U prostorijama Zagorske razvojne agencije u Krapini, predstavljeni rezultati i provedene aktivnosti ZARA-e u 2018. godini

POKRETAČ ODRŽIVOG RAZVOJA ŽUPANIJE: U provedbi 43 projekta vrijedna 185 milijuna kuna, pripremljeno njih 18, a organizirano i 37 radionica

Objavljeno: 11.02.2019. Jelena Jazbec

U prostorijama Zagorske razvojne agencije u Krapini, predstavljeni su rezultati i provedene aktivnosti ZARA-e u 2018. godini.
– 2018. godina bila je obilježena restrukturiranjem, pa je Poduzetnički centar Krapinsko – zagorske županije od svibnja 2018. godine preuzeo ukupno poslovanje koje se tiče gospodarstva, poljoprivrednika i obrtnika za područje naše županije, a Krapinsko – zagorska županija je s 1. svibnja osnovala Zagorsku razvojnu agenciju kao javnu ustanovu, a sve u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju. Prvi u Hrvatskoj postali smo akreditirani koordinator za područje naše županije, dakle, produžena ruka županije, ali i samog Ministarstva regionalnog razvoja. Mi kao agencija želimo biti pokretač, promotor i ključni dionik u provedbi održivog razvoja županije – istaknula je ravnateljica ZARA-e Karolina Barilar, te je predstavila poslovne rezultate.
– Prošle godine ostvarili smo pozitivni poslovni rezultat, od svibnja 2018. do kraja godine realizirali smo nešto više od dva milijuna kuna prihoda i jednako toliko rashoda. Više od 70 posto prihoda realizirano je iz sredstava Europske unije i Ministarstva regionalnog razvoja. U provedbi smo imali 43 projekta, bilo projekata u kojima smo partner, bilo projekata u kojima provodimo uslugu upravljanja projektom. Projekti u kojima je agencija nositelj i partner, vrijedni su 35 milijuna kuna, a projekti čiju provedbu pratimo, vrijedni su 150 milijuna kuna. Pripremili smo 18 različitih projekata financiranih sredstvima Europske unije i Europske zajednice, vrijednosti 160 milijuna kuna, te smo organizirali 37 radionica s 568 sudionika. Dakle, u našem poslovanju najviše vremena odlazi na pripremu i realizaciju projekata – pojasnila je Barilar.

“Uživam tradicijo”

Istaknula je sedam projekata koje agencija provodi kao nositelj i partner, ukupne vrijednosti gotovo 35 milijuna kuna – ZeZ – Znanjem za Europsko zajedništvo, ENTER – Entrepreneurship for Employment, Ride & Bike II, DARLINGe, Uživam tradicijo, Eco Energy Conserving Office i Civil Society Development.
– U sklopu projekta Uživam tradicijo, ove godine u Gornjoj Stubici, u Dvorcu Oršić, zajedno s Krapinsko – zagorskom županijom, Turističkom zajednicom Krapinsko – zagorske županije, Muzejima Hrvatskog zagorja, Općinom Gornja Stubica i Turističkom zajednicom “Gupčev kraj”, organiziramo prvu po redu prekograničnu manifestaciju “Babičini kolači”, koja će se održati 30. ožujka – istaknula je Barilar.
Županijski EU projekti koje vodi ZARA su Lumen, koji potiče darovitost učenika u osnovnim školama, Baltazar IV., koji osigurava pomoćnike u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju i Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Domu zdravlja Krapinsko – zagorske županije, kroz koji je infrastrukturno opremljeno devet ambulanti Doma zdravlja Krapinsko – zagorske županije i nabavljena oprema.
Što se tiče EU projekata ostalih ustanova, ZARA je vodila njih devet, ukupne vrijednosti 40,3 milijuna kuna, a pripremala je i pratila provedbu 25 projekata jedinica lokalne samouprave, vrijednosti gotovo 90 milijuna kuna. Radi se o projektima izgradnje reciklažnih dvorišta, rekonstrukcije nerazvrstanih cesta i izgradnje i dogradnje dječjih vrtića i kulturnih centara. U 2018. godini za natječaje Europske unije i Europske zajednice pripremljeno je 25 projekata za različite korisnike, vrijednosti gotovo 130 milijuna kuna i 20 projekata za nacionalne natječaje, vrijednosti više od 30 milijuna kuna.
– Mi također pripremamo i pratimo provedbu strateških projekata Krapinsko – zagorske županije, vezanih uz strategiju razvoja. Prošle godine iz Ministarstva regionalnog razvoja odobrena su financijska sredstva za izradu projektno – tehničke dokumentacije za dogradnju Specijalne bolnice u Krapinskim Toplicama, a projekt je vrijedan više od 130 milijuna kuna. Trenutno je u tijeku izrada projektno – tehničke dokumentacije. Za projekt Re-GENERATOR prošle je godine pripremljena prijava na natječaj i trenutno smo u fazi čekanja rezultata, a što se tiče projekta Znanstveno – edukativno – zabavnog centra ZEZ, trenutno smo u fazi izrade dokumentacije o nabavi za projektno – tehničku dokumentaciju, da bismo ga pripremili za prijavu na natječaj. Strateški projekt je i Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu Zabok. Trenutno pripremamo prijavu za infrastrukturne radove – otkrila je ravnateljica ZARA-e.

Jasno planiranje

Na press konferenciji je bio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Mi smo kroz Strategiju razvoja Krapinsko – zagorske županije do 2020. godine i Master plana do 2025. godine jasno definirali ciljeve, prioritete i načine provedbe tih projekata i naravno da svi rezultati koje smo danas prezentirali i sve one aktivnosti koje će se odvijati tijekom 2019., 2020. i 2021. godine, zapravo će biti rezultat jasnog planiranja i jasno postavljenih ciljeva. Ono čega se ja bojim, jest da ako nastavimo s ovim načinom financiranja regionalne samouprave, moglo bi nam se dogoditi da moramo zaustaviti projektiranje, a to bi bila nesaglediva šteta. Ovaj model financiranja regionalne samouprave je potrošen i moramo naći način kako decentralizacijom fiskalnih kapaciteta stvoriti mogućnost da županije iz vlastitih sredstava mogu financirati svoje udjele u domaćoj komponenti za povlačenje sredstava iz EU fondova. Stoga pozivam Vladu da ubrzamo dijalog koji smo započeli na tu temu i da se dobro pripremimo za novu financijsku omotnicu – rekao je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba