Na press konferenciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ, predstavljene provedene aktivnosti i projekti u 2018. godini

STAZE KROZ KROŠNJE, ZELENA UČIONICA, VIDIKOVAC: Povlačenjem europskih sredstava, štite prirodne vrijednosti te razvijaju i obogaćuju turističku ponudu Zagorja

Objavljeno: 15.02.2019. Jelena Jazbec

Prošla godina je, uz kontinuirane i redovne aktivnosti istraživanja, monitoringa, održavanja zaštićenih područja, edukacije i promocije, prošla u znaku realizacije započetih projekata i u znaku pozitivnih rezultata, istaknuto je na press konferenciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije, održanoj u Centru za prirodu Zagorje u Radoboju, na kojoj su predstavljene provedene aktivnosti i projekti u 2018. godini.
Ravnateljica Dijana Hršak rekla je kako je Javna ustanova provela istraživanje biološke raznolikosti ZK Sutinske toplice, istraživanje vrsta leptira na području Strahinjščice i Ivančice te istraživanje nadzemnih i podzemnih gljiva na “Natura 2000” područjima u Krapinsko – zagorskoj županiji. Provedeno je i 12 monitoringa te je izrađena nova drvena piramida u Krapini.
Hršak je posebno istaknula tri kapitalna projekta – “Enjoyheritage”, “Zagorje ABECEDA prirode”, “Veze prirode” i “Uređenje Planinarsko – poučne staze ‘Putovima orhideja'”.

Kružna staza

Projekt “Enjoyheritage” – integrirano upravljanje okolišem za održivo korištenje prirodne i kulturne baštine u smjeru održivog turizma, provodi se u sklopu Programa suradnje Interreg V – A Slovenija – Hrvatska. Kako je rekla ravnateljica, projektom su ostvareni postavljeni ciljevi, on je pri samom završetku, a tijekom 2018. godine Javna ustanova je uredila Kružnu stazu Hušnjakovo te ostale planirane aktivnosti (avanturistički programi, didaktička igra, mobilna aplikacija, zajednički turistički proizvod, promocija), sve s ciljem povezivanja prekograničnog područja, dodavanja vrijednosti već postojećim stazama i njihovoj promociji. Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a uključeno je sedam slovenskih i hrvatskih partnera. Ukupna vrijednost projekta je 1.221.554 eura, od čega je iz EFRR-a osigurano 1.038.312 eura. Projekt traje od 1. listopada 2016. do 31. ožujka 2019.
Cilj projekta “Zagorje ABECEDA prirode” je proširenje sadržaja na odredištima prirodne baštine u svrhu povećanja atraktivnosti lokacija i kvalitete edukativnih programa te osiguravanje dostupnosti uz očuvanje prirode i održivi svekoliki razvoj. Područja obuhvaćena projektom nalaze se u kategoriji zaštićenih područja – značajni krajobraz Zelenjak – Risvička i Cesarska gora (izgradnja staze u krošnjama i zelene učionice), na području ekološke mreže “Natura 2000” Strahinjščica (uređenje zelene učionice) te u neposrednoj blizini Strahinjščice kao područja ekološke mreže “Natura 2000”, odnosno u njezinom samom podnožju (uređenje Centra za prirodu Zagorje i zelene učionice). Hršak je istaknula kako se od početka projekta radilo na izradi projektne dokumentacije za planirane investicije, plan nabave, te su provedene aktivnosti edukacije mladih čuvara prirode i priprema dokumentacije za nadmetanje. Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”, partneri su Krapinsko – zagorska županija i Zagorska razvojna agencija, vrijedan je 4.589.418 kuna, od čega je 85 posto sredstava osigurano iz Operativnog programa. Projekt traje od 31. siječnja 2017. do 30. srpnja 2020.
Projekt “Veze prirode” također se provodi u sklopu Programa suradnje Interreg V – A Slovenija – Hrvatska. Vodeći partner je Općina Grosuplje, a uz zagorsku Javnu ustanovu, sudjeluje još pet partnera. Glavni cilj projekta je osigurati održivost očuvanja i obnove ciljnih vrsta na zaštićenim područjima “Natura 2000”: Sutla, Kupa, Nacionalni park Risnjak, Radensko polje i kanjon Kamačnik. Partnerska shema je izabrana na način da se vrste i za njih predviđene mjere za poboljšanje stanja očuvanja pojavljuju na usporedivim područjima u Sloveniji i u Hrvatskoj. Provedbom pet programa mjera konkretnih demonstracijskih akcija u prirodi, na ukupnoj površini od 3159 hektara, poboljšat će se stanje očuvanja vidre, jelenaka, hrastove strizibube, močvarne riđe, kiseličinog vatrenog plavca i vodozemaca. Ukupna vrijednost projekta je 2.553.908 eura, od čega su 85 posto sredstva Europske unije. Projekt traje od 1. rujna 2018. do 28. veljače 2021.

15 posto od Županije

Projekt uređenja Planinarsko – poučne staze “Putovima orhideja” provodi se u sklopu programa Ministarstva poljoprivrede. Cilj projekta je educiranje i informiranje svih ljubitelja prirode o šumama, održivom gospodarenju šumama te njenoj zaštiti. Također se želi promicati korištenje šuma za rekreaciju te poboljšanje zdravstvenog stanja organizma. Planirane aktivnosti su izrada novih tabli na postojećim lokacijama i postavljanje novih (ukupno 18), izgradnja edukativnog poligona u vidu natkrivene terase kod lovačkog doma u Radoboju te izgradnja vidikovca na Dedeku na Strahinjščici. Projekt je vrijedan 854 tisuće kuna, a sufinanciran je sa 628 tisuća kuna.
Započeo je 2016. godine i trajat će do 4. veljače 2022. Kako je istaknula ravnateljica Hršak, u 2018. godini napravljena je grafička priprema i novi izgled tabli, dok se ostalo planira započeti ove godine.
– Što se tiče naših financija, u prošloj je godini od planiranih oko 2.804.000 kuna, realizirano 2.288.000 kuna, od čega je 915 tisuća kuna realizirano iz drugih izvora, odnosno, EU sredstava, ministarstva ili Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Zaštita i očuvanje prirodnih i krajobraznih vrijednosti na području naše županije izuzetno su važni, s obzirom na vrlo gusto naseljen prostor i pritisak na prirodu te kroz svoj rad nastojimo doprinijeti očuvanju prirodnih i krajobraznih vrijednosti naše županije – zaključila je ravnateljica Hršak.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar pohvalio je rad Javne ustanove.
– Na ovih 17 lokaliteta koji su pod zaštitom, konačno imamo nekoga tko vodi brigu i tko ulaže u održavanje tih lokacija. Ravnateljica Dijana Hršak je vrlo ambiciozno krenula u povlačenje europskih sredstava. Projekti poput uređenja staza kroz krošnje u Zelenjaku i vidikovca, dovode nas do toga da kroz turističku ponudu počinjemo valorizirati zaštićene krajolike. Naravno, za provođenje svih tih projekata potreban je novac, pa je Krapinsko – zagorska županija u svojem proračunu osigurala 15 posto vlastitih sredstava potrebnih da bi se svi ovi projekti proveli, a u 2019. godini očekujemo da će to biti projekti ukupne vrijednosti oko 6,5 milijuna kuna – zaključio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba