Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar u Zlatar Bistrici potpisao ugovore o financiranju rada HGSS-a – Stanice Krapina i Vatrogasne zajednice KZŽ

Vatrogasnoj zajednici iz županijskog proračuna dodijeljeno milijun kuna, a HGSS-u 50 tisuća kuna za redovan rad te sto tisuća kuna za radove na novom objektu

Objavljeno: 01.02.2019. zagorjeinternational

Na području Gospodarske zone Zlatar Bistrica, gdje je u tijeku gradnja baze Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Zlatar Bistrica, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar potpisao je ugovore o financiranju rada Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanica Krapina i Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije. Vatrogasnoj zajednici je iz županijskog proračuna dodijeljeno milijun kuna, a HGSS-u 50 tisuća kuna za redovan rad te sto tisuća kuna za radove na novom objektu.
– Uskoro će se navršiti šest mjeseci od kako je osnovana ova stanica i u tom kratkom razdoblju, bez prostora i bez ljudi, uz pomoć načelnika Zlatar Bistrice Žarka Miholića, uspjeli smo osposobiti 12 spašavatelja, a neki od njih su već postali instruktori HGSS-a. Bilo je neophodno da počnemo graditi objekt, koji će, prema ovim gabaritima, biti jedan od najvećih i najboljih u Hrvatskoj. Neće služiti samo stanici, već će se ovdje više puta tijekom godine održavati i razni tečajevi. Iz proračuna Hrvatske gorske službe spašavanja dobili smo više od 50 posto potrebnih sredstava, no, itekako nam je dobro došla pomoć Županije. Očekujem da ćemo u proljeće staviti u funkciju barem dio objekta – najavio je pročelnik HGSS-a – Stanice Krapina Darko Berljak, najavivši kako će se nakon otvorenja objekta ona preimenovati u Stanica Zlatar Bistrica.

Biser u sustavu

Prisutnima se obratio i načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić.
– Ovakve su udruge od velike moralne vrijednosti, jedan od bisera u cjelokupnom sustavu organizacija civilnog društva, jer se radi o ljudima koji su u određenim situacijama spremni riskirati svoju sigurnost da bi nekoga spasili. Radi se o skupini entuzijasta koji su na čelu s gospodinom Berljakom krenuli u ovaj projekt i drago mi je što su svi prepoznali njegovu vrijednost. Bit će to jedan krasan objekt koji neće služiti samo službi spašavanja, već i za pripremu i edukaciju mladih ljudi koji dolaze iz raznih udruga, a danas – sutra će biti aktivni članovi HGSS-a Drago mi je što će upravo u Zlatar Bistrici biti sjedište HGSS-a čitave županije – istaknuo je Miholić.
Županiji je na dodijeljenim sredstvima zahvalio i predsjednik VZ-a KZŽ Stjepan Skuliber.
– Zahvaljujem Krapinsko – zagorskoj županiji što redovito prati rad Vatrogasne zajednice i financira ga u gotovo stopostotnom iznosu. Više od polovice sredstava direktno plasiramo našim članovima, dobrovoljnim vatrogasnim društvima, vatrogasnim zajednicama gradova i općina i javnim vatrogasnim postrojbama, za nabavu vatrogasne opreme, vozila, rad s mladima, natjecanja i druge akcije koje se provode. Ostatak novca koristimo za osposobljavanje kadrova, županijska natjecanja i slično. Moram se pohvaliti kako i ove godine imamo svog predstavnika na Vatrogasnoj olimpijadi u Švicarskoj, mušku ekipu DVD-a Bedekovčina – rekao je Skuliber.

Obučeni kao profesionalci

Župan Željko Kolar se prisjetio kako je 17. kolovoza prošle godine na tom mjestu položen kamen temeljac.
– Evo, sada se već jako dobro vide obrisi objekta koji će služiti ne samo HGSS-u Stanica Zlatar Bistrica, nego za edukaciju svih članova HGSS-a, ali i drugih udruga. Vrhunski ljudi, fantastično opremljeni, izuzetno motivirani, moralno čvrsti. To je udruga, to nisu profesionalci, ali su obučeni kao profesionalci i zato ih treba izuzetno cijeniti. Mi smo krenuli s godišnjim ugovorom od 36 tisuća kuna i Općina Zlatar Bistrica, uz Županiju, s preporukom drugim gradovima i općinama da se uključe u sufinanciranje službe jer nam je to itekako potrebno. Prošlu godinu smo završili s 50 tisuća kuna na godišnjoj razini, ali smo već u 2018. godini izdvojili 100 tisuća kuna za izgradnju objekta, takav ugovor smo potpisali i za ovu godinu, a isto tako ćemo ga potpisati i za sljedeću godinu. Što se tiče vatrogastva, znate da u Krapinsko – zagorskoj županiji to nije samo poziv, to je način života, tradicija stara preko 140 godina. Naši su vatrogasci dobro opremljeni, idemo prema vrlo dobrom, ali su zato odlično osposobljeni i vrlo motivirani. Važno je da se mnogo radi s vatrogasnom mladeži i da smo osigurali kontinuitet vatrogasnih društava. Vatrogasci već dugi niz godina nisu samo oni koji gase požare, već je to služba na koju se uvijek kao župan mogu osloniti – zaključio je Kolar. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba