ZAHVAĆENO 40 POSTO DISTRIBUCIJSKOG SUSTAVA: Na press konferenciji Zagorskog vodovoda istaknuto da se još uvijek ne zna što je zagadilo potok Reku, zbog čega je bez pitke vode ostalo pet zagorskih općina i tri grada

VRŠI SE ISPIRANJE: “Parametri su u zakonskim okvirima, ali gdje god voda još uvijek ima miris, nije za piće”

Objavljeno: 14.02.2019. zagorjeinternational

Zagorski vodovod jučer je obavijestio korisnike s područja općina Lobor, Mače, Bedekovčina i Sveti Križ Začretje te gradova Zabok i Zlatar da su tijekom poslijepodneva zaprimljene prijave o neugodnom mirisu vode te su zamolili građane s tog područja da ne koriste vodu za ljudsku potrošnju. Jutros je na internetskoj stranici Zagorskog vodovoda osvanula nova obavijest u kojoj stoji da voda nije za ljudsku potrošnju niti na područja grada Oroslavja i općine Veliko Trgovišće.
Direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić jutros nam je otkrio kako se uzimaju uzorci na više mjesta, a od Policijske uprave krapinsko – zagorske doznali smo da je u tijeku očevid i kriminalističko istraživanje.
U 13 sati u Zaboku je sazvana press konferencija na kojoj se obratio direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić.

Miris po nafti

Rekao je da je do iznenadnog onečišćenja vodoopskrbnog sustava Zagorskog vodovoda došlo jučer i po prvoj prijavi o nekarakterističnom mirisu vode po nafti, promptno su izvršene provjere parametara za provjeru sukladnosti vode za ljudsku potrošnju. Zagorski vodovod d.o.o. je u zakonskom roku obavijestio nadležnog sanitarnog inspektora, Stručno povjerenstvo za vodu namijenjenu ljudskoj potrošnji, kao i potrošače, dostupnim sredstvima informiranja, dajući preporuku nekorištenja. Izvijestio je i sustav hitnih službi 112, radi istraživanja uzoraka odstupanja parametara, te proveo hitne mjere radi otklanjanja uzroka odstupanja. Zbog ograničenja o nekorištenju vode za ljudsku potrošnju, osigurane su isporuke putem javnih cisterni, te su izvršena dva potrebna uzorkovanja potrebna za laboratorijsko ispitivanje putem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
– Parametri koje smo dobili su u zakonskim okvirima, a jedini je problem što voda još uvijek ima nekarakterističan miris u nekim dijelovima, stoga je mišljenje Stručnog povjerenstva za vodu namijenjenu ljudskoj potrošnji da voda zbog tog mirisa nije zdravstveno ispravna, nego treba provoditi ispiranje, koje mi provodimo tijekom cijelog dana i kada voda više neće imati neugodnog mirisa, smatrat će se da je zdravstveno ispravna. Dakle, tamo gdje nema mirisa, voda je zdravstveno ispravna, a tamo gdje ima mirisa, ona je zdravstveno neispravna. Voda se može koristiti za tuširanje, prokuhavanje, ali tamo gdje ima mirisa, ne za piće. Ako građani osjete miris, neka nam dojave, mi ćemo sve te ogranke isprati – rekao je Mihovilić.

Zaštićena zona

Dodao je kako postoji sumnja da je došlo do ekološkog zagađenja potoka Reke, iz čijeg otvorenog toka dolazi oko 30 posto kapaciteta izvorišta Lobor. Detalji oko ekološkog zagađenja u nadležnosti su policije i procjenjuje se da je incidentom zahvaćeno 40 posto distribucijskog sustava Zagorskog vodovoda d.o.o.
– Utvrdili smo da je potok Reka zagađen ugljikovodicima. Izvor je trenutno zatvoren, čim smo dobili dojavu, prestali smo koristiti tu vodu i trenutno izvorištu Lobor isporučujemo zdravstveno ispravnu pitku vodu. Inače, cijelo to područje je zaštićena zona, tako da se sve to dogodilo na dijelu iznad izvorišta, mi još uvijek ne znamo što je točno uzrok, vjerojatno ljudski faktor, ali još ne možemo reći o čemu se radi. Uzorci su uzimani jučer i danas, a rezultati su sve bolji – istaknuo je Mihovilić.
Na kraju je u ime Zagorskog vodovoda zahvalio građanima.
– Zahvaljujem svim građanima koji su u proteklih 24 sata prijavili problem s vodom i tražili informacije putem telefona i e-mail adresa te iskazali ne samo svoj interes, nego i pokazali brigu za širu zajednicu. Isto tako zahvaljujemo svim institucijama na brzom reagiranju i profesionalnoj suradnji – zaključio je Mihovilić.
Oglasio se i Tomislav Jadan, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije.
– Zdravstvena neispravnost vode za ljudsku potrošnju podrazumijeva prekoračenje dopuštene granice nekog pokazatelja koju definira važeći pravilnik. U ovom slučaju radi se o onečišćenju koje bi moglo imati utjecaja na zdravlje ljudi te zbog toga voda nije za piće, pripremu hrane ili bilo kakvu namjenu gdje bi mogla biti u dodiru s hranom. Potrebno je pratiti obavijesti odgovornog distributera vode, Zagorskog vodovoda i pridržavati se preporuka koje se mogu naći na internetskoj stranici vodovoda. Odjel za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo KZŽ uključen je u uzorkovanje i analizu vode na zahtjev Zagorskog vodovoda. Svim informacijama i rezultatima analiza raspolaže Zagorski vodovod, u rješavanje problema uključene su sve nadležne institucije – poručio je Jadan.

Na press konferenciji Policijske uprave krapinsko – zagorske, načelnik Darko Car ponovio je da je u tijeku kriminalističko istraživanje i utvrđivanje činjenica zbog kojih je došlo do onečišćenja vode. Na novinarsko pitanje je li moguće da je došlo do zagađenja naftom iz kamiona koji se jučer prevrnuo u blizini izvorišta, odgovorio je kako ne može potvrditi tu informaciju jer su policijski izvidi još u tijeku. (ib, jj)



AKTIVIRALA SE DOBROVOLJNA VATROGASNA DRUŠTVA
U Zlataru, Maču i Oroslavju postavljene cisterne s pitkom vodom

Iz Grada Zlatara obavijestili su građane kako će cisterne s pitkom vodom biti postavljene na igralištu Osnovne škole Zlatar i ispred Srednje škole Zlatar, uz zamolbu da zbog štednje vode građani imaju razumijevanja i uzimaju vodu samo za piće.
Iz Općine Mače ističu kako je DVD Mače osigurao cisternu s vodom za kućanstva, koja je postavljena kod Vatrogasnog doma u Maču. Voda iz cisterne može se koristiti isključivo za kuhanje, ne za piće. Cisterna će danas tijekom cijelog dana biti kod Vatrogasnog doma u Maču.
Iz Grada Oroslavja su pak poručili da do uspostave redovne opskrbe vodom i konačne informacije o njenoj ispravnosti, građanke i građani mogu doći po besplatnu pitku vodu na gradski trg, te su zahvalili djelatnicima DVD-a Oroslavje na hitnoj intervenciji. DVD Bedekovčina je osigurao opskrbu vodom za osnovne i srednju školu, dječji vrtić, učenički i odgojni dom, kao i dežurstvo i vodu za mještane. Iz Općine su obavijestili građane da će dobrovoljna vatrogasna društva dežurati s cisternama s pitkom vodom prema sljedećem rasporedu: danas (14.2.2019.) u Bedekovčini, ispred Vatrogasnog doma do 19 sati; u Brestovcu Orehovičkom, ispred Vatrogasnog doma od 17 do 18 sati; u Martincu Orehovčkom, ispred Društvenog doma, od 18 do 19 sati; u Orehovici, na parkingu dućana Omerza od 19.30 do 20.30 sati. Sutra (15.02.2019) i nadalje dok bude postojala potreba, članovi DVD-ova će dežurati u Bedekovčini,  ispred Vatrogasnog doma Bedekovčina od 9 do 19 sati, u Poznanovcu, iza Vatrogasnog doma od 9 do 11 i od 16 do 18 sati; u Kebelu, kod Vatrogasnog doma od 12 do 13 sati; u naselju Grabe, kod društvenog doma, od 13 do 14 sati; u Brestovcu Orehovičkom, ispred Vatrogasnog doma, od 10.30 do 12 sati i od 16 do 17 sati; u Martincu Orehovčkom, ispred Društvenog doma, od 9.30 do 10.30 sati i od 17 do 18 sati te u Orehovici, na parkingu dućana Omerza, od 8 do 9 sati i od 18 do 19 sati. (jj)

FOTO: DVD Bedekovčina

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba