MUP APELIRA: LJUDI, TRGNITE SE I PAZITE NA SEBE I DRUGE! Unatoč svakodnevnim upozorenjima na četiri glavne ubojice u prometu, u utorak je u tri nesreće poginulo pet osoba i to zbog neprilagođene brzine i nevezanja sigurnosnim pojasom

UBOJICE NA CESTI! U prometu u RH svaka druga osoba pogine zbog brzine, a od poginulih u automobilima, svaka treća osoba nije bila vezana

Objavljeno: 24.01.2019. zagorjeinternational

Tijekom utorka na području Republike Hrvatske dogodilo se 30 prometnih nesreća u kojima je bilo ozlijeđenih, teško ozlijeđenih i smrtno stradalih osoba. Unatoč svakodnevnim upozorenjima na četiri glavne ubojice u prometu, toga je dana u tri nesreće poginulo pet osoba i to zbog neprilagođene brzine i nevezanja sigurnosnim pojasom. U navedenim nesrećama još je jedna osoba teško ozlijeđena, a tri lakše. U ostalim nesrećama ozlijeđeno je ukupno 37 sudionika.

– Nevezanje sigurnosnim pojasom i neprilagođena brzina ubili su 23-godišnjeg vozača prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima i 16-godišnjeg suvozača. U utorak oko 16.05 sati, između naselja Gornji Kuršanec i Kuršanec, 23-godišnjak upravljao je osobnim automobilom prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima, nevezan sigurnosnim pojasom. Nakon pretjecanja on je zbog neprilagođene brzine vozilom ponovno prešao na lijevu stranu kolnika i sudario se s osobnim automobilom iz suprotnog smjera. Vozač i nevezani putnik star 16 godina iz prvog automobila, preminuli su na mjestu nesreće, dok je vozač drugog automobila lakše ozlijeđen.

Dvoje 16-godišnjaka

Istoga dana, oko 20.15 sati, u Bilju mlada 22-godišnja vozačica osobnog automobila je izlaskom iz blagog desnog zavoja na kolniku prekrivenim snijegom, zbog neprilagođene brzine kretanja, izgubila nadzor nad vozilom i sletjela udesno u odvodni kanal. Vozilo je potom udarilo u betonski most obližnjeg i prevrnulo se na krov. U opisanoj prometnoj nesreći 16-godišnja putnica smrtno je stradala, 19-godišnja putnica je teško ozlijeđena, dok su vozačica i još jedna 22-godišnja putnica lakše ozlijeđene.
A oko 22 sata u Novalji, za sada nepoznati vozač osobnog automobila u kojem se nalazila još jedna nepoznata osoba, zbog neprilagođene je brzine kretanja, u noćnim satima, za vrijeme kiše i mokrog kolnika, izgubio nadzor nad vozilom i sletio ulijevo gdje je udario u betonski zid i stup javne rasvjete. Od siline udarca došlo je do samozapaljenja vozila te su osobe izgorjele do neprepoznatljivosti – opisali su tragične nesreće u MUP-u.

Napominju kako je u protekloj 2018. godini, od ukupno 317 osoba poginulih u prometnim nesrećama, njih 158 ili 49,8 posto, odnosno svaka druga osoba, poginula u prometnim nesrećama u kojima je uzrok bila nepropisna ili brzina neprimjerena uvjetima na cesti.

– Od 153 osobe poginule u osobnim automobilima, njih 55 ili 35,9 posto, odnosno svaka treća osoba, nije koristila sigurnosni pojas. Od početka godine u prometnim nesrećama poginulo je 17 osoba ili tri osobe više nego u istom razdoblju prošle godine. S ciljem preveniranja najtežih stradavanja na cestama, iznova ponavljamo savjete sudionicima u prometu s obzirom na zimsko računanje vremena. Tijekom dana vozite s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima, brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti, poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji), ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje, ne koristite mobitel tijekom vožnje, koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu, pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu, bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja, a pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom.

Loše vrijeme

Prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila, ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću i budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. Biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom – apeliraju iz MUP-a.
Dodaju kako se na području Hrvatske tijekom narednih dana očekuju promjenjivi vremenski uvjeti s padalinama (kiša, snijeg), a za sudjelovanje vozilom u takvim uvjetima na cesti, potrebno je vozilo propisno opremiti i poštivati i pojedine zakonske odredbe, koje možete provjeriti OVDJE.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter