MINISTARSTVO KULTURE OBJAVILO POPIS ODOBRENIH PROGRAMA U 2019.: Za investicijske potpore na području KZŽ osigurano 3,4 milijuna kuna

Odobreno 1,5 milijuna kuna za Dom kulture u Mariji Bistrici, 800 tisuća za zlatarsku Sokolanu i po 400 tisuća kuna za donjostubički Dom kulture i krapinsku Gradsku galeriju

Objavljeno: 22.01.2019. Jelena Jazbec

Ministarstvo kulture je objavilo popis odobrenih programa u 2019. godini. U kategoriji “investicijske potpore” odobreno je 1,5 milijuna kuna za treću fazu rekonstrukcije i unutarnjeg uređenja Doma kulture u Mariji Bistrici, 800 tisuća kuna za rekonstrukciju i dogradnju Sokolskog doma u Zlataru, po 400 tisuća kuna za petu fazu sanacije Doma kulture u Donjoj Stubici i sanaciju pomoćne zgrade Galerije grada Krapine, 200 tisuća kuna za sanaciju vanjske stolarije i vanjske ovojnice zgrade Doma kulture u Novom Golubovcu, 100 tisuća kuna za sanaciju fasade zgrade Muzeja grada Pregrade “Zlatko Dragutin Tudjina” i Gradske knjižnice, po 10 tisuća kuna za opremanje Studijskog odjela u Gradskoj knjižnici Krapina, te za nabavu namještanja u Gradskoj knjižnici Pregrada, devet tisuća kuna za nabavu računala za korisnike Općinske knjižnice Krapinske Toplice, sedam tisuća kuna za nabavu informatičke opreme u Narodnoj knjižnici Hum na Sutli i pet tisuća kuna za nabavu informatičke opreme u Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrica.

Vizualne umjetnosti

U sklopu potpora za međunarodnu kulturnu suradnju, zabočkom usnoharmonikašu Tomislavu Golubanu odobreno je dvije tisuća kuna za nastup na međunarodnom blues festivalu u Slovačkoj, zabočkoj Udruzi Delta 20 tisuća kuna za Europsko blues natjecanje – koncert u Portugalu, te Puhačkom orkestru Petrovsko – Špoljari 15 tisuća kuna za nastup na Internacionalnom folklornom festivalu u poljskom Krakowu. U kategoriji vizualnih umjetnosti, Društvu za kajkavsko kulturno stvaralaštvo odobreno je 32 tisuće kuna za izložbe u Tjednu kajkavske kulture 2019., Građanskoj organizaciji za kulturu GOKUL iz Zaboka 15 tisuća kuna za izlagački program u Green Room galeriji Zabok za 2019. godinu i po 10 tisuća kuna Kulturnom centru Klanjec za izložbu Otona Ivekovića i Pučkom otvorenom učilištu Zabok za izložbe u Gradskoj galeriji. Za inovativne kulturne prakse, GOKUL će dobiti ukupno 45 tisuća kuna, za organizaciju 5. ImproCON-a – Kongresa slobodne improvizacijske glazbe, umjetnosti i misli, glazbeni program 17. Tabor Film Festivala i Zabok City Underground, Udruga mladih Feniks 25 tisuća kuna za 13. O’rock Fest i Oroslavski kulturnjak, Humska udruga mladih 20 tisuća kuna za organizaciju Hoomstocka, a Multimedijalni centar STUB-KLUB 15 tisuća kuna za kulturne aktivnosti.
Za muzejsko – galerijsku djelatnost, 15 tisuća kuna odobreno je Pučkom otvorenom učilištu Krapina, te po pet tisuća kuna Muzeju grada Pregrade “Zlatko Dragutin Tudjina” i Muzeju Radboa. Za nabavu knjižne i neknjižne građe zagorskim je knjižnicama odobreno ukupno 611 tisuća kuna, a sredstva će dobiti knjižnice u Zaboku, Klanjcu, Krapini, Oroslavju, Pregradi, Zlataru, Humu na Sutli, Bedekovčini, Mariji Bistrici, Svetom Križu Začretju, Krapinskim Toplicama, Stubičkim Toplicama i Donjoj Stubici.

Nabava instrumenata

Na području kulturno – umjetničkog amaterizma, Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina dobit će 30 tisuća kuna za folklorne priredbe u sklopu Tjedna kajkavske kulture i festivala kajkavskih popevki Krapina, KUD “Naša lipa” Tuhelj 25 tisuća kuna za 10. Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova “Zlatna lipa Tuhlja”, Zajednica amaterskih kulturno – umjetničkih udruga KZŽ 30 tisuća kuna za županijske smotre, Puhački orkestar DVD-a Špičkovina 15 tisuća kuna za nabavu puhačkih instrumenata, KUD Lobor 15 tisuća kuna za nabavu tamburaških instrumenata, KUD Pregrada sedam tisuća kuna za nabavu zagorskih narodnih nošnji, KUD Sveti Križ Začretje pet tisuća kuna za nabavu muških zagorskih čizama, Puhački orkestar Petrovsko – Špoljari 11 tisuća kuna za nabavu trombona, dok je na području dramske umjesto AKUD-u “Žensko kazalište” odobreno 10 tisuća kuna za program “Hrvatsko zagorje nekad i danas”, II. dio. Odobreno je i 30 tisuća kuna za Tjedan kajkavske kulture u kategoriji “književne manifestacije”, 10 tisuća kuna za Književnost u Zelenoj dvorani, 50 tisuća kuna za Dane Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku i 20 tisuća kuna za Dane kajkavske riječi u Zlataru.
U kategoriji glazbenih i glazbeno – scenskih umjetnosti, Udruga Delta iz Zaboka dobit će 20 tisuća kuna za organizaciju 6. Zagorje Blues Etno Festivala i 20 tisuća kuna za nosač zvuka “Southern Blues”, a udruga GOKUL 10 tisuća kuna za nosač zvuka kvarteta (The) Lesser Men i 10 tisuća kuna za vinilnu ploču glazbenog kolektiva “Hesperian Death Horse”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba