Državna tajnica Nevenka Benić u Krapini predstavila programe i projekte Ministarstva na području KZŽ, među kojima su posebno značajni besplatni sistematski pregledi za branitelje u OB Zabok i otvaranje Centra za psihosocijalnu pomoć u Krapini

Ministarstvo hrvatskih branitelja u dvije godine za 84 projekta na području KZŽ, osiguralo 4,5 milijuna kuna

Objavljeno: 15.01.2019. Jelena Jazbec

U prostorijama Županijske organizacije HDZ-a u Krapini, državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić, uz prisustvo predsjednika zagorskog HDZ-a i saborskog zastupnika Žarka Tušeka, iznijela je pregled programa i projekata Ministarstva na području KZŽ.
Benić je tako istaknula da je u mandatu Vlade Andreja Plenkovića donesen Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji je obuhvatio prava branitelja, ali i aktivnosti Ministarstva, te su u državnom proračunu osigurana sredstva za njegovu punu primjenu. Dodala je kako je u proteklom dvogodišnjem razdoblju Ministarstvo podržalo 84 projekta za korisnike s područja KZŽ, ukupne vrijednosti 45 milijuna kuna. Prošle je godine s KZŽ sklopljen ugovor o sufinanciranju ugradnje dizala u zgradi sjedišta Županije u Krapini, ukupne vrijednosti 185 tisuća kuna, a s Gradom Krapinom sklopljen ugovor o sufinanciranju izgradnje pristupne rampe i prilagodbe sanitarnog čvora za osobe s invaliditetom u Osnovnoj školi Augusta Cesarca u Krapini, ukupne vrijednosti 120 tisuća kuna.
– U prvom tromjesečju ove godine ponovno će biti objavljen javni poziv za taj projekt, za kojeg se inače malo zna, a vrlo je značajan. Projekt se odnosi na uklanjanje arhitektonskih barijera za kretanje osoba s invaliditetom, pa pozivam i druge jedinice lokalne samouprave da se prijave – istaknula je Benić.

Spomen – obilježja

Temeljen Javnih poziva za sufinanciranje izgradnje, postavljanja ili uređenja spomen – obilježja žrtvama stradalima u Domovinskom ratu, odobreno je šest projekata gradovima i općinama, ukupne vrijednosti 375 tisuća kuna.
– U proteklom razdoblju sufinancirali smo izgradnju spomen – obilježja poginulom hrvatskom branitelju Božidaru Brumenu u Desiniću, kao i spomenik poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima u Oroslavju, a u 2018. godini odobrili smo prijavu Grada Krapine za projekt izgradnje spomen – obilježja poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima. Osigurali smo sredstva za provođenje natječaja za idejno rješenje, a ove godine očekujemo njihovu prijavu na natječaj za izgradnju tog spomen – obilježja, ali i spomen – obilježja u Budinščini i Loboru, te uređenje rodne kuće poginulog vojnog pilota Rudolfa Perešina u Gornjoj Stubici – istaknula je državna tajnica.
Ministarstvo je financiralo 65 projekata Udruga kroz prijavu na natječaj, obljetnice i jednokratne potpore, ukupne vrijednosti 626.200 kuna. U Krapini, na adresi Frana Galovića 1, djeluje Područna jedinica i Centar za psihosocijalnu pomoć KZŽ u kojem su tijekom 2017. i 2018. godine tri vanjska stručna suradnika pružila ukupno 2419 intervencija za 1565 korisnika. Intervencije su se najčešće odnosile psihosocijalnu podršku kroz klubove branitelja te psihosocijalnu i pravnu pomoć i savjetovanje, a 2018. godine Centar za psihosocijalnu pomoć KZŽ opremljen je novim službenim vozilom, financiranim sredstvima Europske unije.
– Mogu najaviti i natječaj koji će biti raspisan za udruge iz Domovinskog rata, za provođenje psihosocijalnog osnaživanja članova udruga – rekla je državna tajnica.
S Općom bolnicom Zabok i bolnicom hrvatskih veterana sklopljen je pak sporazum o osiguravanju preventivnih sistematskih pregleda za hrvatske branitelje s područja KZŽ.
– Ukupno su u izvještajnom razdoblju pregledana 663 hrvatska branitelja, na što je utrošeno ukupno 489.589 kuna. U dvije godine provedbe, analize pokazuju da je u 45,6 posto slučajeva utvrđeno postojanje bolesti ili potreba za dodatnom dijagnostičkom pretragom, a samo kod sedam posto hrvatskih branitelja nije utvrđena bolest – rekla je Benić, te dodala kako je intenziviran i postupak stambenog zbrinjavanja stradalnika iz Domovinskog rata.

11 stambenih kredita

– U mandatu ove Vlade, u Krapinsko – zagorskoj županiji stambeno je zbrinuto 18 stradalnika iz Domovinskog rata. Dodijeljeno je 11 stambenih kredita, četiri bespovratne financijske potpore i tri stana. Vrijednost dodijeljenih sredstava je 2.279.781 kunu. U narednom razdoblju moram istaknuti program koji se također financira sredstvima Europske unije, a to je širenje mreže izvaninstitucionalne skrbi. Radi se o natječaju predviđenom za udruge koje bi pružale pomoć hrvatskim braniteljima u njihovoj kući kroz geronto skrb, palijativnu skrb i pomoć u svakodnevnom obavljanju poslova – istaknula je Benić.
U idućem programskom razdoblju Europske unije, dodala je, Ministarstvo će nastojati osigurati sredstva za veteranske centre na području svih županija.
Benić i Tušek su svim građani RH, a posebno hrvatskim braniteljima, čestitali i Dan međunarodnog priznanja RH.
– U kontekstu braniteljske populacije, važno je uvijek iznova naglasiti ponosnu ulogu svih branitelja s područja Krapinsko – zagorske županije i Hrvatskog zagorja u cijelosti, iznova im zahvaliti na njihovom neizmjernom doprinosu stvaranju Hrvatske, na činjenici da su napustili svoja ognjišta koja nisu bila ugrožena ratom i branili svaki pedalj Hrvatske. Hvala braniteljima na suradnji i veselim se suradnji u vremenu koje je pred nama – zaključio je Tušek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba