NAJVESELIJE VALENTINOVO JE U ČRETU: Baku Francisku Mlakar (104) povodom njezinog rođendan od jutra obilaze brojni čestitari

VIDEO: Baka Fanika u 104. godini četiri minute recitira pjesmicu iz osnovne škole – bez imalo muke

Objavljeno: 14.02.2019. Jelena Jazbec

U Domu za starije i nemoćne “Udruga Marija” u Čretu već je nekoliko godina Valentinovo najveseliji dan, a tako je bilo i danas. Korisnica doma, baka Franciska Mlakar, rođena je, naime, 14. veljače 1915. godine i upravo danas slavi svoj 104. rođendan.
Od jutra na vrata kucaju brojni čestitari, a baku Faniku, kako je svi od milja zovu, najviše su obradovali mališani iz zagrebačke Osnovne škole Voltino i OŠ Krapinske Toplice, kao i Dječjeg vrtića “Naša radost” Pregrada i “Maslačak” Krapinske Toplice.

Svi su oni za baku pripremali poseban program, koji je uključivao recitacije i pjesmice uz gitaru, a stigla je i čestitka sa stotinu lijepih riječi, koja je dio tradicionalne akcije osnovnoškolaca iz zagrebačkog naselja Voltino.

Virtualno poznanstvo

– Poznanstvo s bakom Fanikom počelo je prije pet godina, jedno virtualno poznanstvo. Naime, sklopu projekta “Stoti dan škole”, predložila sam da se nekom stogodišnjaku ili stogodišnjakinji pošalje stotinu čestitki za njegov stoti rođendan. Doznala sam da baka Fanika točno dva dana iza našeg projekta na Valentinovo slavi svoj stoti rođendan, okupilo se naših oko 150 učenika iz dnevnog boravka, koji su napisali stotinu čestitki i to smo poslali baki Faniki. Svake godine u sklopu projekta, uoči njenog rođendana, mi osmislimo novi način za poslati joj stotinu poruka. Ove godine smo izradili čestitku od stotinu cvjetova i sto lijepih riječi, koje je osmislilo 160 učenika u istom trenutku, prilikom obilježavanja stotog dana od početka školske godine. Na poziv Udruge Marija danas sam napokon, zajedno s učenicima, doživjela i da prvi puta u tih pet godina upoznam baku Faniku i beskrajno sam sretna zbog toga – rekla nam je učiteljica Nevenka Dimač iz OŠ Voltino.
Baki su, kao i svake godine, poklon donijeli i predstavnici Općine Krapinske Toplice.
– Baka je naša Topličanka i Općina Krapinske Toplice je svake godine obraduje nekim poklonom. Jako dobro izgleda, jedino malo slabije čuje, a prošle godine smo još sasvim normalno komunicirali s njome i pjevali. Za svoje godine, još je super aktivna i svaka joj čast – rekao je predsjednik Općinskog vijeća Zvonko Očić.
Franciska Mlakar rodom je iz Čreta kraj Krapinskih Toplica i cijeli svoj život provela je u tom malom mjestu, jer se, kako sama kaže, udala i otišla s brijega na brijeg. Ona i suprug uglavnom su se bavili poljoprivredom, a imali su petero djece. Žive su još samo dvije kćeri, a jedna od njih, Đurđa Puček, pričala nam je o životu svoju majke, s obzirom na to da baka Fanika, zbog starosti, već teže komunicira.

Skromnost i strpljenje

– Njezina dugovječnost najljepše što je dragi Bog dao i poklonio u životu i nama i njoj. Sigurno je uzeo u obzir njezinu skromnost i strpljenje u životu, ljubav prema svima, ne samo ljudima, nego i životinjama, a najviše prema svojoj djeci. Mislim da je to najveća nagrada i za nas i za nju. Mislim da su moji majka i otac imali dobar brak i da su bili sretni. Moj je otac umro u 77. godini. Ostao je bez obje noge, mama se brinula o njemu. Noćima nije spavala, nego bi budna sjedila kraj njega i pazila da se njemu ne otvore rane i slično. Istina jest da su stari ljudi nekad preživljavali s koricom kruha, da su se puno odricali da bi dali nama djeci, da bi nas školovali, da bi nam bilo bolje i da bismo danas – sutra mogli biti svoji ljudi, a s time su i dali svoj doprinos da se mi danas možemo za nju brinuti. Nažalost, mi joj nismo mogli omogućiti cjelodnevnu skrb kod kuće, pa boravi ovdje u Domu, gdje su ipak domaći ljudi, njezini prijatelji… Sve u svemu, mislim da joj je jako lijepo – otkrila nam je kći bake Fanike, dodavši kako baka, iako teže komunicira, još uvijek korisnicima Doma povremeno zapjeva, a vrlo je dobra i u recitiranju.

Mališane iz vrtića i osnovne škole danas je, naime, obradovala pjesmicom koju je naučila još u osnovnoj školi. Pune četiri minute izgovarala je stihove bez ijedne greške, poput prave glumice, što bi i za neke od nas, mnogo mlađe, bio pravi izazov.

Čini se da baka Fanika svojim vedrim duhom odolijeva prolaznosti vremena, a u mislima sviju nas koji smo s njome danas imali prilike slaviti njezin rođendan, bila je samo jedna misao – nadamo se da ćemo se okupiti i iduće godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba