U Portugalu održan prvi međunarodni sastanak URBACT-ove mreže VolunteeringCities

Partneri iz osam zemalja, među kojima je i grad Pregrada, započeli aktivan rad na promicanju socijalne uključenosti i međugeneracijske solidarnosti

Objavljeno: 20.02.2019. IB

U portugalskom gradu Arcos de Valdevez održan je prvi međunarodni sastanak na projektu “VolunteeringCities URBACT Transfer Network“. Osam partnera iz Portugala, Španjolske, Poljske, Njemačke, Cipra, Italije, Irske i Hrvatske sastalo se kako bi započeli aktivan rad na projektu usmjerenom na promicanje socijalne uključenosti i međugeneracijske solidarnosti u gradovima, koja se ostvaruje kroz volonterstvo.

URBACT lokalna grupa

Podsjetimo, ovaj projekt predstavlja drugu fazu projekta Volunteering City, koja je započela u prosincu 2018., a traje do prosinca 2020. Vodeći grad na projektu je ciparski Athienou, koji je 2017. godine nagrađen titulom URBACT-ove dobre prakse koja se ostvaruje kroz volonterstvo, a gradovi partneri će, uz prilagodbu, transferirati dobru praksu ciparskog grada u svoju lokalnu sredinu. Za potrebe projekta, svaki grad partner formirao je URBACT lokalnu grupu, u koju su uključeni svi dionici ključni u provedbi samog projekta. Grad Pregrada zajedno sa svojom lokalnom grupom pokušat će ostvariti koordinaciju aktivnosti i događaja na području grada koji su usmjereni na socijalnu uključenost osoba starije životne dobi, osoba slabijeg imovinskog statusa, kao i osoba s drugim životnim teškoćama. U sklopu projekta planirane su i lokalne aktivnosti kojima će se pokušati ostvariti međugeneracijska solidarnost, kroz interakciju osoba starije životne dobi i mladih, a za sve to bit će potrebno aktivirati lokalne volontere.

Sedam sastanaka

– Cilj nam je podići svijest građana Pregrade o važnosti njihove uključenosti u rješavanju socijalnih problema zajednice te im omogućiti sudjelovanje u donošenju odluka i organizaciji potrebnih aktivnosti. Osim građana, cilj nam je uključiti i lokalne poduzetnike, obrtnike te druge pravne osobe u aktivno sudjelovanje u planiranim volonterskim aktivnostima – ističu iz Grada.

U sklopu projekta, predviđeno je sedam međunarodnih sastanaka, tako da će svaki grad biti domaćin jednog, a po završetku projekta, održat će se završni događaj u gradu dobre prakse, Athienou na Cipru.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba