Pregradski vinari i vinogradari, okupljeni u Udrugu “Dobra kaplica”, proslavili Vincekovo u vinogradu Branka Kramarića u Gabrovcu na Vinagori

“Bez obzira na hladnoću, do trsja se mora doći, kako bi gazda odrezao nekoliko grančica”

Objavljeno: 23.01.2019. AB

I pregradski vinari i vinogradari okupljeni u Udrugu “Dobra kaplica” proslavili su blagdan svetog Vinka, jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana. Tim povodom otputili su se u vinograd Branka Kramarića u Gabrovcu na Vinagori te obilježili početak nove vinogradarske godine.

Predviđanje godine

– Bez obzira na hladnoću, do trsja se mora doći kako bi gazda odrezao nekoliko grančica, koje će potom staviti negdje u kući uz prozor da bi se nagađalo, kad grančice potjeraju, kakva će biti godina – tvrde vinogradari.
Početak ovogodišnjih radova proslavljen je blagoslovom pregradskog župnika Ivana Mikeca, a veselom društvu u Gabrovcu pridružio se i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, koji je pohvalio Udrugu “Dobra kaplica” na njihovom angažmanu u gradskim manifestacijama i aktivnostima koje provode, među kojima je i ova ceremonija povodom blagdana sv. Vinka.

Nagrađivana vina

S obzirom na to da su vina i vinogradari ovog kraja osvajači brojnih nagrada, ne samo u Hrvatskoj, već i u inozemstvu, gradonačelnik je vinarima poželio uspješnu i plodnu godinu te vina koja će pronaći svoj plasman na tržištu i tako dati doprinos razvoju vinskog turizma.

Nakon ceremonijalnog djela, druženje je nastavljeno uz razgovore o mogućnostima koje su na raspolaganju vinogradarima u podizanju nasada vinove loze, očuvanju tradicije, zadržavanje kvalitete vina i njegovog plasmana na tržište.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter