ODSTRJEL DIVLJIH SVINJA (I) U ZAGORJU: U Krapini je održano predavanje o vrućoj temi koja puni novinske stupce proteklih dana

LOVCI: Nismo skloni da obezglavimo cijele obitelji divljih svinja. DRŽAVNI TAJNIK: Vjerujem da će presuditi lovna etika, nigdje ne piše da se krmače moraju odstrijeliti u ovo doba godine

Objavljeno: 07.02.2019. Alen Brodar

U Krapini je održano predavanje o vrućoj temi koja puni novinske stupce proteklih dana, odnosno o naredbi ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića o pojačanom odstrjelu divljih svinja radi sprečavanja pojave te ranog otkrivanja unosa virusa afričke svinjske kuge na području RH. Sudjelovali su brojni predstavnici lovačkih društava, predvođeni predsjednikom Lovačkog saveza KZŽ Ivicom Halapirom, veterinari i veterinarski inspektori, kao i krapinsko – zagorski dožupan za gospodarstvo Anđelko Ferek – Jambrek, dok je o problematici pričao državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Željko Kraljičak.

Na 50 posto

– Naredba koju je ministar Tolušić donio, vezana je za pojačanje sigurnosnih mjera naših proizvođača domaćih svinja, kao i za provedbu sigurnosnih mjera u našim lovištima, s ciljem da sačuvamo populaciju domaćih svinja, odnosno sektor svinjogojstva. Radi se o bolesti koja je došla na područje Europe i Azije, a u našem okruženju najbliže nam je u Mađarskoj. Sve zemlje članice EU-a provode preventivne mjere kada je u pitanju odstrjel divljih svinja. Znamo da su one glavni prijenosnici virusa afričke svinjske kuge i naredbom da se smanji populacija na 50 posto od matičnog fonda želimo smanjiti gustoću jedinki divljih svinja u našim lovištima, kako bismo spriječili brzo širenje te zarazne bolesti na područje RH. Važno je istaknuti da po prestanku provedbe same naredbe očekujemo da će se u roku od dvije godine populacija divljih svinja vratiti na matični fond. Lovci provode naredbu i rješavaju obveze, to je vidljivo po broju traženih markica. No, mi nismo definirali rok od 30, 60 ili 90 dana do kada se populacija divljih svinja mora prepoloviti, nama je važno da u narednih godinu dana dođemo na 50 posto od matičnog fonda – objasnio je Kraljičak okupljenima. Ono što najviše muči lovce, ali i javnost, je dopušteni odstrjel krmača s mladunčadi.
– Moramo biti vrlo jasni i naredba nije donesena prema godišnjim dobima. Ona je stupila na snagu s prvim mjesecom, međutim lovna etika lovaca te kultura i tradicija lova zasigurno će presuditi da se u krmače s prasadi ne puca u siječnju, veljači i ožujku, već će se to moći raditi u lipnju i srpnju – kazao je Kraljičak.
Predsjednik lovačkog saveza KZŽ Ivica Halapir kazao nam je da su sva zagorska lovačka društva, koja gospodare s divljim svinjama, prihvatila naredbu ministra poljoprivrede, no i da je, što se tiče odstrjela krmača, to ipak veliki problem.
– Naime, ako se odstrijeli vodeća krmača, praktično je obezglavljeno čitavo krdo. Tako da bismo mi s lovačkog stajališta trebali voditi računa o tome, međutim, zakonodavac je propisao nešto drugo – zaključio je Halapir, dok se većina lovaca složila da nisu skloni tome da obezglave cijelu obitelj divljih svinja.

Dosad godišnje 60-ak

– Naši lovci rade odstrjel onako kako stoji u uputstvu i ispoštovat će naredbu, međutim, u Zagorju ionako nema baš puno divljih svinja. Kod nas se divlje svinje najviše zadržavaju na Strahinjčici i Ivanščici i na područjima prema Sloveniji, dok u nizinskim dijelovima imamo sporadičnih prolaza divlje svinje. Tako da može ih se naći u čitavoj Krapinsko – zagorskoj županiji, bilo da su u prolazu, bilo da imaju stalno stanište. Gotovo sva naša lovačka društva stoga imaju mogućnost odstrjela, tako i dobivaju te markice koje im ga dozvoljavaju. Naravno, najveći odstrjel imaju društva koja djeluju na rubnim područjima Strahinjčice i Ivanščice, a ukupno se godišnje kod nas odstrijeli 60-ak divljih svinja – zaključio je Halapir, objasnivši da ne može reći točan broj koliko divljih svinja ima na našem području jer postoje migracije između Slovenije i Hrvatske, kao i iz Varaždinske županije.
Dožupan Ferek – Jambrek pozdravio je organizaciju takvog sastanka, odnosno predavanje, gdje lovci iz prve ruke mogu čuti novosti zakonodavca, dok u suprotnom smjeru dolaze informacije s terena i od struke.
– Vlada RH donijela je odluku o odstrjelu divljih svinja, a iako se čini malo rigoroznom, mi se možemo složiti s takvom metodom, jer za afričku svinjsku kugu trenutno nema lijeka, a smanjenjem populacije smanjit će se i vjerojatnost zaraze – zaključio je Ferek – Jambrek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba