DOBILA PORUKU DA NE TREBA DOĆI NA SASTANAK… Predsjedništvo SDP-a utvrdilo je 12 imena koja bi stranku trebala predstavljati na europskim izborima, među kojima je i zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek. Ona se o tome vrhu stranke očitovala u pismu, koje je potom procurilo u medije…

ZGROŽENA SAM: Ovo dokazuje da u SDP-u postoje klanovi, a Bernardić treba biti na listi

Objavljeno: 26.01.2019. zagorjeinternational

Predsjedništvo SDP-a u utorak je utvrdilo 12 imena koja će stranku predstavljati na europskim izborima. Na listi se našlo šest kandidata i šest kandidatkinja, a među njima, uz Biljanu Borzan, Gordana Marasa, Ranka Ostojića i Tonina Piculu i zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek. Na listi SDP-a su još Barbara Antolić Vupora, Romana Jerković, Ivana Posavec Krivec, Sanja Radolović, Joško Klisović, Fred Matić i Mladen Novak.
– Moram priznati da me iznenadio poziv predsjednika Bernardića da bih ja trebala biti na listi za EU parlament, tim više što smo u Županijskoj organizaciji SDP-a, predlagali drugog kandidata. Međutim, ta lista još nije službena, treba je potvrditi Glavni odbor stranke. Smatram da su ovi izbori izuzetno važni za budućnost SDP-a i da birači od nas sigurno ne žele nikakve kalkulacije. Ako se smatra da je to najbolji izbor, ja sam se kao kandidatkinja iz Zagorja za stranku spremna primiti posla, ne bježim od odgovornosti – rekla nam je u telefonskom razgovoru dan kasnije Auguštan – Pentek, koja je potom pismom obavijestila Davora Bernardića da smatra da bi i on trebao biti na listi te ako treba, da će mu ona ustupiti svoje mjesto na njoj.

Podsjetimo što je napisala u pismu:

Poštovani Predsjedniče, dragi kolege članovi Predsjedništva,

zahvaljujem se Predsjedniku SDP-a koji me predložilo da budem na listi za EU parlament. Shvaćam da je to njegovo pravo bez obzira na to što sam ja osobno, kao i moja županijska organizacija predložili drugog kandidata. Za mene je velika čast što sam predložena u izbor dvanaestero kandidata, da je prepoznat moj rezultat i zalaganje, a jednoglasno primanje na znanje Predsjedništva smatram povjerenjem da mogu doprinijeti stranci. Predsjednik me netom prije sjednice Predsjedništva kontaktirao i rekao da sam ja u njegovom širem izboru da uđem na listu. Bila sam iznenađena, ali i rekla da ako je potrebno ne bojim se preuzeti odgovornost. Smatram da svaki SDP-ovac u ovom trenutku ne treba kalkulirati i svi trebamo bezrezervno stati iza stranke. Ovi su izbori test naše snage i povjerenja među biračima.
Građani nažalost sve manje imaju povjerenja u političare i politički sustav zbog loših primjera pojedinaca. Svojim zalaganjem u političkom djelovanju ne samo na lokalnoj već i nacionalnoj razini želim pokazati da postoje političari koji ne rade za osobne interese, već imaju želju da se to promijeni. Tim ciljem vodila se i grupa gradonačelnika kada se suprotstavila internim klanovima te načinu na koji se medijskim istupima išlo u rušenje Predsjednika i nanijela šteta cijeloj stranci. Željeli smo pokazati da ne pripadamo nikakvim strujama, tzv. klanovima, i da postoje novi, možda široj javnosti manje poznati gradonačelnici, načelnici, zamjenici i kvalitetni članovi stranke, ali koji rade na jačanju SDP-a i njezinih politika. Za rješavanje naših unutarstranačkih problema ja ću se i dalje zalagati i govoriti na unutarstranačkim tijelima. To nema veze s izborima za EU parlament.
Međutim, ono što ima veze s izborima i ono što sam očekivala nakon poziva Predsjednika stranke je vidjeti i njegovo ime na listi. Nije mi problem stati iza SDP-a, da moje ime bude na listi ili da svojim angažmanom u Zagorju pomognem listi u cjelini ili nekom od kandidata za preferencijalne glasove. Nije mi problem biti zadnja na listi ako je Predsjednik na prvom mjestu. Dapače, voljela bih se maknuti s liste i njemu prepustiti svoje mjesto. Smatram da Predsjednik stranke zbog cjelokupne situacije u SDP-u treba biti taj koji treba voditi svojim primjerom i preuzeti odgovornost te time poslati najbolju poruku članovima stranke i biračima. Molim stoga Predsjednika da ovo moje pismo shvati konstruktivno te promijeni svoju odluku. U ovom je trenutku to važno za stranku i za birače. Vjerujem da će SDP na EU izborima ostvariti dobar rezultat te da će i članovi stranke i birači svojim glasovima honorirati ispravne odluke.

S poštovanjem,
Jasenka Auguštan-Pentek

Dan nakon što je u medijima osvanulo njezino pismo, rekla nam je da je ono bilo namijenjeno predsjedniku stranke i Predsjedništvu SDP-a, a ne da ga se objavi u medijima.

To nije način

– Sve stoji, ja sam i dalje spremna preuzeti odgovornost za stranku, to uopće nije upitno, međutim zgrožena sam činjenicom da su sva pisma koja sam uputila isključivo stranačkim tijelima, na kojima bi se to trebalo i rješavati, završila u medijima. To dokazuje da u SDP-u nažalost postoje klanovi koji plasiraju sve interne dogovore u javnost. Upravo smo na to upozoravali mi mlađi gradonačelnici, načelnici, zamjenici i ostali članovi, da takav način vođenja politika u SDP-u nije na razini jedne takve stranke te dovodi do daljnjih razdora i loše slike prema građanima, odnosno biračima. I ostale stranke imaju unutarstranačkih problema, pa ih rješavaju interno, daleko od očiju javnosti, ali mi u SDP-u smo očito specifični i ni jedna stvar se ne može riješiti na stranačkim tijelima, već sve prije procuri u medije. To jednostavno nije način – objasnila je Jasenka Auguštan – Pentek, koja pak nam je sinoć rekla da je u petak rano poslijepodne dobila nepotpisanu poruku i e-mail da ne mora doći na sastanak kandidata s liste za Europarlament.

Spremala se za ZG

– Što reći na ovakav pristup, ja sam se već spremala da krenem u Zagreb na sastanak. Ne znam što to znači jer se nije sastalo ni Predsjedništvo, niti Glavni odbor, vidjet ćemo što će biti. Ono što sam ja željela postići tim pismom, je konstruktivan prijedlog, da mislim da je u ovom trenutku za stranku potrebno da na listi bude predsjednik, kako bi se konačno malo smirile tenzije. Nažalost, opet se nastavilo po starom – zaključila je Auguštan – Pentek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba