Odlagalište otpada u marijabistričkom naselju Tugonica zatvoreno je odlukom Ministarstva obljavljenom u Narodnim novinama, no, čini se da u Komunalcu Konjščina to nisu ozbiljno shvatili – smeće se i dalje vozi

U MARIJI BISTRICI NEGODUJU, U KONJŠČINI ŠUTE: “Ne znam koji je relevantniji dokument od objave u Narodnim novinama da je nešto zatvoreno, a to i dalje radi”

Objavljeno: 05.02.2019. Jelena Jazbec

Na 17. sjednici Općinskog vijeća Marije Bistrice, održanoj prošlog tjedna, prezentirana je odluka o zatvaranju odlagališta otpada u marijabistričkom naselju Tugonici, koje je prema rješenju objavljenom u Narodnim novinama, zatvoreno s 31. prosincem 2018., zajedno s odlagalištem Gubaševo, koje se nalazi na području grada Zaboka i odlagalištem Lesičak u Bedekovčini.

No, na Vijeću je istaknuto kako je primijećeno da se otpad na to odlagalište i dalje vozi, čemu svjedoči i fotografija mještana koja je pristigla u redakciju Zagorje Internationala.
Predsjednik Vijeća Teodor Švaljek podsjetio je kako je Općinsko vijeće donosilo niz odluka koje su u konačnici dovele do odluke o zatvaranju odlagališta u Tugonici, koju potpisuje Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Otvorili svoje poduzeće

– Ja mislim da je ovom odlukom misija nas, Općinskog vijeća, završila. Mi smo donijeli sve odluke koje su bile potrebne da riješimo veliki problem naselja Tugonica i smetlišta tvrtke Komunalac Konjščina, koje se nalazi na našem teritoriju. Općina Marija Bistrica je otvorila svoje poduzeće, “Lijepa Bistrica”, počeli smo gospodariti, zaposlili smo tri nova djelatnika i stvorili preduvjete da osiguramo sami sebi odvoz smeće na drugi teritorij, u Piškornicu. Provedena je odluka da se odlagalište u Tugonici zatvara, objavom u Narodnim novinama 9. siječnja ove godine. Dakle, ja ne znam koji je relevantniji dokument u Republici Hrvatskoj od objave u Narodnim novinama da je nešto zatvoreno, a to i dalje radi – istaknuo je Švaljek, dodavši da i sam čita Narodne novine i drži se onoga što je napisano.
– Ne znam kako se direktor Komunalca Konjščina usudi voziti otpad u Tugonicu, na svoje smetlište, ako postoji objava u Narodnim novinama. Dakle to je čista odgovornost direktora Komunalca – rekao je predsjednik Vijeća i dodao da su općinske službe jako opterećene i jako se trude, na čelu s načelnikom Josipom Miličkim.
– Koliko je truda uloženo da mi pokrenemo tu djelatnost i da osiguramo gospodarenje otpadom. A onda se tu netko nađe i usudi voziti otpad kontra odluke u Narodnim novinama. Ne znam tko su ti ljudi – nastavio je Švaljek i na kraju čestitao djelatnicima Općine Marija Bistrica.

 

– Čestitam ispred Općinskog vijeća na svim potezima koje ste poduzeli, što na sastancima, a što općenito na trudu koji ulažete u to poduzeće, jer komunalno poduzeće “Lijepa Bistrica” je u stopostotonom vlasništvu Općine Marija Bistrica i mislim da svi djelatnici Općine mogu biti ponosni na taj projekt. Taj projekt ima efekte, prvenstveno tu mislim na zatvaranje smetlišta u Tugonici, ali isto tako mislim da će se pravi efekti onoga što se sad događa u općini Mariji Bistrici, osjetiti za 5 – 10 godina. U Vijeću sjedim s raznih strana već više od 15 godina i takvo gospodarenje otpadom kakvo imamo sada, nije nikada prije bilo u općini i nitko vam taj projekt nikad neće moći uzeti. To je vaš projekt, u interesu općine Marija Bistrica i svih stanovnika – zaključio je Švaljek.

Vlasnička struktura

Kontaktirali smo direktora Komunalca Konjščina Stjepan Zajeca, no, odbio je davati službene izjave. Inače, Komunalac Konjščina osnovan je 1. svibnja 1982. s ciljem plinofikacije bivše Skupštine općina Zlatar Bistrica. Osim te djelatnosti, poduzeće se bavilo i održavanjem lokalnih cesta i odvozom otpada, uglavnom s urbanih područja današnjih općina koje su nastale raspadom općine Zlatar Bistrica. Od 1998. godine organizirano zbrinjavanje komunalnog otpada širi se iz centara općina na cijeli njihov teritorij. Kako stoji među podacima o vlasničkoj strukturi na internetskoj stranici poduzeća, 87,88 posto drži Općina Konjščina, 5,12 posto Općina Budinščina, dok po jedan posto udjela imaju Grad Zlatar, te općine Hrašćina, Lobor, Mače, Mihovljan, Novi Golubovec i Zlatar Bistrica. Komunalac Konjščina prikuplja otpad na području grada Zlatara i spomenutih sedam općina, osim Mihovljana.
Mještani su zabrinuti. Puno je to smeća na 400-tinjak metara udaljenosti od prvih kuća, a negoduju i oni koji redovito plaćaju odvoz smeća u Piškornicu. Za to vrijeme u Konjščini šute, a mi čekamo pojašnjenje iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba