[FOTOGALERIJA] Noć muzeja 2019.

Zagorski muzeji, galerije i dvorci ponovo bili mamac za posjetitelje

Objavljeno: 02.02.2019. zagorjeinternational

U petak su ponovno svoja vrata otvorili brojni muzeji diljem Hrvatske, koji su i ove godine pripremili prigodni program povodom 14. izdanja manifestacije “Noć muzeja”. Ovogodišnja tema bila je “Muzeji – inovacije i digitalna budućnost”, a u besplatnim kulturnim sadržajima moglo se uživati i diljem Zagorja.

Muzeji Hrvatskog zagorja – Dvor Veliki Tabor

“Noć muzeja” u desinićkom Dvoru Veliki Tabor posjetiteljima omogućio je besplatni razgled prostora i izložbi do 22 sata, zanimljivo predavanje muzejske savjetnice Goranke Horjan i više kustosice Ivane Škiljan o inovacijama u novom stalnom postavu Dvora Veliki Tabor, te uživanje u glazbenom jazz programu Sandre Halužan i Joe Kaplowitz dua.


Muzej krapinskih neandertalaca  

Muzej krapinskih neandertalaca je u sklopu manifestacije “Noć muzeja” omogućio besplatan ulaz svim posjetiteljima, od 18 do 24 sata. Uz obilazak stalnog postava, posjetitelji su imali priliku razgledati gostujuću izložbu Hrvatskog prirodoslovnog muzeja “Savršenstvo evolucije – Razotkrivanje” te predmete prve digitalizirane zbirke krapinskog muzeja – Zbirke eksperimentalne arheologije. Uz prigodnu prodaju suvenira, dijelile su se i besplatne muzejske publikacije. MKN ponovo je privukao velik broj posjetitelja, njih više od 2000.

 

Pučko otvoreno učilište Krapina, Galerija grada Krapine

Predstavljen je projekt “Crna kraljica”, za koji su Gradu Krapini temeljem natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije dodijeljena bespovratna sredstva za izradu projektne dokumentacije. Projekt se sastoji od tri cjeline – uređenja brda Josipovac i Parka skulptura Forma prima, uređenja Starog grada te izgradnje pješačkog mosta koji bi povezivao ta dva lokaliteta. Predavanje je održao i dogradonačelnik Drago Kozina, novinar i publicist, o legendama i povijesti Krapine. Inače, u 18.30 sati ispred Galerije bio je start zimske lige u trčanju, Trofej Crne kraljice.

Muzej oldtimera Presečki

Idealno mjesto za posjetiti ukoliko ste ljubitelj starih vozila. Osim automobila, motocikala i autobusa, ovog je puta bila izložena i jedna jedrilica.

Muzej Radboa

Od 18 do 18.30 sati nastupale su Radobojske mažoretkinje, a uslijedio je program pod nazivom “Inovacije i demonstracije digitalne tehnologije”, u sklopu kojeg su se posjetitelji upoznali s digitalizacijom u Muzeju Radboa i ostalim naprednim tehnologijama. Održane su i projekcije filmova u produkciji OŠ Side Košutić Radoboj, te je otvorena izložba “Radobojski radioamaterizam”.

Galerija izvorne umjetnosti Zlatar

Noć muzeja u zlatarskoj Galeriji izvorne umjetnosti bila je obilježena upoznavanjem sa zlatarskom plemenitaškom obitelji Car, kojoj je pripadao i Bogumil, autor zidnih slika u Sokolani, čija je obnova u tijeku. Uključila se i zlatarska OŠ Ante Kovačića, čiji je stručni suradnik – knjižničar Denis Vincek govorio kako se e-dnevnikom koriste učitelji, učenici i njihovi roditelji, kako se koriste tabletom i pametnom pločom se prikazalo istraživanje o kulturnoj baštini u digitaliziranom obliku.

Muzej grada Pregrade “Zlatko Dragutin Tudjina”

Program je počeo u 17 sati, uz nekoliko epizoda kultnog animiranog filma “Profesor Baltazar”, namijenjenog onim najmlađima. Ljubitelji glazbe mogli su u Galeriji Muzeja uživati u jazz koncertu i demonstracijama pod nazivom “Saksofon i elektronika”, koje je izveo prof. Aljoša Mutić s pratnjom. Svoje su robote u prostoru Gradske knjižnice Pregrada od predstavili učenici Osnovne škole Janka Leskovara, a bio je tu i Sajam inovacija.

Dvor Trakošćan 

U ovogodišnjoj “Noći muzeja”, posjetiteljima Trakošćana prezentiran je audio-vizualni vodič Smart guide. Udruga “Plemićka mladež” scenskim nastupom prikazala je kulturu življenja na dvoru kroz prošlost. U galerijama Dvora Trakošćan mogla se razgledati izložba Gordane Kovačić i Slavena Macolića, dok je Rotary Club Trakošćan priredio humanitarnu akciju “Novčić nade”. Koncert tradicionalne glazbe izveli su Kavaliri, dok se u dvorskoj kuhinji pripremlo domaće pecivo “biciklini”.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba