Unatoč insinuacijama da Komunalac Konjščina krši zakon jer i dalje odvozi otpad na marijabistričko odlagalište, koje je Odlukom objavljenom u Narodnim novinama zatvoreno krajem 2018., za sve je kriva – greška u tisku

MINISTARSTVO OBJAVILO POGREŠNU ODLUKU: Odlagalište otpada u Tugonici nije zatvoreno – smije nastaviti s radom do popunjenja kapaciteta

Objavljeno: 07.02.2019. Jelena Jazbec

U utorak smo na našem portalu i u digitalnim novinama objavili ČLANAK o odlagalištu otpada Tugonica, koje se nalazi na području općine Marija Bistrica, a koje je, prema rješenju objavljenom u Narodnim novinama, trebalo biti zatvoreno s 31. prosincem 2018., zajedno s odlagalištem Gubaševo, koje se nalazi na području grada Zaboka i odlagalištem Lesičak u Bedekovčini. Međutim, marijabistrički su općinski vijećnici na svojoj 17. sjednici istaknuli kako je primijećeno da se otpad na to odlagalište i dalje vozi, te su prozvali Komunalac Konjščinu, s obzirom na to da je Općina Marija Bistrica u međuvremenu otvorila svoje komunalno poduzeće i otpad odvozi u Piškornicu.
– Ne znam kako se direktor Komunalca Konjščina usudi voziti otpad u Tugonicu, na svoje smetlište, ako postoji objava u Narodnim novinama. Dakle to je čista odgovornost direktora Komunalca – rekao je predsjednik Vijeća Teodor Švaljek.
Poslali smo upite Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, kao i direktoru Komunalca Konjščina Stjepanu Zajecu, a objašnjenje je pristiglo danas.

Javna rasprava

– U skladu s obećanjem, u privitku vam dostavljamo kopiju dopisa i ispravljenu Odluku o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta, koje smo jučer dobili od Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Iz samog dopisa vidljivo je da je Komunalac Konjščina d.o.o. aktivno sudjelovao u cijelom tom procesu te je u tijeku javne rasprave dao primjedbe na prijedlog Dinamike zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području Republike Hrvatske, što je Ministarstvo i uvažilo. Odmah po donošenju Odluke o redoslijedu i dinamici zatvaranja odlagališta, koju je ministar potpisao 21. prosinca 2018., znali smo da su naše primjedbe uvažene te je odlagalište Tugonica skinuto s gore navedenog popisa, pa smo i dalje, poslije 31. prosinca 2018., nastavili voziti otpad u Tugonicu. Dopisom koji se nalazi u privitku Odluke potvrđeno je da nismo kršili Odluku jer je prilikom objave iste došlo do pogreške u tisku – stoji u odgovoru direktora Zajeca.
U dopisu ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Čorića stoji kako su tijekom javnog savjetovanja zaprimljene primjedbe poduzeća Krakom iz Krapine i Komunalac Konjščina te općina Konjščina, Budinščina, Hrašćina, Zlatar Bistrica, Mače, Novi Golubovec i Mihovljan i Grada Zlatara, a koje se odnose na neodgovarajuću ocjenu i vrednovanje kriterija tehničke opremljenosti odlagališta Tugonica.

Utemeljene primjedbe

– Nadalje, primjedbe tvrtke Krakom d.o.o. odnose se na neusklađenost podataka u prijedlogu Dinamike zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području Republike Hrvatske u odnosu na podatke tvrtke Krakom d.o.o. i to u dijelu da prihvat otpada s područja drugih jedinica lokalne samouprave nije moguć dok se ne realiziraju radovi na daljnjoj sanaciji odlagališta otada Gorjak, što podrazumijeva provođenje postupka javne nabave i osiguranje financijskih sredstava – stoji u dopisu.
Ministarstvo je procijenilo kako su navedene primjedbe utemeljene te je odlagalištu Tugonica, baš kao i odlagalištu Medvedov Jarek u Klanjcu, dozvoljen nastavak rada do popunjenja kapaciteta.
Međutim, prilikom objave ove Odluke, stoji dalje u dopisu Ministarstva, došlo je do pogreške u tisku te je Ministarstvo putem reda za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske pokrenulo postupak ispravka.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba