STIGAO VRHUNAC GRIPE: U Hrvatskoj službeno registrirano 40-ak tisuća oboljelih, od čega u KZŽ više od 1800

KRONIČNI BOLESNICI KOJI NISU BILI CIJEPLJENI: U KZŽ od posljedica gripe do sada preminule četiri osobe

Objavljeno: 06.02.2019. zagorjeinternational

U Hrvatskoj je, zaključno s 3. veljače, službeno registrirano 39.914 oboljelih od gripe, od čega je najviše prijava (11.250) stiglo u petom tjednu 2019. godine. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuju kako to upućuje na to da je sezona gripe dosegnula svoj vrhunac, koji uobičajeno traje nekoliko tjedana, nakon čega će broj oboljelih postupno padati. Najveći broj prijava pristigao je iz Grada Zagreba, Zagrebačke, Osječko – baranjske, te Sisačko – moslavačke županije. Broj prijava u petom tjednu je za oko 2400 prijava veći nego u istom razdoblju prošle godine, te je ujedno i najveći broj prijava u posljednjih šest sezona.

500-tinjak više

U Krapinsko – zagorskoj županiji zabilježena su 1834 slučaja gripe, što je 500-tinjak više u odnosu na prethodni tjedan. Kako doznajemo od doktora Ivana Lipovca, voditelja Higijensko – epidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo KZŽ, prošlog je tjedna od posljedica gripe umrla još jedna osoba, pa se taj broj u KZŽ sada popeo na četiri. Za tri preminule osobe utvrđeno je kako nisu bile cijepljene, iako su bile kronični bolesnici. Lipovac predviđa kako bi vrhunac gripe mogao potrajati još dva – tri tjedna.

60 smrtnih slučajeva

Ova sezona gripe značajno je intenzivnija po broju oboljelih, u usporedbi s prethodnih pet sezona, uključujući i veći broj hospitaliziranih zbog gripe, te veći broj dojava o smrtnim ishodima zbog gripe i njezinih komplikacija. U HZJZ-u ističu kako je do sada dojavljeno 60 takvih smrtnih ishoda, dok je u sezoni 2017./2018. bilo prijavljeno ukupno 29 umrlih. Najveći broj dojava (22) je s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Preliminarno, raspon dobi umrlih kreće se od 7 do 96 godina, s ukupno 36 osoba u dobi od 65 godina i stariji, koje u podlozi imaju jednu ili više kroničnih bolesti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba