Državni tajnik M. Antonić predstavio novosti u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, posebno istaknuvši odobrenih 1,76 milijuna kuna za uređenje pregradske Poduzetničke zone

“Rast plaća ostvaruje se produktivnijim radom, a produktivnost se povećava uvođenjem novih tehnologija”

Objavljeno: 01.02.2019. Jelena Jazbec

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić u Krapini je održao press konferenciju na temu “EU natječaji – novosti iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta”. Istaknuo je kako je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta od kraja 2015. godine do danas objavilo ukupno 29 poziva za dostavu projektnih prijedloga za financiranje, ukupne vrijednosti oko šest milijardi kuna, od čega je 21 poziv namijenjen direktno poduzetnicima, ukupne vrijednosti 5,1 milijardu kuna. Dodao je i kako se očekuje da će sve te potpore generirati oko 7,5 milijardi kuna investicija, od čega većinu poduzetničkih i da će se otvoriti više od 8700 radnih mjesta.
– Rast zaposlenosti u tvrtkama koje koriste ta sredstva iznosi oko 59 posto, rast prihoda preko 120 posto, a tu je i rast dodane vrijednosti po zaposlenom, što direktno utječe na visinu plaća u tim poduzećima, jer kreiraju se radna mjesta s većom dodanom vrijednošću, koja su atraktivna i zadržavaju ljude u Hrvatskoj – rekao je Antonić.

Istraživanje i razvoj

Od aktualnih natječaja, spomenuo je natječaj “Inovacijski vaučeri za mala i srednja poduzeća” u vrijednosti 50-ak milijuna kuna, gdje se dodjeljuju potpore od 10 do 75 tisuća kuna, a tu su i natječaji “Certifikacijom proizvoda do tržišta”, “Internacionalizacija poslovanja”, “Promocija poduzetništva”, te druga faza natječaja “Inovacija novoosnovanih malih i srednjih poduzeća”. Bio je tu i veliki natječaj za izgradnju i opremanje kapaciteta malih i srednjih poduzeća, gdje su potpore išle do 15 milijuna kuna po projektu.
– U ovoj godini imamo mnogo natječaja koji se tiču inovacija, istraživanja i razvoja, pa je tako u ožujku planirano otvaranje natječaja “Inovacije u područjima S3”. Planira se i natječaj za povezanost malih i srednjih poduzeća kroz klastere, te povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja. Važno je istaknuti i da je u tijeku natječaj “Razvoj poduzetničkih potpornih institucija”, program HAMAG-BICROA. Uskoro se očekuje donošenje odluka o financiranju izgradnje i razvoja poduzetničke infrastrukture diljem Hrvatske, čiji su korisnici jedinice lokalne samouprave. Natječaj se zbog mnogo prijava malo duže evaluirao. Za njega je, naime, bilo planirano 76 milijuna kuna, no, pristigle su prijave projekata u vrijednosti 375 milijuna kuna, pa je Ministarstvo alociralo dodatna sredstva iz drugih programa i osiguralo financiranje za 47 projekata diljem Hrvatske. U trećoj izbornoj jedinici radi se o nekoliko projekata ukupne vrijednosti 44 milijuna kuna, pri čemu bih posebno istaknuo onu nama najbližu Poduzetničku zonu u Pregradi, kojoj je odobreno financiranje u iznosu od gotovo 1,8 milijuna kuna. Pozivam čelnike jedinica lokalne samouprave da pripreme dokumentaciju na vrijeme kako bi bili spremni kada ponovno bude otvoren ovaj natječaj – poručio je državni tajnik.

Izazov za sve

S obzirom na nedavno objavljenu analizu prosječnih plaća po županijama Hrvatske gospodarske komore, Antonić je komentirao i činjenicu da je Krapinsko – zagorska, uz Međimursku, Varaždinsku i Virovitičko – podravsku, županija s najnižom prosječnom plaćom.
– Prosjek Hrvatske koncentriran je u Zagrebu i znamo da su gotovo u svim državama glavni gradovi najbolje razvijena mjesta. Povećanje plaća izazov je za sve nas. Jedan od načina su paralelni programi koji se također provode u našem Ministarstvu, a to je ukidanje administrativnih opterećenja, barijera i birokracije u gospodarstvu. Vjerujemo da će ova godina polučiti još bolje rezultate na tom području. Zatim su tu i novi koraci u poreznoj reformi, ali ono što je važno istaknuti, jest da naše gospodarstvo mora biti produktivnije, a produktivnost rada možemo povećati uvođenjem novih tehnologija, kreiranjem više dodane vrijednosti po zaposlenom, a onda kada ostvarujemo višak prihoda, to se može usmjeriti u plaće, ali i u daljnji razvoj i investicije – zaključio je Antonić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba