U Srednjoj školi Krapina svečano otvoren županijski susret Lidrano 2019.

Svojim literarnim, novinarskim, radijskim i dramsko – scenskim izrazom predstavit će se 198 učenika osnovnih i srednjih škola

Objavljeno: 19.02.2019. ivanabelosevic

U Srednjoj školi Krapina svečano je otvoren županijski susret Lidrano 2019.  za osnovne i srednje škole Krapinsko – zagorske županije. Radi se o smotri čiji je cilj razvijati i poticati učeničko literarno, novinarsko i dramsko – scensko stvaralaštvo, promicati učeničko pisano i govorno izražavanje na hrvatskom jeziku, otkrivati, pratiti i poticati učenike posebnih sklonosti, sposobnosti i kreativnosti te predstaviti stvaralaštvo smotre Lidrano javnosti. Prosudbu nastupa učenika vršit će članovi stručnog povjerenstva, Stephany Jamnicky (državna selektorica) te Marija Borić i Mirela Videk Hranjec, kao članice županijskog povjerenstva, a s njima će biti i predsjednik županijskog povjerenstva Hrvoje Kovačević, književnik koji uz Nevenku Miškulin procjenjuje literarno stvaralaštvo učenika. Novinarsko stvaralaštvo procjenjuju novinarke Jelena Jazbec i Biserka Jakšić.

Puno dobrih nastupa

Svojim literarnim, novinarskim, radijskim i dramsko – scenskim izrazom, ukupno će se  predstaviti 198 učenika i 115 mentora. Iz osnovnih škola literarnim i novinarskim radovima predstavit će se 56 učenika i 52 mentora te dramsko – scenskim nastupima 81 učenik i 27 mentora. Kod srednjih škola literarnim i novinarskim radovima predstavit će se 25 učenika i 23 mentora te dramsko – scenskim nastupima 36 učenika i 13 mentora.

Stephany Jamnicky državna selektorica koja godinama dolazi u Krapinsko – zagorsku županiju rekla je  kako je vrijednost Lidrana u tome da djeca rade na sebi, da pročitaju neke tekstove, da se bave sobom te da istražuju.

– Tako će se naučiti kreativno izraziti i shvatiti što znači stati pred neku nepoznatu osobu i prezentirati se, a to će im zasigurno dobro doći na razgovoru za posao. Osnovna škola je uvijek jako dobro kotirala i uvijek su se učenici scenski znali jako dobro izraziti, prošle godine kako me nije bilo neko vrijeme, ugodno sam se iznenadila, jer su se i srednje škole u grupnim nastupima probudile. Bilo jako puno lijepih nastupa – kazala je Jamnicky.

Hrabrost i talent

Županijski Lidrano 2019. otvorio je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Treba imati nešto u sebi da se čovjek može izraziti, bilo glumom, recitacijom ili novinarstvom. Treba skupiti hrabrost, kako bi osjećaj i talent koji imate prenijeli publici koja vas prati. Lidrano je jedna odlična prilika da djeca to pokažu. Prošle godine radovi koji su bili poslani na državno natjecanje, postigli su iznimne uspjehe. Ovo što sam danas uspio vidjeti, mogu reći da ima sjajnih talenata i vjerujem da će izvrsno prezentirati Krapinsko – zagorsku županiju, ovdje i na državnom natjecanju – istaknuo je Kolar.

Na otvorenju je bio i zamjenik gradonačelnika Krapine Drago Kozina.

– Čast mi je što se ovo natjecanje održava ovdje u Krapini, posebno ove godine kada ćemo obilježiti 210 godina od rođenja Ljudevita Gaja. Želim svima puno uspjeha i nadam se da su neki za Lidrano u sebi otkrili nešto čega nisu ni bili svjesni te da će ih to potaknuti da razmišljaju o nekom budućem zanimanju – dodao je Drago Kozina.

 

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba