Trenutno registrirano 1317 oboljelih, od čega prošlog tjedna više od 400

PRIBLIŽAVA SE VRHUNAC EPIDEMIJE: U KZŽ treća osoba umrla od posljedica gripe

Objavljeno: 30.01.2019. JJ

U Hrvatskoj je, zaključno s 27. siječnja, službeno registrirano 28.664 oboljelih od gripe, od čega je najviše prijava, 11.118, stiglo u četvrtom tjednu 2019. godine. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuju kako sve upućuje na to da se približavamo vrhuncu epidemije gripe, koji obično traje nekoliko tjedana, nakon čega će broj oboljelih postupno padati. Najveći broj prijava pristigao je iz Grada Zagreba, Zagrebačke, Osječko – baranjske, te Brodsko – posavske županije. Broj prijava u četvrtom tjednu je za oko 3500 prijava veći nego u istom razdoblju prošle godine, što je ujedno i najveći broj prijava u prethodnih šest sezona.

Najugroženija djeca

U Krapinsko – zagorskoj županiji registrirano je 1317 oboljelih od gripe, od čega je u četvrtom tjednu 2019. registrirano njih 421. No, iz HZJZ-a Krapinsko – zagorske županije upozoravaju kako bi taj broj mogao biti dva, pa čak i tri puta veći u stvarnosti, jer ne odlaze svi oboljeli liječniku.
Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više. Kretanje gripe tijekom ove sezone je u velikoj mjeri pratilo dinamiku kretanja gripe prethodne sezone do trećeg tjedna, nakon čega se bilježi značajno veći broj novooboljelih u usporedbi s istim razdobljem prethodne sezone, poručuju iz HZJZ-a. Uz sezonu gripe uobičajeno se povezuje povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama, kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici, neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe, kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse.

45 smrtnih ishoda

Tijekom ove sezone do sada su u Hrvatskoj pristigle dojave o 45 smrtnih ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija. U KZŽ, dva su slučaja zabilježena do sredine siječnja, o čemu smo izvještavali, a ovih je dana preminula još jedna osoba, doznajemo od doktora Ivana Lipovca, voditelja Higijensko – epidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo KZŽ.
– Obdukcija je pokazala da je osoba preminula od posljedica gripe. Znamo da je bila kronični bolesnik, no još uvijek nismo dobili informaciju je li bila cijepljena – ističe doktor Lipovac.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba