ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA KZŽ: Na početku sjednice oporba tražila ukidanje točke o imenovanju ravnatelja ŽUC-a zbog sudskog spora kojim je bivši ravnatelj tužio Županiju, no prijedlog nije prihvaćen

MLADA I KOMPETENTNA OSOBA: Na sjednici Županijske skupštine na mandat od četiri godine većinom glasova potvrđen Stjepan Sirovec

Objavljeno: 14.02.2019. ivanabelosevic

Na 12. sjednici Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije, jedna od važnijih točaka, svakako je bilo imenovanje novog ravnatelja Županijske uprave za ceste Krapinsko – zagorske županije.

Većinom glasova vijećnika na mandat od četiri godine izabran je predloženi kandidat Stjepan Sirovec, koji trenutno obnaša dužnost zamjenika načelnika Radoboja. Rođen je 1987. godine, a titulu magistra inženjera prometa stekao je 2011. godine, diplomiravši na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu. Proteklih sedam godina radi na rukovodećim i organizacijskim poslovima u općini, te je stekao vještine u pripremi i razvoju infrastrukturnih projekata od interesa za razvoj jedinice lokalne samouprave.

Podsjećamo, sukladno objavljenom natječaju, kandidat za ravnatelja morao je imati završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij, integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij polje građevinarstvo, polje ekonomija, polje pravo ili polje tehnologija prometa i transport, grana – cestovni i željeznički promet i najmanje pet godina staža osiguranja.

U natječajem predviđenom roku zaprimljene su prijave trojice kandidata. Na 13. sjednici, održanoj 15. siječnja, Upravno vijeće ŽUC-a, pregledom dostavljene dokumentacije uz prijave, utvrdilo je da dvojica kandidata ispunjavaju u potpunosti uvjete natječaja, a jedan kandidat ne ispunjava uvjet natječaja u pogledu tražene stručne spreme. Na 14. sjednici, održanoj 21. siječnja, Upravno vijeće je, sukladno natječaju, s kandidatima koji su u potpunosti ispunili uvjete iz natječaja, obavilo intervju te je nakon toga donijelo Zaključak o predlaganju kandidata za ravnatelja, kojim je Županijskoj skupštini predložilo kandidata Stjepana Sirovca.

Predstaviti i drugog kandidata

Na početku sjednice Stjepan Ranogajec iz HSP-a Ante Starčević tražio je da se ova točka makne s dnevnog reda, dok se ne donese prvostupanjska odluka suda u postupku koji protiv Županije vodi bivši ravnatelj Željko Vincelj, međutim ta izmjena dnevnog reda nije prihvaćena.

Oko imenovanja novog ravnatelja oporba je za Stjepana Sirovca rekla da nema ništa protiv njega, kako je on mlada i kompetentna osoba, koja ima iskustva, međutim  da se ovdje radi o političkoj podobnosti. Nina Gradiški Zrinski (ZDS) rekla je kako je bilo dvoje kandidata, a Upravno vijeće je donijelo odluku.

–  Ja mislim da se i drugi kandidat trebao predstaviti, jer znam od kud čovjek dolazi i koja stranka drži većinu i mislim da nam je sve jasno – kazala je.

Mirko Krznar iz HDZ-a je kazao kako Sirovec ima savršene reference.

– Prvo je što dolazite iz Radoboja, a drugo što ste sigurno usko surađivali s bivšim ravnateljem ŽUC-a, koji prvenstveno nije zadovoljio Općinu Radoboj. Mladi ste treba vam dati šansu i smatram da ćete biti bolji nego bivši ravnatelj, koji je bio lutka na koncu gospodina župana. Nadam se da ćete se tome othrvali i da ćete sagledati i šire, a ne samo jednu stranu, jer su potrebe sa svih strana lokalnih samouprava. Pitam se da sam ja iz HNS-a, bi li glasovao za vas ili ne? – konstatirao je Krznar.

Mladen Popović (ZDS) je rekao da mladi čovjek mora biti dobro potkovan na ovakvom rukovodećem položaju, te da bi trebao imati više radnog iskustva, no Upravno vijeće je donijelo takvu odluku, a Skupština će ju sigurno potvrditi.

Ivan Hren iz HDZ-a je dodao da ne zna što će se dogoditi  ako županija od bivšeg ravnatelja izgubi sud i on se treba vratiti na posao.

– Hoćemo li onda imati dva ravnatelja, i hoće li županija snositi posljedice za trošak suda – naglasio  je Hren.

Stjepan Ranogajec nije protiv novog ravnatelja, već ga je zanimala procedura oko izbora te zašto je prvi natječaj poništen i zašto je Upravno vijeće mijenjalo Statut.

Dragutin Ranogajec (HDZ) također nema ništa protiv Sirovca i ne sumnja da će taj posao dobro obavljati te kaže kako vjeruje da će dobiti pismenu odluku zašto se Statut mijenjao.

 Ima iskustva

Novi ravnatelj ŽUC-a nakon izbora je naglasio da podržava konstruktivnu raspravu svih vijećnika te dodao:

– Ne smatram da sam izabran po političkoj liniji, moje je mišljenje da zadovoljavam uvjete. Javio sam se regularno na natječaj, ovo je dio moje struke i nadam se da ću zajedno sa svim akterima doprinijeti da ova ustanova radi još bolje, na dobrobit svih mještana Krapinsko – zagorske županije. Poznavajući ono što sam mogao proučiti iz dokumenata objavljenih na internetskim stranicama ŽUC-a, u kratkom periodu zasigurno će trebati pristupiti rebalansu proračunu, zbog određenih sredstava koje su s razine države smanjene Županijskim upravama za ceste – istaknuo je Sirovec.

Što se tiče pohvala vijećnika, kazao je kako je lijepo čuti pohvale svojih iskusnijih kolega.

– Trudit ću se opravdati ovo povjerenje tako da nakon nekog određenom vremena možemo svi zajedno sjesti i reći da smo napravili dobar posao – dodao je.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je da je Županijska skupština izabrala dobrog kandidata.

– Istina je da smo mi u sudskom sporu, međutim mi smo sigurni da smo u pravu i  da ćemo sudski spor i dobiti. Oporba je imala prijedlog da točku dnevnog reda o  imenovanju ravnatelja ŽUC-a skinemo dok ne završi sudski spor, no s obzirom na hrvatsko pravosuđe, koliko dugo bi to trebali čekali? U obrazloženju o smjeni bivšeg ravnatelja nismo ništa dodali niti oduzeli, samo ono što je pisalo u izvješću državne revizije. I još jedna stvar, zašto ja kao čovjek koji je odgovoran za poslovanje nemam pravo birati čovjeka koji bi trebao raditi? Što se događa u privatnom sektoru kada poslodavac nije zadovoljan radnikom, više ne radi taj posao, na njegovo mjesto dođe drugi radnik. Ni ovo mjesto nije vječno, nije to nasljeđivanje – konstatirao je župan Kolar.

– Vjerujem da će čovjek kvalitetno odrađivati svoj posao, ako neće, unaprijed zna da mandat neće odraditi do kraja. U krajnjoj liniji mijenjali su se pročelnici u uredima, smjenjivani su se ministri, pa se nije ništa epohalno događalo, pa se neće niti u ŽUC-u – za kraj je rekao je Kolar.

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba