najveći europski stručnjaci, ljudi od kojih smo nekad učili. Nagradu European Energy Service Award dodjeljuju Europska komisija i Berlinska energetska agencija već 15. godinu zaredom, a popis institucija i projekata koji su je prije nas primili, djeluje uistino impresivno – to su oni zaista najbolji u Europi, to su onakvi kakvi smo uvijek željeli postati. Kada vas prepoznaju i nagrade oni koji su vam godinama bili uzor, onda zaista morate biti ponosni – kazao je dr. Domac.
Projekt NEWLIGHT prvi je projekt iz Hrvatske koji je dobio potporu iz programa ELENA, zajedničke inicijative EIB-a i Europske komisije u okviru programa Obzor 2020. godine te je više od samo velikih ulaganja.

Poseban izazov

– NEWLIGHT je postavio novu standardnu dokumentaciju – za energetske preglede i ugovaranje EPC-a. Nastao na temelju ove dobre prakse, on se sada razvija u nacionalni program koji se predlaže financirati sredstvima inovativnih financijskih instrumenata – kombinacijom EFSU-a i ESIF-a. Sva ulaganja u okviru projekta NEWLIGHT provedena su bez ikakvih bespovratnih sredstava ili subvencija, što je jedinstveno za projekte energetske učinkovitosti u Hrvatskoj. Poseban izazov u ovom istinski pionirskom projektu bio je izuzetno dug popis zainteresiranih strana – 57 lokalnih vlasti. Kako bi riješila izazov nerazvijenog ESCO tržišta u Hrvatskoj, REGEA je održala više od 300 sastanaka s predstavnicima lokalnih i regionalnih vlasti, ESCO tržišnim igračima i financijskim institucijama – ističu u REGEA-i, koja djeluje posljednjih 11 godina i kroz svoj dosadašnji rad ostvarila je preko 900 milijuna ukupne vrijednosti do sada realiziranih projekata, s više od 500 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava koje je osigurala za provedbu projekata.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba