Službenici PU krapinsko – zagorske u siječnju obavili očevid kod 54 prometne nesreće, što je povećanje od 1,9 posto u odnosu na prošlu godinu

U siječnju bez smrtno stradalih, ali je za pet posto povećan udio alkoholiziranih sudionika u prometnim nesrećama

Objavljeno: 12.02.2019. JJ

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko – zagorske su u siječnju obavili očevid kod 54 prometne nesreće, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine, povećanje za 1,9 posto. Nije bilo evidentiranih prometnih nesreća s poginulim osobama, u 16 nesreća s ozlijeđenim osobama dvije osobe su zadobile teške, a 17 osoba lakše tjelesne ozlijede, dok je u 38 prometnih nesreća nastala materijalna šteta.
U odnosu na isti mjesec prošle godine, broj prometnih nesreća s poginulim osobama je isti, broj nesreća s ozlijeđenim osobama također isti, a broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta, u porastu je za 2,7 posto.

Od 20 do 40 godina

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama, broj poginulih osoba je isti, teže ozlijeđenih osoba je manje za 33,3 posto, dok je broj lakše ozlijeđenih osoba isti. Ukupno je u prometnim nesrećama nastradalo 19 osoba, što je za 5 posto manje nego u siječnju 2018. godine. Najviše nastradalih osoba životne je dobi od 20 do 40 godina. U toj dobnoj skupini nastradalo je osam sudionika, od kojih su sve osobe zadobile lakše tjelesne ozlijede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše je bilo također životne dobi od 20 do 40 godina (47 sudionika).
Nepropisno kretanje vozila po kolniku najčešći je uzrok prometnih nesreća. 14 nesreća ili 25,9 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog nepropisnog kretanja vozila po kolniku. Prema vrstama prometnih nesreća, najviše je bilo međusobnih sudara vozila iz suprotnih smjerova – deset prometnih nesreća. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bio je četvrtak, s 12 obavljenih očevida, a najsigurnije su bile srijeda i nedjelja, s po šest obavljenih očevida. Kritično vrijeme u toku dana bilo je razdoblje između 11 i 12 sati i 18 i 19 sati, s po šest obavljenih očevida, a najsigurnije razdoblje od 1 do 2 sata, kada nije obavljen niti jedan očevid.
U prometnim nesrećama sudjelovala su 103 sudionika, od kojih je 15 sudionika ili 14,6 posto bilo pod utjecajem alkohola, dok je lani u 53 prometne nesreće sudjelovalo 113 sudionika, od kojih je 15 ili 9,7 posto bilo pod utjecajem alkohola. U siječnju ove godine došlo je do smanjenja broja sudionika prometnih nesreća za deset osoba ili 8,8 posto, kao i do povećanja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za 4,9 posto.

1075 prekršaja

Policijski službenici PU krapinsko – zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u siječnju evidentirali 1075 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na nepropisnu brzinu, 317, što iznosi 29,5 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, 70 prekršaja, i korištenje mobitela u vožnji, 49 prekršaja. Utvrđeno je i 30 prekršaja upravljanje neregistriranim vozilom, po 11 prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta i odbijanje alkotestiranja, te 10 prekršaja upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba