DOBAR DAN, KAKO STE? Psihologinje na središnjem trgu u Krapini mjerile raspoloženje građana

ZAGORCI NA RAZINI HRVATSKOG PROSJEKA: “Oko 6 posto Hrvata treba stručnu pomoć, a najrazičnije skupine su nezaposleni, umirovljenici i žene”

Objavljeno: 21.02.2019. jelenajazbec

– Dobar dan, kako ste? – pitanje je koje ste jutros mogli čuti ukoliko ste prolazili krapinskim Trgom Ljudevita Gaja, gdje se provodila akcija mjerenja raspoloženja, u sklopu obilježavanja 12. Tjedna psihologije.
Zainteresirani građani mogli su ispuniti kratki anketni upitnik te za samo nekoliko minuta doznati jesu li pod stresom, koliko je njihovo zadovoljstvo životom i trebaju li potražiti stručnu psihološku pomoć.

Od 11 godina

Akciju su provodile psihologinje Anamarija Macan i Iva Petek, pod stručnim vodstvom Gordane Kamenečki, kliničke psihologinje, zamjenica predsjednice Hrvatske psihološke komore i donedavne voditeljice Stručnog razreda za kliničku psihologiju, koji je osmislio akciju mjerenja raspoloženje.
– Mjerenje raspoloženja odvija se u Tjednu psihologije, a cilj je građane uspoznati s time što je to psihologija, u koja sve područja života ona ulazi, i to na vrlo popularan način. Ovo je 12. Tjedan psihologije, a organizira ga Hrvatsko psihološko društvu, staro preko 60 godina. Sama akcija mjerenja raspoloženja obuhvaća osobe od 11 godina nadalje, a cilj je da se na jedan vrlo jednostavan način procijeni kakvog su raspoloženja naši građani i treba li nekome stručna pomoć. Akcija se odvija treću godinu zaredom – otkrila nam je Kamenečki, a nas je zanimalo kakvi su rezultati – jesu li Zagorci sretni i zadovoljni svojim životom.

Dobar odaziv

– Odaziv je bio izvrstan, malo nas je čak i iznenadio. Povoljna je okolnost to što imamo lijepo vrijeme, što vjerojatno i djeluje na raspoloženje. Prikupile smo više od 60 anketa i mislim da se rezultati neće bitno razlikovati od rezultata u drugim dijelovima Hrvatske. Naime, akcije mjerenja raspoloženja provodimo tri godine i dosadašnji rezultati pokazuju da bi oko šest posto građana trebalo stručnu psihološku pomoć. Velik dio ljudi je nezadovoljan načinom života, a rizične skupine su nezaposleni ljudi, osobe nižeg stupnja obrazovanja, umirovljenici i žene, a posebno zabrinjava da ima i mladih koji imaju problema sa stresom, što ukazuje na to da bi se čim ranije trebalo početi raditi s mladim ljudima, da bismo spriječili da se pojave psihički problemi u kasnijoj dobi – otkrila nam je Kamenečki.
Osim u Krapini, akcija je u srijedu provedena i u Zlataru.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter